Skip to content

Stabilno poslovanje Međimurske županije u 2021. godini

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2021. godinu bila je jedna od točaka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine u četvrtak, 14. srpnja 2022. godine u Čakovcu. S obzirom da je Međimurska županija prepolovila nedostatak prihoda u prošloj godini u odnosu na 2020., te minus sada iznosi 11,52 milijuna kuna, može se zaključiti da je županijski proračun stabilan, unatoč izazovnim vremenima, rekao je župan Matija Posavec.

Na sjednici je prihvaćen i Program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode. Prirodna nepogoda od tuče, koja je područje Međimurske županije pogodila 25. i 27. svibnja 2022. godine, proglašena je za područje gradova Mursko Središće i Prelog te općina Sveta Marija, Mala Subotica i Orehovica, što je i osnova za raspasivanje Javnog poziva Ministarstva poljoprivrede, temeljem koje će međimurski poljoprivrednici imati pravo na isplatu štete u ukupnom iznosu od 6,6 milijuna kuna.

Izglasana je i Odluka o dodjeli jednokratne novčane potpore u iznosu 300 kuna za nabavu materijala i pribora, odnosno radnih bilježnica, stručne literature, alata, pomagala i materijala, na koju će pravo imati svi međimurski učenici srednjih škola. – Jedinstven je to primjer u Hrvatskoj i jedna od brojnih potpora koje provodi Međimurska županija s ciljem poticanja obrazovanja, rekao je župan Matija Posavec i podsjetio kako Županija sufinancira i prijevoz učenika, dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja, plaća asistente u nastavi te dodjeljuje jednokratne potpore redovnim studentima. Očekuje se kako će ovu potporu koristiti oko 3.900 učenika srednjih škola te je u proračunu osigurano 1,2 milijuna kuna. Na sjednici je dana i suglasnost za sklapanje Ugovora o prijenosu prava vlasništva depadanse Doma za starije i nemoćne Čakovec s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Međimursku županiju. Procijenjena vrijednost nekretnine je 28,18 milijuna kuna, a prijenosom vlasništva, otvara se mogućnost obnove zgrade putem dostupnih fondova, kako bi se stvorili bolji uvjeti za korisnike. Na sjednici Županijske skupštine u četvrtak, 14. srpnja 2022. godine, donesena je i Odluka o financiranju 87 specijalizacija i subspecijalizacija liječnika s područja Međimurske županije.

– I ovime pokazujemo da, osim ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, vodimo računa o budućim potrebnim kadrovima u zdravstvu, zaključio je župan Posavec.

loading