Skip to content

Turizam bez granica iz Vršilnice zaprešićkih Novih dvora Jelačićevih

Posted in Turizam, and Vijesti

Urednica emisije Turizam bez granica Vlasta Stamičar i direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto
Urednica emisije Turizam bez granica Vlasta Stamičar i turistička vodičica Marija Bartolić
Urednica emisije Turizam bez granica Vlasta Stamičar i profesorica – savjetnica hrvatskog jezika Srednje škole Ban Josip Jelačić Zaprešić i voditeljica Učeničke zadruge Ban Zdravka Kramarić
Urednica emisija Turizam bez granica Vlasta Stamičar i ravnatelj Muzeja Matije Skurjenija Ante Žaja

ZAPREŠIĆ – Popularna emisija Radija Kaj „Turizam bez granica“ emitirana je uživo u srijedu, 19. srpnja 2023. godine, iz Vršilnice u prelijepom parku Novih dvora Jelačićevih u Zaprešiću, gdje će se od petka, 21. srpnja do nedjelje, 30. srpnja 2023. godine, održati manifestacija „Ljeto kod bana“. Ovaj popularni povijesno spomenički kompleks zaštitni je znak grada Zaprešića, koji se potvrđuje kao mjesto brojnih događanja u organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića. Perivoj s alejom kestena, zgrade Muzeja Matije Skurjenija, preuređene Vršilnice, kao i park sa šetnicama koji su pluća grada, prepoznatljivi su i prepoznati u brendiranju specifičnih turističkih sadržaja Zaprešića. Kako je u razgovoru s voditeljicom i urednicom emisije Turizam bez granica Vlastom Stamičar rekao direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto, brojni programi i sadržaji, s naglaskom na kulturu i zabavu, obilježit će kraj srpnja i manifestaciju „Ljeto kod bana“.

Očuvani okoliš i bogato povijesno nasljeđe na području Zaprešića, prilika su za posjetiti ovaj grad te uz Nove dvore Jelačićeve preporuka je da se svakako obiđe i dvorac Lužnica, provede dan uz jezero Zajarki, prošeće gradskim trgovima ili biciklira na izuzetno dobro uređenim ciklo rutama. Turistička zajednica grada Zaprešića tijekom cijele godine organizira vođene ture Novim dvorima, rekla je turistička vodičica Marija Bartolić, ističući kako se uz šetnju i obilazak parka te postojećih zgrada na zanimljiv način govori o velikanu hrvatske povijesti, vojskovođi, političaru,  banu Josipu Jelačiću čija se obiteljska grobnica nalazi u sklopu Novih dvora.

Suradnjom i sinergijom zaprešićke Turističke zajednice sa srednjoškolskom Učeničkom zadrugom Ban doprinosi se i razvoju i prezentaciji učeničkih radova te novim idejama turističkih proizvoda kojima učenici doprinose turističkom brendiranju grada. Kako je rekla profesorica i savjetnica hrvatskog jezika Srednje škole Ban Josip Jelačić  i voditeljica učeničke zadruge Ban Zdravka Kramarić, učenici su osmislili suvenir prepoznatljivog banovog brka koji se koristi na mnoge načine, kao zanimljiva ogrlica, dekor za interijere, reklamne vrećice i drugo.

U sklopu kompleksa Novih dvora Jelačićevih, otvoren je Muzej Matije Skurjeni, u čast poznatog hrvatskog slikara naive. U Muzeju na tri etaže postavljen je stalni postav djela ovog slikara, zatim prikupljene izvorne ostavštine bana Jelačića i nekih od replika predmeta iz njegovog doba, rekao je u emisiji „Turizam bez granica“ ravnatelj Muzeja Matije Skurjeni Ante Žaja. Uz to, povremeno se u ovom prostoru organiziraju izložbe recentnih umjetnika dok je u prizemlju zgrade smješten gradski Turistički informativni centar.

Manifestacija „Ljeto kod bana“ i ove godine nastavlja s druženjem uz sjajne večeri s odličnom glazbom, kinom na otvorenom, nastupom stand up komičara, vođenim tematskim šetnjama kao i radionicama te vodenim parkom za najmlađe. Ljetna druženja ispred Vršilnice i uz sjajnu energiju i raspoloženje manifestacije „Ljeto kod bana“ postale su sada tradicija, istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto te pozvao sve posjetitelje i slušatelje Radija Kaj da krajem srpnja dođu i uživaju u zelenoj oazi u srcu grada koja je svakako za odmor od radne svakodnevice, ali i najbolje rješenje za lude ljetne večeri.

loading