Skip to content

U Krapini svečano otvoren Tjedan kajkavske kulture

Posted in Vijesti

KRAPINA – U nedjelju, 5. rujna 2021. godine, 56. godinu za redom, Krapina je odjenula svoje najljepše – festivalsko ruho. Prigodnom svečanošću otvorena je tradicionalna krapinska rujanska manifestacija Tjedan kajkavske kulture. I ovogodišnji Tjedan kajkavske kulture održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, te ga je otvorila ministrica Nina Obuljen Koržinek, koja je izrazila zadovoljstvo visokom umjetničkom vrijednošću manifestacije. Naglasila je, da manifestacija, okupljajući u stvaralaštvu i najmlađe, njeguje i doprinosi očuvanju tradicije i baštine kajkavskog govornog područja. – Bogat Tjedan kajkavske kulture objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati, od stvaralaštva najmlađih, do nešto starijih koji se uvijek vesele novim izdanjima. Ponosna sam što se ovaj Festival tako lijepo razvio, da sve više umjetnika, ne samo onih koji su ponikli iz kajkavskih krajeva, već i onih drugih, dolaze ovdje, kroz različite programe podijeliti kajkavsku riječ i sudjelovati u njegovanju ove vrijedne tradicije – rekla je ministrica. Okupljene na Trgu Ljudevita Gaja pozdravili su Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. -Posebno sam ponosan što na ovogodišnjoj manifestaciji do izražaja dolaze najmlađi kajkavci i to iz čak deset kajkavskih županija i Grada Zagreba, koji su se uistinu iskazali svojim likovnim, literarnim i glazbeno-scenskim stvaralaštvom, naglasio je župan Kolar dodavši da je tradicija naš identitet te da ju treba njegovati kod djece od malih nogu. – Uvijek s ponosom ističem da je Tjedan kajkavske kulture najsvetiji krapinski tjedan i da se ovdje vrijeme mjeri od Festivala do Festivala, a ne od Nove do Stare godine, rekao je gradonačelnik Gregurović, uz poziv svima da u narednih tjedan dana izaberu nešto od programa priređenog poštujući sve epidemiološke mjere. Svečano otvorenje svojim su dolaskom, uz govornike, uveličali saborski zastupnici Žarko Tušek i Željko Pavić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek i brojni drugi. U sklopu svečanog otvorenja u Krapini se predstavilo 12 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, a predstavljen je i novi krapinski suvenir – Festivalski štrukelj.
U sklopu programa tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se jubilarni 20. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, Recital kajkavske poezije Krapina 2021., kao i Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva te 36. Dječji kajkavski festival – Mali kaj 2021.
Središnji dio manifestacije bit će 56. festival kajkavskih popevki. U petak, 10. rujna održat će se retrospektivni koncert „Popevke zanavek”, a dan kasnije Večer novih popevki.
I na ovogodišnjoj će manifestaciji biti organiziran bogat glazbeni program uz nastup zvijezda domaće estrade. U Krapinu dolaze Vigor, Crvena jabuka i Klapa Rišpet, Nina Kraljić, a posjetitelje će zabavljati i Gordana Ivanjek, Podvinčani, Dećki z bregov, Kontra bend, Fiškali, Šarmeri i Trnje te Gradski puhački orkestar Krapina.
Svakako treba istaknuti i središnji gospodarski program u sklopu manifestacije a to je tradicionalni Zagorski gospodarski zbor koji će se održati od 9. do 11. rujna.

loading