Skip to content

U Koloni sjećanja u Vukovaru tisuće ljudi

Posted in Vijesti

VUKOVAR – Vukovar se u petak, 18. studenog 2022. godine, prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu. Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

U Vukovaru su se u koloni sjećanja, ovog petka, 18. studenog 2022. godine, okupile tisuće domoljuba koji su došli odati počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu, a među njima i predstavnici državnog vrha; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i drugi.

Počast žrtvama Vukovara odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u petak iz Vukovara kako je taj Grad temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, a Vlada će nastaviti raditi na pronalasku svih nestalih iz Domovinskog rata. Taj proces će se nastaviti zbog poštovanja prema nestalima i njihovim obiteljima, rekao je Plenković.

loading