Skip to content

U Zagrebu otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Posted in Vijesti

ZAGREB – Centar za sigurnost i kvalitetu hrane otvoren je u srijedu, 14. prosinca 2022. godine, u sklopu zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Centar će pružati nedvosmislene dokaze o izvornosti i podrijetlu hrane što će dovesti, ističe ravnatelj NZJZ Andrija Štampar, Branko Kolarić, do veće prepoznatljivosti kvalitetnih i sigurnih prehrambenih proizvoda. – Testirat će se hrana na to je li proizvedena na mjestu na kojem je deklarirano i odgovara li napisani sastav. Mislim da će najviše koristi imati mali proizvođači, OPG-ovi koji će dobiti potvrdu kojom će bolje moći plasirati robu, a korist će imati i potrošači jer će znati da kupljeni proizvodi odgovaraju onom što stoji na deklaraciji, primjerice da u maslinovom ulju nema drugih ulja ili da u medu nema dodataka šećera, objašnjava Kolarić. Prilikom otvorenja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglašava važnost jedne takve znanstveno-istraživačke institucije za hrvatsku poljoprivredu, ali i gospodarstvo. – Ova važna infrastruktura itekako može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti, promociji koncepta jednog zdravlja – zdravlja biljaka, životinja i ljudi te deklariranju oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i ekološke poljoprivrede, kaže ministrica Vučković. Centar za sigurnost i kvalitetu hrane vrijedan je gotovo 64 milijuna kuna, pri čemu su više od 52 milijuna kuna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

loading