Skip to content

Stručni skup na temu rada s darovitom djecom predškolske dobi

Posted in Vijesti

VARAŽDINSKE TOPLICE – Stručni skup ravnatelja i stručnih suradnika dječjih vrtića sjeverne Hrvatske pod nazivom „Rad s darovitom djecom predškolske dobi“ održan je u četvrtak, 23. ožujka 2023. godine, u Varaždinskim Toplicama. Skup je održan u organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Varaždinske županije, te u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Dječjim vrtićem Tratinčica iz Varaždinskih Toplica. Cilj skupa je umrežiti vrtiće pet sjevernih županija te ih povezati u jedinstvenoj temi vezanoj uz rad s darovitom djecom, a kako bi im pravodobno bile dostupne sve informacije i znanja kojima raspolažu stručnjaci s tog područja.

Skupu je nazočio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je još jednom podsjetio na činjenicu da Varaždinska županija prepoznaje važnost darovitosti i izvrsnosti te je još prije 15 godina na području županije formirano 14 Centara izvrsnosti, a ta je mreža prošle godine proširena sa još pet centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima.

– Svijet se ubrzano mijenja, poglavito u tehnološko-tehničkom smislu, pa nam je želja da naši učenici budu u trendu, a još je važnije da izgradimo sustav koji će već u vrtićkoj dobi prepoznavati i identificirati talente djece te im omogućiti daljnji razvoj, rekao je župan Stričak i istaknuo kako je cilj ovog skupa potaknuti sve zaposlenike predškolskih ustanova da prepoznaju i vode računa o talentiranoj djeci.

Da Varaždinska županija prednjači u skrbi o i u radu s darovitom djecom, postavljanjem jasne vertikale od vrtićke dobi, preko osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja i dalje, potvrdila je i prva ECHA specijalistica u Hrvatskoj, Jasna Cvetković Lay.

– I najpoznatiji ljudi su u jednom bili djeca i ako su dovoljno rano prepoznati, sa svojim visokim sposobnostima i talentima te ukoliko se ih i dalje stručno prati i potiče, rezultat neće izostati. Upravo to radi Varaždinska županija pa sada krećemo od vrtića, što je logičan korak.  U Hrvatskoj imamo već dva stručno Razvojna centra za darovitu djecu kojima će se pridružiti i Varaždinska županija u stručnoj identifikaciji i poticanju darovitosti, rekla je Cvetković Lay.

loading