Skip to content

Tjedan kajkavske kulture Krapina 2023.

Festivalom novoskladanih kajkavskih popevki završio 58. Tjedan kajkavske kulture

Festivalom novoskladanih kajkavskih popevki završio je u subotu navečer, 9. rujna 2023. godine, 58. po redu, Tjedan kajkavske kulture. Na jednom od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, koji se održava kao kruna čitave manifestacije, izvedene su 23 nove popevke, čime je dodatno obogaćena riznica kajkavskih popevki, koja broji više od 2000 skladbi. Na krapinskoj festivalskoj pozornici u tradicionalnim narodnim nošnjama, uz veliki festivalski orkestar, predstavila se široka lepeza izvođača od mladih nada i debitanata, poput popularne Zsa Zsa-e preko redovite postave poput nezaobilaznog zbora Ilirci, Gordane Ivanjek Tušek, Ive Ranogajec Inkert i Bojana Jambrošića do doajena poput Tanje Mršić i Hrvoja Hegedušića.

„Popevke zanavek“ – emotivna prva večer Festivala kajkavskih popevki 2023.

Retrospektivnim koncertom „Popevke zanavek“ počeo je u Krapini, u petak, 08. rujna 2023. godine, 58. Festival kajkavskih popevki. Festivalske večeri kruna su Tjedna kajkavske kulture, koji svake godine donosi pregršt raznovrsnih programa, a retrospektivna večer, već godinama unatrag, kod posjetitelja krapinske Festivalske dvorane, gledatelja i slušatelja izmami posebne emocije, jer na pozornici se, u novim aranžmanima, izvode dobro poznate popevke, koje su obilježile ovaj dugovječni festival. Tako je bilo i ovog puta, kada je izvedeno 40-ak popevki, neke u cijelosti, a neke fragmentalno. Uz domaćina, gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića, u koncertu su uživali i brojni uzvanici, među kojima i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filiipović te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. – Ovaj Festival simbolizira više od pola stoljeća krasne tradicije, emancipiranja našeg identiteta, cijelog bogatstva Hrvatskog zagorja i naše kulture i veselim biti na „Popevkama zanavek“, rekao je Andrej Plenković.

Na koncertu Mali kaj i u brojnim vidovima stvaralaštva sudjelovali učenici iz 115 osnovnih škola

Dječji festival KAJ u riječi, pjesmi, slici i plesu, 38. po redu, održan je u Festivalskoj dvorani u Krapini, u četvrtak 7. rujna 2023. godine, tradicionalno u sklopu Tjedna kajkavske kulture. U organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, pod pokroviteljstvom Krapinsko- zagorske županije i medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj, pozornicom su prodefilirati naši najmlađi (i najiskreniji) prijatelji KAJ-a s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije te Grada Zagreba. Uz veliku podršku roditelja, s njima su marljivo i predano radili njihovi mentori.

Sve izvedbe pratio je poseban orkestar Maloga Kaja. Aranžmane pjesama je priredio i orkestrom ravnao, Karlo Kukovačec. Glavna umjetnička mentorica za sve izvođače Malog Kaja je prof. Zdenka Knapić, a  poseban doprinos uspjehu i ovogodišnjeg Malog Kaja dali su Nenad Kukovačec i Radovan Novina.

Ove godine u likovnom, literarnom i glazbenom dijelu, na Tjednu kajkavske kulture, sudjelovali su najmlađi iz čak 115 osnovnih škola iz cijelog kajkavskog govornog područja i šire.

Recital kajkavske poezije u Krapinu ponovno privukao ljubitelje stihova

KRAPINA – Nakon što je u sklopu Tjedna kajkavske kulture, u dvorištu Galerije grada Krapine, održan Recital dječjeg kajkavskog kulturnog stvaralaštva, u srijedu, 6. rujna 2023. godine, održan je Recital kajkavske poezije odraslih. Kao i svih prijašnjih godina, pristigle radove iz kajkavskog govornog područja, ali i šire, interpretirali su renomirani kazališni glumci poput Biserke Ipše i Kristijana Potočkog. Na natječaj Recitala prijavio se velik broj pjesnika s 190 poetskih uradaka, a Prosudbeno povjerenstvo odabralo je 63 pjesme za objavu u Zborniku recitala kajkavske poezije, dok je njih 37 izvedeno na današnjoj pjesničkoj večeri. – Autori se s pjesmama vraćaju u djetinjstvo, mladost, najemotivnija razdoblja života, a rezultat toga se čuje u stihovima. Ima različitih tematika, od socijalnih do suvremenih ili nostalgije za rodnim krajem tako da je Zbornik bogat i što se tiče jezičnog dijela, ali i svih tema i motiva, rekao je tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Radovan Novina dodavši da je Recital u ranijim godinama bio vezan za same Festivalske večeri, a sredinom 90-ih godina se izdvojio u samostalnu cjelinu te u tom formatu postoji i danas.

