Skip to content

Sve je spremno za 53. Varaždinske barokne večeri

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Najznačajnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, 53. festival Varaždinske barokne večeri održat će se od petka, 22. rujna do srijede, 4. listopada 2023. godine. Na završnoj konferenciji za medije, održanoj u utorak, 19. rujna 2023. godine, u Atriju Starog grada Varaždina, predstavljena je i programska knjižica festivala. Festival Varaždinske barokne večeri od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka domaćih i inozemnih izvođača. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Švicarska iz koje dolaze najeminentniji glazbenici, poput Concerto Sciroco, Capricornus consort Basel te Schola Cantorum Basiliensis, rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Ove godine priređeno je 17 koncertnih programa u Varaždinu i osam izvan Varaždina te po 25 koncertnih izdanja i popratnih sadržaja, a programi se odvijaju u  pet županija. – Ovo je najljepši dio godine u Varaždinu, koji će biti ispunjen posebnom energijom i intimnošću, rekao je Bobić i naglasio kako su ove godine glavna misija i poruka mladi, kojima je posvećeno čak četiri programa.

Grad Varaždin je ponosan što su VBV još od 1994. godine jedan od šest festivala od nacionalnog značaja, rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. – Varaždinske barokne večeri time su jedan od kamena temeljaca kulture Republike Hrvatske, rekao je Bosilj i dodao kako je uvjeren, s obzirom na svake godine dodatno podignutu ljestvicu, da će ovogodišnji festival biti bolji od prethodnih, a posebice na dodatni angažman zemlje partera Švicarske i Schaffhausena, grada prijatelja Varaždina.

Dugi niz godina, pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri je i Varaždinska županija. – Ponosni smo na dosljednost u kvaliteti programa i zahvalni na velikom doprinosu mnogih vrsnih umjetnika zahvaljujući kojima Varaždinske barokne večeri godinama obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost, rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Varaždinske barokne večeri osnovane su 1971., a danas je, kao specijalizirani festival rane glazbe, jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Do sada su zemlje partneri bili Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, Španjolska, Mađarska, Japan, Švedska, Slovenija i Irska.

loading