Skip to content

U Zagrebu svih 39 kulturnih ustanova prijavilo oštećenja nakon potresa

Posted in Vijesti

ZAGREB – Aktualnosti vezane uz zagrebačku kulturu i utvrđivanje materijalne i nematerijalne štete  uzrokovane pandemijom  virusa COVID19 i potresom bile su teme ovog petka, 24. travanja 2020. godine, konferencije za novinare zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, čiji je prostor u Ilici 25 također oštećen, pa se privremeno preselio u Muzej suvremene umjetnosti. Svih 39 kulturnih ustanova prijavilo je oštećenja na 91 objektu od čega su statičari preliminarno pregledali 29 objekata. Devet objekata je dobilo žutu oznaku, a 20 zelenu, dok se još pregled čeka za 62 objekta.

– Prve procjene govore o šteti od 140 milijuna kuna, no s naknadnim pregledima taj iznos bit će i veći, rekla je pročelnica Milana Vuković Runjić. Najveće štete su na muzejima i to Hrvatskom školskom muzeju, MUO, Arheološkom, prirodoslovnom… Obzirom da se kultura preselila na online događanja bit će organizirano i nagrađivanje za najbolji takav program.

U novonastaloj situaciji novi program „Lisinski na otvorenom“ kreće idućeg tjedna. – Naime, zbog nemogućnosti održavanja koncerata u ovom glazbenom hramu, odlučili su postaviti velike zvučnike na terasu oko zgrade na kojima će se puštati  glazba svih žanrova i glazbenika koji su od 1973. godine nastupali u Lisinskom i  emitirati 24 sata dnevno, najavio je ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog, Dražen Siriščević.

loading