Velik interes djece za sudjelovanjem na Recitalu dječjeg kajkavskog kulturnog stvaralaštva

KRAPINA – Recital dječjeg kajkavskog kulturnog stvaralaštva, održan je u utorak, 5. rujna 2023. godine, u dvorištu Galerije grada Krapine, u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Na pozornici su učenici krapinskih osnovnih škola interpretirali 42 rada, a da je i ove godine interes za sudjelovanjem bio velik, pokazuje podatak da je pristiglo ukupno 237 pjesama među kojima je prosudbeno povjerenstvo odabralo 72 rada za objavu u Zborniku, odnosno knjižici dječjeg literarnog stvaralaštva. – Ove godine smo ograničili broj literarnih radova na natječaju, obzirom da su prije škole znale slati po 30 radova pa smo ih znali imati oko 500, objasnio je tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Radovan Novina, dodavši da u djecu treba kontinuirano ulagati kako bi oni nastavili njegovati kajkavski jezik. Na recitalu je bila i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. – Moram pohvaliti sve mentore koji mlade i djecu bodre i uče kako čuvati, njegovati i živjeti „kaj“. Dio identiteta jednog naroda je jezik, a očuvanje kajkavskog jezika je izuzetno važno pa stoga ovaj Tjedan, ali i ostala događanja i recitali u Hrvatskom zagorju, pokazuju da njegujemo „kaj“ cijele godine i prenosimo to našoj djeci, rekla je zamjenica Petek.

Inače, u ukupnom dječjem stvaralaštvu ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture, koji podrazumijeva likovni, literarni i glazbeni izričaj sudjeluju djeca s čitavog kajkavskog govornog područja, od Gorskog Kotara, dijela Slavonije do središnje i sjeverozapadne Hrvatske iz više od 115 škola iz 11 županija i grada Zagreba.

Održan 22. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“

KRAPINA – Znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“, u svojem 22. izdanju, održan je ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, u Krapini. Ovo događanje organizira Hrvatska udruga „Muži zagorskog srca“, a okuplja eminentne znanstvenike, jezikoslovce, povjesničare i sve zaljubljenike u riječ „kaj“. Osim rasprava i aktualnih tema iz područja kajkavskog jezika i književnosti, na skupu su predstavljene knjige Alojza Jembriha „Kajkavski filološki ogledi“ i Kristine Jug „ Kazalište na Kaptolu“, a predstavljena je i slikovnica Krunoslava Puškara „Sel moje bake“.

– Knjiga „Kajkavski filološki ogledi“ donosi presjek kompletne kajkavske povijesti i književnosti, a radi se o životnom djelu profesora Jembriha. Po prvu puta u tom obimu i kvaliteti knjiga donosi presjek književnosti koji će biti i baza za daljnja istraživanja, rekao je stoloravnatelj udruge „Muži zagorskog srca“ Rajko Fureš. Na Znanstvenom skupu sudjelovala je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. – Ovi skupovi su izuzetno bitni jer podižu raspravljanje o određenoj temi, ovaj puta o kajkavskom jeziku, na jednu višu razinu, istaknula je Petek dodavši da se u svakodnevnom životu i odgojno obrazovnom procesu „kaj“ njeguje na jedan životniji način, međutim za ozbiljnost istraživanja svakako je potreban znanstveno istraživački rad.

Vrijedna bibliofilska izdanja Zbirke Biškupić u Galeriji grada Krapine

KRAPINA – Vrijednom darovnicom bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić, svoj je fundus, uz 30. obljetnicu djelovanja, obogatila Galerija grada Krapine, a u nedjelju, 3. rujna 2023. godine svečano je predstavljena javnosti. Na otvorenju ove izložbe, bili su brojni uzvanici među kojima i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a budući da se radi o grafičkim mapama većinom nastalim prema stihovima pjesnika Luke Paljetka, sam pjesnik Paljetak je bio prisutan na otvorenju izložbe i okupljene obradovao recitacijom jedne od svojih pjesama. – Zbirka Biškupić je fenomen u hrvatskoj kulturi i nije bez razloga zaštićena kao kulturno dobro niti jedna od onih zbirki čije se novo izdanje ili novi kulturni proizvod uvijek s nestrpljenjem očekuje, zato je vrijednost ove donacije tim veća, dodala je ministrica Obuljen Koržinek.

