Skip to content

Velika martinjska špelancija u Koprivnici najavljena u emisiji Radija Kaj Turizam bez granica

Posted in Turizam, and Vijesti

RASINJA – Velika martinjska špelancija – 16. županijsko Martinje, koje će biti održano u subotu, 4. studenog 2023. godine, u Koprivnici, u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, najavljena je u emisiji Radija Kaj „Turizam bez granica“, u srijedu, 25. studenog 2023. godine. Gosti urednice emisije Gordane Tepuš bili su župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik županijske Turističke zajednice Darko Koren, voditeljica ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, predsjednik Udruge vinara i vinogradara koprivničkog kraja „Fran Galović“ Koprivnica i potpredsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije Velimir Briški te vlasnik Vinarije Kostanjevec Goran Kostanjevec. – Martinjski običaji imaju dugu tradiciju u Koprivničko-križevačkoj županiji, a Velika martinjska špelancija – županijsko Martinje jedinstveno je događanje, koje će ove godine, u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, doživjeti svoje 16. izdanje, navodi voditeljica ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev. – Martinjska špelancija bit će održana u Crnoj Gori, u Koprivnici, počinje izborom Velikog meštra martinjskog ceremonijala, koji se bira između okupljenih 50-ak meštara martinjskog ceremonijala, nakon čega se krsti mošt i dijele krsni listovi, a sve završava uz koncert i druženje, ističe Sočev.

Vinogradari ovoga kraja itekako su značajni za pozicioniranje Koprivničko-križevačke županije na enološkoj karti Hrvatske, ali i šire, a posebno smo ponosni što je običaj krštenja mošta, koji je rasprostranjen po čitavoj Hrvatskoj, ovdje kod nas, zahvaljujući jedinstvenom ritualu, dosegao jednu višu razinu, rekao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara koprivničkog kraja „Fran Galović“ Koprivnica i potpredsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije Velimir Briški. – Osim u atraktivnom programu Velike Martinjske špelancije, posjetitelji će u subotu, 4. studenog u Crnoj gori, moći uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi vinari iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je partner manifestacije, te 15-ak članova udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije, dodaje Briški.

Vinarija Kostanjevec, u mjestu Lukovcu u Općini Rasinja u Podravini, nedaleko Koprivnice, odakle je realizirana emisija Turizam bez granica, najveća je obiteljska vinarija u Koprivničko-križevačkoj županiji s najnagrađivanijim vinima, koja su zlata osvojila i na prestižnom londonskom Decanteru. – Unatoč tome što smo veliki proizvođač i što koristimo modernu tehnologiju, ostajemo vjerni tradiciji i Martinje i sudjelovanje u ovoj našoj manifestaciji nam mnogo znači, a u simbiozi tradicije i modernog možemo postati itekako atraktivni na tržištu, rekao je vlasnik Vinarije Kostanjevec Goran Kostanjevec,

-Koprivničko-križevačka županija jedinstvena je po mnogočemu, a običaji koji žive i odlična eno-gastronomska ponuda, dobar su temelj za razvijanje atraktivne turističke priče, naglasio je u emisiji Turizam bez granica, župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik županijske Turističke zajednice Darko Koren.

Partneri Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije u organizaciji ove manifestacije su Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-bilogorska županija. Događanje počinje u subotu, 4. studenog 2023. godine, u 18,00 sati redovnom godišnjom vinodom, sastankom 50-ak meštara martinjskog ceremonijala, a od 19,00 sati počinje degustacija vrhunskih vina s područja Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz cijenjene vinare s područja dviju županija, predstavit će se 14 Udruga vinogradara i vinara s područja Koprivničko-križevačke županije, uz bogat zabavni program. Manifestacija i ove godine ima humanitarni karakter, te će sav prikupljen iznos biti doniran Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading