Skip to content

Svečano uz stotu obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Posted in Vijesti

VELIKO TRGOVIŠĆE – U Velikom Trgovišću, u kojem se na današnji dan, 14. svibnja 1922. godine, rodio utemeljitelj suvremene hrvatske države i HDZ-a dr. Franjo Tuđman, delegacije i pojedinci odali su počast i položili cvijeće te zapalili svijeće pred njegovom rodnom kućom. Tradicionalno, i ove je godine u Velikom Trgovišću, povodom stote obljetnice Tuđmanova rođenja, počast je odao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković sa suradnicima.

– Današnji je dan prigoda da obilježimo sve ono što je dr. Franjo Tuđman tijekom svog života učinio za Hrvatsku. Želim zahvaliti članovima njegove obitelji, svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu to su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim trenucima za europski kontinent, ali i ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog naroda, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji nisu bili jednostavni. Danas je Hrvatska već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve svoje strateške ciljeve, članica je Europske Unije, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unapređujemo ono što je bio njegov cilj, a to je da se svi zajedno borimo, radimo i trudimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka, rekao je Andrej Plenković, istaknuvši kako smatra da je Franjo Tuđman hrvatski velikan i najveći državnik u povijesti.

U delegaciji predvođenoj Andrejom Plenkovićem, koju je u Velikom Trgovišću dočekao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović, bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te brojni drugi istaknuti članovi HDZ-a, među kojima i Ivan Jarnjak, kao i kćerka pokojnog predsjednika Tuđmana, Nevenka Tuđman sa članovima svoje obitelji.

Nakon Velikog Trgovišća, izaslanstvo HDZ-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće i na grobu dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, a središnji skup povodom stote obljetnice Tuđmanova rođenja bit će održan od 19,00 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Foto: Gordana Tepuš i Igor Kralj/PIXSELL

loading