-Posebno mi je drago da je u godini u kojoj slavimo 830. rođendan Krapine, otvorena izložba čovjeka koji je možda i najzaslužniji za ono što Krapina danas ima, istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te supružnicima Biškupić u znak zahvalnosti na svemu što su napravili za Krapinu, uručio zahvalnicu.

Počasni građanin Krapine, muzeolog, kolekcionar i dugogodišnji ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić i njegova supruga Ljerka, donirali su Galeriji vrijedna bibliofilska izdanja, umjetničke knjige i grafičke mape izdane u ediciji Zbirke Biškupić koju je 1972. godine osnovao i od tada je uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Zbirku čini 198 grafičkih listova u tehnici bakropisa, akvatinte, linoreza i suhe igle. – Apeliram na sve umjetnike da slijede dobar primjer Krapine, pa da s vremenom odvoje dio svojih radova kako bi mogli stvoriti jaku zbirku u sjevernoj Hrvatskoj, odnosno jaku grafičku zbirku ne samo hrvatske, već možda i svjetske grafike, poručio je Biškupić.

Izložba „Pjesničke i slikarske rukoveti“ te gostujuća izložba „Miracle Grecque“ umjetnika Tomislava Buntaka, ostaju otvorene za javnost do 30. rujna 2023. godine.

Otvoren 58. Tjedan kajkavske kulture u Krapini

KRAPINA – Tjedan kajkavske kulture, u svom 58. izdanju, svečano je otvoren u nedjelju, 3. rujna 2023. godine, u Krapini te je i ove godine, u samom središtu grada okupio velik broj posjetitelja. Tjedan je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je naglasila kako ova manifestacija obuhvaća sva područja kulture, a ne samo popevke. – Posebno je značajno što svake godine u programima  sudjeluje sve više mladih i djece, a to daje vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Upravo su djeca bitna za očuvanje tradicije od zaborava, potvrdio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dodavši da je Hrvatsko zagorje ponosno na svoj način života te nastoji da takav i ostane u budućnosti, uz uvažavanje noviteta koji dolaze. – U ovom Tjednu bit će održan 58. krapinski festival, a tu su i brojni drugi sadržaji, pa bi želio da Krapina bude Zagorje u malom, odnosno Hrvatska u malom, istaknuo je župan Kolar.

Okupljene uzvanike, Krapinčane, ali i drage goste, pozdravio je domaćin, gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović. – Kaj“ je naša povijest, naša tradicija i baština, naš način života i na nama je da njegujemo ono što smo naslijedili od naših predaka, ali i da to prenesemo generacijama koje dolaze kako bi oni nastavili njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i našoj domovini, rekao je gradonačelnik Gregurović.

Osim samog otvorenja, tradicionalno je održan i popularni Dječji korzo na kojem je nastupilo 15 dječjih grupa iz cijele županije.

Tjedan kajkavske kulture, jedna od značajnijih kulturna manifestacija u Hrvatskoj koja veliča umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja, traje do 10. rujna 2023. godine, a Krapinčanima i njihovim gostima donosi bogat i šarolik program. Kruna manifestacije, kao i svake godine, bit će Festival kajkavskih popevki. Na Malom kaju, u četvrtak, 7. rujna 2023. godine, bit će izvedene 24 popevke, petak, 8. rujna 2023. godine, retrospektivna je Festivalska večer, kada će biti izvedeno 40-ak popevki iz minulih godina,  dok će u subotu, 9. rujna 2023. godine, na Večeri novih popevki, biti izvedene 23 skladbe.

U Krapini otvorena izložba dječjih likovnih radova

KRAPINA – Izložba dječjeg likovnog stvaralaštva, kao dio dječjih svečanosti na kojima djeca njeguju govorenu, pisanu i pjevanu riječ „kaj“, otvorena je, tradicionalno, u sklopu 58. Tjedna kajkavske kulture u nedjelju, 3.rujna 2023. godine, ispred Festivalske dvorane u Krapini. Na natječaj Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, pristigao je i ove godine zavidan broj likovnih radova, njih 722, učenika osnovnih škola cijelog kajkavskog govornog područja i šire, od Podravine, do Gorskog kotara. Prosudbeno povjerenstvo izabralo je za predstavljanje na izložbi 272 rada učenika iz 67 osnovnih škola. Zadovoljan ovim odazivom je tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina Radovan Novina. – Upravo su najmlađi najvrjedniji u stvaranju jer cijele godine pripremaju literarne, likovne i glazbene uratke koje u Tjednu prezentiraju pod vodstvom svojih mentora, dodao je Novina.

