Skip to content

U Varaždinu obilježen Dan plavog irisa,

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Dan plavog irisa obilježen je u subotu, 27. svibnja 2023. godine, u Varaždinu, a cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o prevenciji karcinoma debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom.

Svi zainteresirani građani mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, te čuti korisne informacije o simptomima bolesti te o samom liječenju, uz  savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Organizator obilježavanja je već tradicionalno Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin, a akciju  je u ime Varaždinske županije podržao ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak. Da je karcinom debelog crijeva drugi po učestalosti od svih karcinoma u Republici Hrvatskoj, naglasila je županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić, dodavši da je u Varaždinskoj županiji je ovaj karcinom podjednako prisutan i kod žena i kod muškaraca. – Najviše zabrinjava činjenica da se radi o karcinomu koji odnosi puno života, a problem je u tome što se prekasno otkriva. Stoga organizacijom Dana plavog irisa želimo podsjetiti građane da postoji preventivni program kojim se otkrivaju rane, predmaligne promjene koje se mogu učinkovito liječiti, izliječiti te na taj način spriječiti teška bolest. Varaždinska županija nalazi u nacionalnom prosjeku od 26 % što se tiče odaziva građana na preventivne programe.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak je također naglasio važnost  odaziva građana na preventivne preglede. – Opća bolnica Varaždin jedna je od prvih bolnica u Hrvatskoj koja je uvela multidisciplinaran pristup liječenju karcinoma debelog crijeva. Danas opremamo Odjel gastroenterologije, primjenjujemo moderne tehnologije u liječenju pacijenata oboljelih od ove zloćudne bolesti, ali uz sve to je važno da se građani odazovu na preventivne programe, rekao je Damir Poljak.

loading