Skip to content

Stožeri civilne zaštite: podaci i informacije na temu koronavirusa

Stožeri civilne zaštite: podaci i informacije na temu koronavirusa

Posted in covid-19

U srijedu 8. travnja 2020. godine, u Hrvatskoj je,  u odnosu na dan ranije, potvrđen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, tako da ih je ukupno 1343, a 179 osoba je ozdravilo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Preminulih je ukupno 19, a 36 osoba je na respiratoru.

ČAKOVEC – U Međimurju nema novozaraženih osoba virusom COVID 19 pa je ukupan broj zaraženih i dalje pet, izvijestili su ove srijede, 8. travnja 2020. godine iz Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 1002 mjera samoizolacije, 50 je utvrđenih kršenja samoizolacije, a 311 osoba zatečeno je u kontroli bez propusnica. Tijekom dana očekuje se Odluka Stožera civilne zaštite RH o ponovnom otvaranju tržnica u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Tržnice će morati zadovoljiti sve higijenske i epidemiološke uvjete, a korisnike tržnica poziva se na maksimalno poštivanje svih mjera, držanje socijalne distance i kratko zadržavanje na tržnici. Inspektori utvrđuju mjere te će tržnice po dobivanju svih potrebnih suglasnosti početi s radom, a javnost će biti obaviještena o radnom vremenu i ostalim detaljima. Također, nakon današnje koordinacije sa Stožerom Civilne zaštite RH, županijski Stožer je dobio mogućnost da se od danas može regulirati individualni odlazak u ribolov.

KOPRIVNICA – Nakon što su jučer, 7. travnja potvrđene tri osobe pozitivne na virus COVID-19, ovu srijedu, 8. travnja 2020. godine, potvrđen je još jedan uzorak sa sumnjom na ovaj virus u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ukupna broj oboljelih osoba je 20. Osoba s pozitivnim nalazom dobrog je zdravstvenog stanja, nalazi se na liječenju i pod nazorom u kućnoj samoizolaciji, kao i njeni bliski kontakti. Tijekom posljednja 24 sata, provedena je opsežna epidemiološka obrada svih kontakata koji su bili u doticaju s tri osobe kojima je jučerašnjim testiranjem potvrđena zaraza te su im propisane mjere samoizolacije. Ovom je mjerom u Županiji trenutno obuhvaćeno 60 osoba iz kategorije primarnih kontakata osoba pozitivnih na virus COVID-19. Zdravstveni sustav Županije funkcionira bez poteškoća, a iz koprivničke bolnice danas su otpuštene u dvotjednu kućnu samoizolaciju i dvije pacijentice koje više ne pokazuju simptome oboljenja uzrokovanog koronavirusom.

ZAGREB – U Zagrebu je jučer evidentirano devet novozaraženih, što je ukupno 365 bolesnika, rečeno je ove srijede, 8. travnja 2020.godine na press konferenciji nakon sjednice gradskog Stožera za civilnu zaštitu. Dnevni prirast je oko 15 novo zaraženih, jučer je u Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar testirano 208 građana, a 4.748 osoba je u samoizolaciji, dok je 28 osoba  u karanteni Dvoje oboljelih, liječnik i službenik evidentirani su u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež Zagreb, zbog čega su 34 osobe u samoizolaciji i slijedi testiranje, a bolnica je dezinficirana i radi- rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Policijska uprava zagrebačka nastavlja svoje aktivnosti te su zaprimili  825 dojava građana od čega je  245 utvrđenih kršenja mjera samoizolacije. Zabilježeno je 1.177 kršenja okupljanja, u 22 slučaja radi se o trgovinama i ugostiteljskim objektima, a u 9 slučaja građani su kršili mjere. U zadnja 24 sata 18 osoba nije imalo propusnice. Zagrepčane je na poštivanje mjera pozvao je gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako na sreću u svih 11 gradskih domova za starije i nemoćne koje koristi više od 3800 osoba za sada nema zaraze. – Prvi smo uveli mjere opreza i zabranili posjete domovima, tako da se nadamo da će takva situacija bez zaraze i dalje biti u zagrebačkim domovima za našu najmudriju generaciju – zaključio je gradonačelnik Bandić.

VARAŽDIN – Dva nova slučaja oboljenja koronavirusom zabilježena su u posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji, a ukupan broj oboljelih sada iznosi 32 dok je ozdravilo ukupno njih 7, izvijestili su ove srijede, 8. travnja 2020. godine iz županijskog Stožera civilne zaštite. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 24 osobe koje su trenutno općeg dobrog stanja dok se jedna osoba još uvijek nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Kod posljednjih dviju oboljelih osoba radi se o bliskim kontaktima posljednjeg oboljelog. U preventivnoj mjeri samoizolacije nalazi se 1591 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana u Varaždinskoj županiji testirane su 33 osobe, a do sada ukupno 553.

