Skip to content

Topli obroci Varaždinske županije za starije i nemoćne

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Varaždinska županija pokrenula je projekt dostave dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja, a već prvoga dana podijeljeno je njih 515. Varaždinska županija projekt koji je započeo jučer provodi s županijskim Društvom Crvenog križa i Vatrogasnom zajednicom u vremenu kada ne može provoditi cijeli niz pripremljenih programa, projekata i aktivnosti, rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević.

„Odlučili smo naše resurse, i ljudske i financijske, usmjeriti na sasvim drugačije projekte, a jedan od tih je besplatna dostava toplih obroka osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja. Od ideje do realizacije prošlo je malo više od tjedan dana tako da mogu reći da smo svi zajedno zaista u rekordno brzom roku uspostavili jedan vrlo kompleksan projekt“, kazala je Martinčević.

Pojasnila je da su korisnici projekta oni koji već sudjeluju u dva županijska programa, „Pomoć u kući“ i „Zaželi“, a projektu su se priključile i općine Petrijanec, Cestica, Vinica, Bednja i Donja Voća koje samostalno provode program „Zaželi“. U tim programima po jasnim su kriterijima određene osobe koje su slabijeg imovinskog stanja, nepokretne, slabo pokretne, teško bolesne ili žive u staračkim samačkim domaćinstvima.

U projekt su uključene kuharice osnovnih škola Ivanec, Novi Marof i Ludbreg koje pripremaju obroke, dobrovoljna vatrogasna društva koja ih distribuiraju te lokalni poljoprivredni proizvođači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac naglasio je da je u projekt uključeno 50 gerontodomaćica, a zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivica Labaš da zasad sudjeluje 13 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50-ak vatrogasaca, a još su neka društva najavila uključivanje. Ravnatelj Osnovne škole Ivanec Dražen Jagić istaknuo je da su se kuharice rado odazvale kako bi pripremile obroke za socijalno i zdravstveno ugrožene starije osobe.  Projekt će trajati trideset dana, a hrana će se dostavljati tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom.

loading