Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Tjedan kajkavske kulture Krapina 2020.

Posted in Tjedan kajkavske kulture, and Vijesti

Tjedan kajkavske kulture Krapina 2020, svečano je otvoren u nedjelju 6. rujna 2020. godine, u dvorištu krapinske Gradske galerije. Zbog pandemije koronavirusa izostalo je veliko otvorenje na Trgu Ljudevita Gaja, kao minulih godina. Iako ovog puta nije bilo Dječjeg korza i uobičajene gužve i žamora, čast da se predstave prvi, na samom početku manifestacije, ipak je pripala najmlađim kajkavcima, i to onima koji su se o svom zavičaju i kajkavskim prepoznatljivostima ponajbolje izrazili kroz likovni izričaj. Naime, uoči svečanog otvorenja Tjedna, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ispred Pučkog otvorenog učilišta otvorio je izložbu dječjih likovnih radova, postavljenu u maloj dvorani POU-a, za koju su na natječaj pristigla 274 likovna rada učenika iz 30 osnovnih škola s cijelog kajkavskog govornog područja.

Na svečanosti otvorenja Tjedna kajkavske kulture okupljenima je riječi dobrodošlice izrazio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, prisjećajući se kako je otvorenje izgledalo minulih godina, kada je gradom odzvanjao dječji smijeh, ističući da je najvažnije očuvati zdravlje građana, ali i učiniti sve da se tradicija ne prekine. – Za to su najzaslužniji članovi Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, koji su priredili brojne sadržaje, koji unatoč pandemiji, kvalitetom ne zaostaju. – Drago mi je da nije napravljen rez i da se tradicija nastavlja, iako u manjem obimu, istaknuo je gradonačelnik te uputio poziv svima da poprate događanja u Tjednu.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, istaknuo je da je siguran kako je odluka o održavanju manifestacije i u ovim posebnim okolnostima dobra, te će, kako stvari stoje, ovo novo normalno potrajati, ali i da je korona ipak učinila nešto dobro te potaknula ljude na dodatnu kreativnost, radi čega i ne čudi velik odaziv autora – sudionika manifestacije. – Grad Krapina je pokazao da može ovu manifestaciju održati na visokoj razini i svi smo tužni što nema uobičajne vreve, no možda će i zbog toga ova 55. godišnjica biti upisana kao posebna, jer su organizatori pokazali da štuju svoju kulturu, bez obzira na okolnosti, naglasio je župan Kolar.

Manifestaciju je u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvorio njen pomoćnik Davor Trupković ističući kako ni u ovim okolnostima segment kulture nije zanemaren. – Želim da i dalje budete ponosni baštinici riječi Kaj, jer trojedinstvo hrvatskog jezika, zlatna formula, riječi ČA, KAJ i ŠTO nas razlikuju od ostalih slavenskih naroda, poručio je Trupković.

– Fala Bogu opet smo tu, 55. godinu za redom, držimo tradiciju i odustali nebumo, rekao je na otvorenju predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina ističući kako je u skladu sa svim epidemiološkim mjerama napravljeno maksimalno moguće.

Iako samozatajan oko svog angažmana u Tjednu kajkavske kulture, na svečanom otvorenju manifestacije bio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, Žarko Tušek, javnosti poznat i kao autor skladbi koje se na Festivalu kajkavskih popevki izvode već godinama. – Deset godina je prošlo od moje prve popevke na Festivalu, rekao je Tušek, ističući kako je za sve kajkavce ovo jedno posebno vrijeme, vrijeme kada slavimo našu tradiciju i ono po čemu je naš kraj poznat u Hrvatskoj, a to je kajkavski knjiženvi jezik.

Tradicionalna rujanska manifestacija Tjedan kajkavske kulture, ove godine u Krapini od 6. do 12. rujna 2020. predstaviti će stvaralaštvo najmlađih u pjesmi, stihu i slici, donijeti nove kajkavske popevke, na mini Zagorskom gospodarskom zboru izložiti poljoprivredne i tradicijske proizvode, te okupiti znanstvenike na raspravi o snazi kajkavskoga u jeziku, književnosti i kulturi.

Bogatstvo i sadržajnost Tjedna kajkavske kulture ogledat će se u izložbi dječjih likovnih radova i recitalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva, na znanstvenom skupu „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća, Recitalu kajkavske poezije, ali i u ponudi OPG-a i predstavljanju tradicijskih vrijednosti Hrvatskog zagorja, u prilagođenom izdanju Zagorskog gospodarskog zbora u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda…

Tu su brojne sportske aktivnosti,  probrane popevke na 35 Malom KAJ-u – festivalu Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, ali i nove skladbe na jubilarnom 55. Festivalu kajkavskih popevki.

loading