Izložbu je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je zahvalio organizatorima, mentorima i samim učenicima koji su se uključili u izložbu. – Pejzaži kajkavskoga kraja, licitarska srca i drvene igračke bile motiv za slike budući da je to upravo sve ono što Zagorje predstavlja i ono s čime se Zagorje poistovjećuje rekao je župan Kolar.

Dječja likovna izložba, dio je dječjeg festivala Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu Krapina 2023., koji je jedan od najznačajnijih događanja u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Tjedan organizira Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, u partnerstvu s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Tjedan kajkavske kulture od 2. do 10. rujna u Krapini

KRAPINA – Tjedan kajkavske kulture, vrlo važna kulturna manifestacija u Hrvatskoj koja veliča umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja, u svom 58. izdanju bit će održan od 2. do 10. rujna 2023. godine. Bogat program, koji očekuje Krapinčane i goste Krapine, predstavljen je na konferenciji za medije u ponedjeljak, 28. kolovoza 2023. godine. – Tjedan kajkavske kulture za nas je najznačajnija manifestacija, za koju se živi i koja se pažljivo priprema kroz godinu dana, a kroz cijeli tjedan očekuje nas široka lepeza sadržaja, rekao je, uz poziv, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

– Osim što će se u Tjednu kajkavske kulture predstaviti zavičajna kulturna baština, pripremljen je i niz drugih sadržaja, književne večeri, recitali, znanstveni skup na temu kajkavštine, folklorne manifestacije, izložbe, radionice za djecu, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak.

I ove godine, u sklopu Tjedna kajkavske kulture bit će održani Dani krapinskog sporta. – U 11. po redu Danima krapinskog sporta ove godine sudjeluje 11 sportskih udruga, a svake godine interes je sve veći pa je tako, primjerice, prošle godine u brojnim sportskim natjecanjima sudjelovalo 500-tinjak sudionika, a vjerujemo kako će ih ove godine biti još više, kazao je predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih.

Kruna manifestacije, kao i svake godine, bit će Festival kajkavskih popevki, naglasio je predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina. – Bez obzira što je Festival kruna svega, možda je najznačajnija stvar u čitavoj priči Mali kaj, koji kroz razne vidove umjetničkog stvaralaštva, od likovnog, literarnog do pjevačkog i plesnog, okuplja najmlađe kajkavce i garantira opstojnost i budućnost ove naše manifestacije, istaknuo je Novina.

Na Malom kaju, u četvrtak, 7. rujna 2023. godine, bit će izvedene 24 popevke, petak, 8. rujna 2023. godine, retrospektivna je Festivalska večer, kada će biti izvedeno 40-ak popevki iz minulih godina, neke u cijelosti, neke fragmentalno,  dok će u subotu, 9. rujna 2023. godine, na Večeri novih popevki, biti izvedene 23 skladbe.

– I ove godine Festival će biti na tragu prethodnih 15-ak godina, tako da publiku očekuju skladbe u tradicijskom festivalskom duhu, ali i skladbe u nešto suvremenijem izričaju, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold, naglasivši kako Krapinski festival stvara novu tradiciju, na tragu one stare.

Festival je u godinama do sada dao veliki broj skladbi koje su neodvojivi dio hrvatske glazbene i kulturne baštine, a na njegovoj sceni afirmirala su se i brojna autorska i izvođačka imena. Uz tradicijsku komponentu, Tjedan kajkavske kulture iz godine u godinu obogaćuje se dodatnim sadržajima, kao što su Plac suvenira i festival delicija te Etno kućica i festivalska slušaonica, a tu su i Dani krapinskog sporta te Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljanje gospodarstvenika i obrtnika Hrvatskog zagorja i šire.

– Za 58. Tjedan kajkavske kulture pripremljen je nevjerojatan program, a s obzirom na njegovu raznolikost, vidi se da je pripreman s puno pažnje, kazao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, istaknuvši kako želi da za vrijeme njegovog trajanja Krapina bude Zagorje u malom.

Zastupnik u Hrvatskom sabor Žarko Tušek zahvalio je visokim pokroviteljima; predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću te predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, što i ove godine podržavaju Tjedan kajkavske kulture, naglasivši kako svi imamo obvezu čuvati ono što su naši velikani stvarali te to staviti u okrilje novim generacijama.

Ovogodišnji 58. Tjedan kajkavske kulture počinje u subotu, 2. rujna 2023. godine u 19.30 otvorenjem popularnog Vinskog placa kod OŠ Ljudevit Gaj, a službeno otvorenje manifestacije je u nedjelju, 3. rujna 2023. godine, na Trgu Ljudevita Gaja u 17,00 sati.

loading