Skip to content

Stanovništvo nam stari, demografska revitalizacija je nužna

Posted in Vijesti

KRAPINA – Radionica o iznimno nužnoj demografskoj revitalizaciji, s obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska suočena sa smanjenim brojem stanovništva, u kojem prevladava starija populacija, održana je u srijedu, 28. rujna 2022. godine, u Krapini.

– Radionica je bila namijenjena konstruktivnom razgovoru sa svim čelnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave o mjerama koje se provode na području županije, jer one itekako mogu dati rezultata, ističe državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić. Grad Krapina trudi se kroz razne mjere pomoći olakšati svakodnevicu roditeljima, na radionici je naglasio krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, uz napomenu kako su i u ovom segmentu iznimno važna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, koja se trebaju pažljivo planirati, kako bi se i u ruralnim područjima stvorili uvjeti za život istovjetni onima u većim sredinama. Prema nedavno objavljenom Popisu stanovništva, Krapinsko-zagorska županija ima 122.702 stanovnika, što je 12.362, odnosno 9,17 posto manje ljudi nego prije 10 godina, a jedino što je pozitivno u tome jest činjenica da je Krapinsko-zagorska županija ipak iznad prosjeka Republike Hrvatske, naglašava župan Željko Kolar.

– Gotovo u cijeloj Hrvatskoj, ali i u Europi, puno je veći mortalitet, nego natalitet, a nas ohrabruje podatak da je u posljednje tri godine u Krapinsko-zagorskoj županiji broj rođene djece povećan, dodaje župan Kolar te ističe kako je ključno stvoriti što bolje uvjete života, kako bi mladi ostajali ovdje i ovdje formirali obitelj. – Podaci koje imamo u posljednjih nekoliko godina su pozitivni; 2013. godine bili smo 17. po visini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, a sad smo treći. Po broju novozaposlenih od 2013. godine smo četvrti, a tu je i podatak da je u posljednje dvije godine broj iseljenih i useljenih u Krapinsko-zagorskoj županiji gotovo na istoj razini, naglašava župan Kolar.

loading