Skip to content

Strategija razvoja urbane aglomeracije Zagreba i okolice

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Gradskoj skupštini su 10-orica gradonačelnika, 19-orica općinskih načelnika Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević potpisali Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb za financijsko razdoblje 2021. – 2027. Radi se o formalnome početku novog ciklusa aktivnosti u strateškome planiranja za područje zagrebačke urbane aglomeracije, a koji je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma do 2027.

Nakon što je gradonačelnike i načelnike pozvao na aktivno uključivanje u sve faze procesa radi zajedničkog ostvarivanja pravednije, zelenije, produktivnije i povezanije aglomeracije, gradonačelnik Tomislav Tomašević je na svečanome potpisivanju Sporazuma rekao: „U naših 30 gradova i općina što se prostiru u urbanoj aglomeraciji Zagreb živi četvrtina hrvatskog stanovništva, a Grad Zagreb, bez drugih sastavnica aglomeracije, ostvaruje više od trećine hrvatskog BDP-a. Siguran sam da smo današnjim potpisivanjem Sporazuma označili dobar početak još bolje suradnje na izradi strateškog dokumenta i u njegovoj provedbi.“

Nositelj poslova izrade Strategije je Grad Zagreb, a njome bi se definirao smjer razvoja zagrebačke urbane aglomeracije i predložilo bi se zajedničko djelovanja radi što jednostavnije provedbe projekata koji su zajednički svima na urbanome području. Potpisivanjem Sporazuma od strane svih gradonačelnika i načelnika Urbane aglomeracije Zagreb, gradonačelnika Zagreba, Donje Stubice, Dugog Sela, Jastrebarskog, Oroslavja, Samobora, Svete Nedelje, Svetog Ivana Zeline, Velike Gorice, Zaboka i Zaprešića, te načelnika Bistre, Brckovljana, Brdovca, Dubravice, Gornje Stubice, Jakovlja, Klinča Sela, Kravarskog, Luke, Marije Bistrice, Marije Gorice, Orle, Pisarovine, Pokupskog, Pušće, Rugvice, Stubičkih Toplica, Stupnika i Velikog Trgovišća postavljeni su temelji za daljnju uspješnu suradnju gradova i općina Urbane aglomeracije Zagreb u nadolazećem financijskom razdoblju.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading