Skip to content

Slavi se Dan Varaždinske županije , blagdan Male Gospe

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Svečanim upisivanjem predsjednika i vijećnika Županijske skupštine, župana i njegove zamjenice u Knjigu instalacija, koja se smatra nastavkom povijesne Knjige iz davne 1607. godine, koju je utemeljio župan Tomo Erdödy, tadašnji hrvatski ban i prvi nasljedni župan, a u koju se pohranjuju najvažniji događaji u povijesti Županije, nastavljeno je obilježavanje Dana Varaždinske županije.
Također, izaslanstvo Varaždinske županije predvođeno županom Anđelkom Stričakom u srijedu, 08. rujna 2021. godine, položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod Središnjeg križa na gradskome groblju u Varaždinu, odalo počast pokojnom županu Marijanu Mlinariću na njegovom grobu te bilo na svetoj misi u varaždinskoj katedrali koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Središnji program proslave, svečana sjednica Županijske skupštine, održana je u atriju Županijske palače u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i mnogih uglednih gostiju. Tom prigodom dodijeljena su i najviša županijska priznanja i nagrade.
Nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena je Branku Kežmanu, nagrada za iznimna postignuća Općoj bolnici Varaždin i dr. Katici Čusek Adamić. Dobitnici nagrade za promociju Varaždinske županije u zemlji i svijetu su Udruga varaždinsko bučino ulje, Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi drvo ne budi panj“ i Robert Kopjar. Posebno priznanje, župan Anđelko Stričak dodijelio je zasebnoj postrojbi PU varaždinske uz 30. obljetnicu osnutka te najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola Sebastijanu Tukaču.
Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Varaždinske županije završava u subotu, 11. rujna, predstavljanjem OPG-ova Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

loading