Skip to content

Turizam na Radiju Kaj iz Novih dvora Jelačićevih

Posted in Turizam

Emisija Turizam na Radiju Kaj u petak 23. travnja 2021. godine emitirana je uživo u vremenu od 11 do 13 sati iz Zagrebačke županije, iz kompleksa Novi dvori Jelačićevi u Zaprešiću. Urednici emisije Vlasti Stamičar sugovornici su bili: Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije, Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića, Toni Ganjto, direktor TZ Grada Zaprešića i Mihaela Žugec Saračević, turistički vodič.

Zeleni prsten Zagrebačke županije na svom zapadnom dijelu, u gradu Zaprešiću, ima biser kulturnog turizma, Nove dvore Jelačićeve. S ciljem promocije kontinentalnog turizma Radio Kaj realizira emisije uživo u suradnji s brojnim turističkim zajednicama, tako da je u petak, 23. travnja 2021. godine održana emisija upravo iz ovog prelijepog povijesnog parkovnog zaprešićkog zdanja u kojem su uređena Vršilnica i Muzej Matije Skurijenija, kao i grobnica bana Jelačića.

Naime, zeleni prsten Zagrebačka županija uz sve svoje prirodne ljepote može se pohvaliti s obiljem kulturnih i povijesnih zdanja, baš kao i posebnom eno gastronomskom pričom okusa zavičaja što svaki dolazak, posjet i odmor u ovom kraju donosi benefite za zdravlje, dušu i užitak.-Tako su tijekom cijele godine organizirane turističke šetnje i rute koje donose Zaprešićke priče o banu njegovoj supruzi, značajnim ženama ovog kraja, ali i drugim sadržajima koji posebno zaintrigiraju posjetitelje- rekla je  turistički vodič Mihaela Žugec Saračević.

Kroz urbani štih Zaprešića, gradska Turistička zajednica razvija turistički proizvod. -Zajedno s još sedam gradskih turističkih zajednica neformalnim udruživanjem stvaramo identitet kulturnog turističkog proizvoda u županiji- naglasio je direktor zaprešićke Turističke zajednice Toni Ganjto.

Uz Nove dvore Jelačićeve, kulturno povijesnom segmentu zaprešićkog bazena dodatno doprinose i druga povijesna zdanja, kao što je dvorac Lužnica sa zaštićenim parkovnim uređenjem u kojem žive časne sestre, te je otvoren za javnost, a tu su još i dvorac Januševec kao i druga atraktivna mjesta. – Zaista nastojimo oplemeniti turističku ponudu Zagrebačke županije, te smo ponosni što na svakom koraku zelenog prstena možemo ponuditi program i sadržaj za svakog, uz naravno pridržavanje svih epidemioloških mjera, te provedbom nacionalnog programa Stay Safe in Croatia- naglasila je direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Alilović.

Grad Zaprešić bespovratnih EU sredstvima izradio je svu potrebitu projektnu dokumentaciju daljnjeg uređenja Novih dvora Jelačićevih. – Sada se očekuje raspisivanje novih poziva za prijavu EU projekata, među kojima je ovaj zaprešićki s kulturnim predznakom prerastao granice grada, Županije te se može staviti u rang nacionalnih projekata- istaknuo je zamjenik zaprešićkog gradonačelnika Alan Labus.

U Zagrebačkoj županiji ima više od 20-ak muzeja i galerija, sedam Pučkih otvorenih učilišta, dva Centra za kulturu, 12 knjižnica i dva bibliobusa. Uz to, tu su brojni dvorci, kurije, crkve, kapelice i tradicionalne hižice , 300 udruga i 850 poslovnih subjekata  uz 44 zaštićena dobra omogućuju da budemo inovativna županija te društvo očuvane prirodne kulturne i povijesne baštine što omogućuje brendiranje turističkih sadržaja, a što primjerice Grad Zaprešić uz dvoje Nove dvore , dvorac Lužnicu zaštićenu parkovnu arhitekturu  svakako ima – rekao je župan Kožić.

Sljedeća emisija promocije kontinentalnog turizma u programu Radija Kaj s područja Zagrebačke županije bit će idućeg petka, 30. travnja 2021. godine iz Velike Gorice.

loading