Skip to content

Turizam bez granica iz Čakovca

Posted in Turizam, and Vijesti

Urednica emisije Turizam bez granica Karmen Špiranec i direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat
Urednica emisije Turizam bez granica Karmen Špiranec i vlasnik restorana Stari Grad u Čakovcu Jerko Rajher
Urednica emisije Turizam bez granica Karmen Špiranec i vlasnica adrenalinskog parka PG Geller Ivanka Horvat
Urednica emisije Turizam bez granica Karmen Špiranec i vlasnik Boutique bistroa Beška Luka Damjanović

ČAKOVEC – Približava se neizostavnih šest dana šarenih trenutaka i pozitivnih emocija poznate kulturno – turističke manifestacije Porcijunkulovo, koja ove godine doživljava svoje 59. izdanje. Uz poruku “Porcijunkulovo – čakovečko proštenje” – vjera, tradicija, veselje, manifestacija počinje u petak, 28. srpnja 2023. godine, a završava, već tradicionalno, na sam blagdan Gospe od Anđela, u srijedu, 2. kolovoza 2023. godine.

Porcijunkulovo je odavno preraslo okvire Čakovca i Međimurja, prestalo je biti samo vjerski događaj te postalo središnji ljetni događaj u ovom dijelu Hrvatske. Tako će biti i ove godine jer dolazi u još ljepšem, bogatijem, sadržajnijem i slojevitijem obimu. Sadržaji manifestacije najavljeni su u četvrtak, 20. srpnja 2023. godine, u emisiji Turizam bez granica Radija Kaj izravno iz Čakovca. Gosti urednice emisije Karmen Špiranec bili su direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat, vlasnik čakovečkog restorana Stari Grad Jerko Rajher, vlasnica adrenalinskog parka PG Geller Ivanka Horvat i vlasnik Boutique bistroa Beška Luka Damjanović.

Organizacija Porcijunkulovog, zbog vremenskih prilika koje remete već postavljene instalacije, ove godine je posebno izazovna, no uvjeren sam kako će svi posjetitelji biti zadovoljni bogatstvom sadržaja koje smo im pripremili, rekao je direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat. – Najaktivnija zona je zona tradicije, koja se proteže od crkve sv. Nikole do Dvorca Zrinskih – tu je i najviše izlagača, OPG-ova, suvenira, tradicijskih zanata, odnosno najveća frekvencija posjetitelja. Diljem Čakovca bit će raspoređene pozornice, selfi točke, odnosno sadržaji od kojih će svako naći nešto za sebe. Naravno tu su i nezaobilazni koncerti zbog kojih je Porcijunkulovo manifestacija koja se ne propušta, naglasio je Horvat i podsjetio na nastupe Petra Graše, Vanne, Željka Bebeka, Klape Intrade, Crvene jabuke te Grammy-em nagrađenog Juan De Marcos Gonzales and The Afro-Cuban All Stars.

Uz svo šarenilo i ljepotu boja, na Porcijunkulovom se s posebnom pažnjom predstavljaju autohtone vrijednosti međimurskoga kraja, dopunjene svjetski popularnim, aktualnim i atraktivnim sadržajima. Poseban naglasak i ove godine bit će na međimurskim vinima, nagrađenih brojnim decanter odličjima, a gastro ponuda proširena je i gastro rutom dio koje je i restoran Stari grad, smješten u Palači Zrinskih, sa svojom tipično međimursko ponudom prilagođenom većim obiteljskim grupama, rekao je Jerko Rajher. U ponudu gastro rute uključen je i Boutique bistro Beška, moderan bistro s ambicioznom ponudom hrane i slastica, koji za tu prigodu priprema menu od dva slijeda uz čašu međimurskog vina po popularnim cijenama, kazao je vlasnik Luka Damjanović. Uz koncerte i proštenjske blagodati, koje mnogi željno iščekuju i prema kojima se godinama planiraju i godišnji odmori, ovogodišnje Porcijunkulovo donosi vjerski sadržaj, zonu tradicije i starih zanata, urbanu zonu, VinoGrad, lunapark, retro/etno zonu, dječju zonu i niz drugih događanja vezana uz teme i priče koje povezuju građane i goste.

“Porcijunkula – Majka Božja od Anđela” blagdan je kojeg vežemo za davni 2. kolovoz 1208. godine kada se dogodilo obraćenje sv. Franje u malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu. Na sam blagdan Gospe od Anđela bit će sv. mise na hrvatskom jeziku u 06,30, 08,00, 10,00 i 18,30 sati. Centralno slavlje uobičajeno počinje procesijom od gradskog centra u 09,30 sati do dvorišta samostana, gdje u 10,00 sati započinje sv. misa koju će predvoditi isusovac p. Stjepan Fridl.

loading