KRAPINA – Četiri nove osobe pozitivne su na koronavirus na području Krapinsko-zagorske županije, te ih je sada ukupno 89 od čega 85 s prebivalištem na području županije, priopćeno je ovu srijedu, 08. travnja 2020. godine na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Jučer je od koronavirusa preminuo prvi pacijent iz Zagorja, a radi se 46. godišnjem muškarcu iz Pregrade. Pročelnica službe za internu medicinu OB Zabok Marija Marković osvrnula se na upite vezane za zdravstveno stanje preminulog, odnosno nepodudarne podatke nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite. – U Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ uputili smo pacijenta sa svom dokumentacijom iz koje je bilo evidentno da se nije radilo o zdravom pacijentu, te se zato, u suradnji sa županijskim Stožerom, nakon ovog tragičnog ishoda, poslalo priopćenje – rekla je Marković. Sućut obitelji uputili su i župan Željko Kolar te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Iz Stožera su poručili da intenzivno rade na otvaranju tržnica te su devet jedinica lokalne samouprave spremne osigurati sigurnu prodaju sukladno sigurnosnim propisima. Župan Kolar je priopćio kako je uputio poziv ministru zdravstva Viliju Berošu da posjeti Krapinsko-zagorsku županiju radi konzultacija sa županijskim Stožerom i zdravstvenim ustanovama koje rade na području županije. Inače, na području županije, za 17 osoba čekaju se rezultati nalaza, od kojih je 13 u samoizolaciji kod kuće, a dosad je uzeto 452 uzorka. Na specijaliziranom odjelu u OB Zabok trenutno je zbrinuto 12 pacijenata koji su svi u dobrom stanju.

ZAGREB – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede 08. travnja 2020. godine evidentirano je 95 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na prethodni dan, radi se o 4 osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule. Najviše zaraženih – 31, je na području Velike Gorice, 20 ih je na području Zaprešića, a 15 u Svetoj Nedelji.

BJELOVAR – Nakon što protekla četiri dana nije bilo novozaraženih osoba koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ove srijede, 8. travnja 2020. godine, potvrđen je novi slučaj zaraze ovim virusom. Radi se o muškoj osobi iz Garešnice koja je zaprimljena na liječenje u izolaciju u Opću bolnicu Bjelovar, a u tijeku je obrada kontakata zaražene osobe u skladu s epidemiološkim smjernicama. Sedma je to zaražena osoba koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a tri se osobe statistički vode kao zaražene no one imaju samo prebivalište na području Županije te se ne liječe u bjelovarskoj bolnici. Ukupno je do sada na koronavirus u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji testirano 119 osoba.

VARAŽDIN  – Otvoreno pismo načelniku Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatanu Avaru uputila je voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. Katica Čusek Adamić u kojem apelira da, s obzirom da dolazi sunčano razdoblje i uskrsni blagdani, se građani i dalje strogo pridržavaju svih mjera prema naputku Nacionalnog i Županijskog civilnog stožera s osobitim naglaskom na ograničavanje kretanja stanovnika grada Varaždina i okolnih mjesta. – Ukoliko popustimo u mjerama i ukoliko dozvolimo preveliko neopravdano kretanje ljudi iz jednog u drugo mjesto, uz nepridržavanje mjere socijalne distance, omogućavamo širenje bolesti koje više nismo u mogućnosti pratiti niti kontrolirati – istaknula je dr. Čusek Adamić i upozorila da se posjećivanjem starijih osoba u vrijeme blagdana, ugrožava njihovo zdravlje i život s asimptomatskim neregistriranim COVID-19 pozitivnim osobama za koje ne znamo.

ZAGREB – S radom je započelo i drive-in  testiranje u ispostavi Doma zdravlja zapad, u Prilazu baruna Filipovića, gdje je testirano 17 osoba od kojih je jedna pozitivna, a sredinom tjedna isto će biti omogućeno i u ambulanti u Sigetu. S obzirom da je Zagreb suočen s dvije nepogode, coronavirusom i posljedicima potresa, izuzetno je velika potražna za telefonskim linijama pružanja psihološke pomoći, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Tako građani na raspolaganju imaju osam linija Nastavnog zavoda, sedam KB Vrapče, te dvije KB na Jankomiru, a brojevi su dostupni na mrežnim stranicama.

 

 

 

loading