Skip to content

Učenici Srednje škole Zabok pobjednici 14. Štruklijade

Posted in Štruklijada, and Vijesti

BEDEKOVČINA – Srednja škola Zabok pobijedila je na 14. Štruklijadi, koja je u subotu, 3. lipnja 2023. godine, održana na bajkovitim Bedekovčanskim jezerima. Učenici ove škole pokazali su pravo umijeće u pripremanju ove poznate zagorske delikatese, a kako je rekao predsjednik ovogodišnje komisije Dražen Đurišević, njihove štrukle imale su i potreban izgled, slanoću, sočnost, sklad te okus. – Iako su nijanse presudile u pobjedi, tradicija kod pripremanja štrukli, znanje, ali i puno ljubavi bilo je prevaga u donošenju konačne odluke, istaknuo je Đurišević. Dugu tradiciju, od 60 godina, Srednja škola Zabok ima u pripremi starinskih jela. – Tajna je da naša škola njeguje stare recepte i čuva ih od zaborava, a među njima su naravno naši štrukli i niti jedno dijete ne izađe iz škole a da ih ne zna napraviti, naglasila je ravnateljica Draženka Jurec.

Drugo mjesto pripalo je OPG-u Micak, dok je treće zauzela Osnovna škola Brestovec Orehovički. Ovogodišnja Štruklijada privukla je velik broj posjetitelja, kako domaćih tako i stranih, prema prvim procjenama više od pet tisuća ljudi, a u prvoj polovici dana prodano je i oko 15 tisuća štrukli. I više nego zadovoljan ovim rezultatima je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – To samo pokazuje koliko su štrukle kao delicija prepoznatljivi, koliko su ljudi prepoznali njihovu kvalitetu te koliko je europska zaštite pomogla u samoj promociji ovog proizvoda, ali i osigurala velik turistički dobitak za Krapinsko-zagorsku županiju, istaknuo je župan Kolar, dodavši da uz prirodnu ljepotu, bogatu tradiciju i kvalitetnu eno gastronomsku ponudu, županija ima dobre argumente da postane najjača kontinentalna turistička destinacija.

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već 14 godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite ovog tradicionalnog zagorskog jela.

 

loading