Skip to content

Umro Viktor Crnek

Posted in Radio Kaj izravno

Hrvatsko zagorje ostalo je bez svog velikog čovjeka, ponajprije glazbenika, neumornog kulturnog djelatnika i dugogodišnjeg direktora Tjedna kajkavske kulture. U utorak 11. listopada 2016. godine u 83. godini umro je Viktor Crnek. Prilikom dodjele Plakete za životno djelo Krapinsko-zagorske županije maestru Viktoru Crneku, u mjesecu travnju 2016. godine istaknuli su da je maestro Viktor Crnek zaštitni znak Festivala kajkavskih popevki, jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, čiji početak datira iz rujna mjeseca 1966. godine i od tada do danas njime u Krapini svake godine završava najveća kajkavska kulturna manifestacija Tjedan kajkavske kulture. Viktor Crnek bio je dugogodišnji direktor Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo-organizatora Tjedna kajkavske kulture i Festivala kajkavskih popevki. Ponosni je autor čak 77 kajkavskih uspješnica.

Jedan je od osnivača Kulturno umjetničkog društva „Ilirci“ Krapina i niz je godina bio njegov predsjednik i umjetnički voditelj, a 2011. godine proglašen je i njegovim doživotnim počasnim predsjednikom. Viktor Crnek osmislio je dječju manifestaciju Mali kaj, odnosno Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, koja se, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, kontinuirano održava već 30 godina i koja je dala brojne poznate glazbenike.

Kroz dugogodišnji rad Viktor Crnek zalagao se za promicanje i njegovanje kajkavskog jezika. Izdao je kajkavski rječnik „Kaj ne bi pozabili, rječnik kajkavskoga govora krapinskoga i radobojskoga kraja“.

Viktor Crnek i Radio Kaj imaju bogatu i plodnu suradnju, a najviše kroz dugogodišnji projekt Kaj vu duši. Na brojnim koncertima KAJ-a širom kajkavske regije, čitave Hrvatske, a i nekoliko izvan hrvatskih granica, zajedno s Ilircima izvodile su se kajkavske popevke.  Najveći takav kajkavski koncert održan je u mjesecu siječnju 2007 godine u dvorani Revelin u Dubrovniku pod nazivom Od Kaja do Fale.

loading