Skip to content

Svečano uz 30. obljetnicu utemeljenja Međimurske županije

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U povodu Dana Međimurske županije i 30. obljetnice konstituiranja prvog saziva Skupštine Međimurske županije u četvrtak, 13. travnja 2023. godine, u zgradi Scheier u Čakovcu održana je 12. sjednica Skupštine Međimurske županije sa svečanim uvodom. Na vrijeme osnivanja Međimurske županije, koja prvotno nije planirana kao zasebna županija no željom građana iskazanom putem peticija to je postala, osvrnuo se njen prvi župan Marijan Ramušćak. – Bila je to prekretnica u razvoju društveno-političkog, gospodarskog i kulturnog života. Uz formiranje županijskih odjela, prioritet nam je bio razvoj poljoprivrede i gospodarstva, a glavni prioritet bilo je obrazovanje. Utemeljili smo Umjetničku školu, kao prvu u državi, zatim Gospodarsku školu te Srednju školu u Prelogu, izgrađeno je šest novih škola i pet sportskih dvorana, a u svih 40-tak školskih objekata uvedeno je centralno grijanje, rekao je Ramušćak.

Aktualni župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetio je kako je prva konstituirajuća sjednica Skupštine Međimurske županije bila upravo na današnji dan, 13. travnja 1993. godine, a razvoj Županije je podijelio u tri važna segmenta. Prvi je samo osnivanje Županije, drugi nakon ’93. godine, period plinofikacije, elektrifikacije, izgradnje vodovodno-oborinskih mreža te autocesta, dok je treći uslijedio po ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine što je Međimurska županija maksimalno iskoristila kako bi nastavila svoj razvoj ulažući u infrastrukturu, gospodarstvo, obrazovanje, poljoprivredu i turizam, naglasio je Posavec. Najavio je također kako će Međimurska županija sutra biti županija za sve generacije koja će iskoristiti svaku mogućnost za razvoj u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, poljoprivredi i gospodarstvu. – Nikada na tom putu našeg razvoja, na putu ulaganja, ne smijemo i nećemo zaboraviti naše vrijednosti, našu povijest i baštinu i ono najvažnije što Međimurje ima, a to je naš identitet koji je među najjačima kad pogledamo regionalnu razinu. Ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire, zaključio je župan Posavec.

Uz obilježavanje Dana Međimurske županije, u četvrtak, 13. travnja 2023. godine, u dvorani Riznice Međimurja održat će se promocija knjige „Županija za nove naraštaje“ s početkom u 17,00 sati. U „Bedemu“ Starog grada u Čakovcu, u 18,00 sati bit će otvorena prodajna izložba slika koje su donirali likovni umjetnici amateri Katruži. Od 19,00 sati, u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu članovi Matice Hrvatske Ogranka Čakovec predstavit će  spomenicu Ogranka što će pratiti i otvorenje dokumentarne izložbe o povijesti čakovečkog Ogranka Matice hrvatske.

 

 

loading