Skip to content

Urbani vrtovi

Posted in Gradski vrtovi

ZAGREB – Novih 67 ugovora korisnicima vrtnih parcela dodijelio je u utorak 9. lipnja 2015. godine u gradskom vrtu Borovje gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Dosad je Grad Zagreb na deset lokacija, ukupno oko 20 hektara obradive površine, uredio i opremio 2000 vrtnih parcela, od čega je do danas sklopljeno 1568 ugovora o korištenju.

IMG_1598.JPGCilj projekta je da se građanima omogući obrađivanje neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada i to u svrhu proizvodnje hrane,  povrća i jagodičastog voća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.  Grad je dosad uredio i dao na korištenje građanima ukupno 2 tisuće  parcela na deset lokacija, a u pripremi su i neke nove lokacije. Inače, gradski vrtovi osim što omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšanje kućnog proračuna naših građana, također su  i mjesto koje pruža mogućnost tradicionalnog uzgoja hrane, povezivanja građana sa prirodom i  korištenja njihovog slobodnog vremena, te pridonose općem poboljšanju psiho-fizičkog zdravlja. IMG_1599.JPGGradonačelnik Milan Bandić, u razgovoru s Matinom Gavran izravno u program Radija Kaj,najavio je i uređenje gradskog vrta u Mandlovoj ulici u Dubravi, na kojoj se planira formiranje oko 120 vrtnih parcela, za čiju će dodjelu biti raspisan natječaj do kraja lipnja 2015. godine.

uv-sesvete13Urbane vrtove – zelene oaze u gradu Zagrebu, brojnim aktivnostima pomažu dodatno urediti 24sata i Radio Kaj u suradnji s partnerima. Pod vodstvom Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, postavljaju se sjenice za druženje, alatnice, popločavanju se komunikacijski dijelovi prostora, osigurava sjeme i sadni materijal, priređuju vrtne zabave…

uv-sesvete15Odluku o provedbi projekta Gradski vrtovi s ciljem uređenja i opremanja obradivog zemljišta grada Zagreba, radi davanja parcela građanima na korištenje bez naknade, za organsku proizvodnju hrane za vlastite potrebe, donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

vrtovi konferencija bandićNa konferenciji za novinare u pivnici Pivana, predstavljen je početak projekta Grada Zagreba, 24 sata i Radija Kaj, Urbani vrtovi.

uv-svetaklara1Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, podsjetila je da je Grad Zagreb travnju 2013. godine pokrenuo projekt Gradski vrtovi.

uv-sesvete2Uz projekt Gradski vrtovi, Grad je, zajedno s partnerima, uz potporu sponzora, pokrenuo i projekt Urbani vrtovi kroz koji se uređuju i opremaju zajednički dijelovi gradskih vrtova, kako bi građani imali što bolje uvjete za uzgajanje povrća ali i za druženje.

Vrtovi dobivaju kompostere, kućice za veći alat, spremnike za vodu, kante za otpad, kao i stolove i klupe za odmor, kemijske WC-e i slično.

osijek vrtDrago mi je da je Zagreb lider ove akcije, na čelu kolone koja vodi zelenu revoluciju, dodala je zamjenica Kusin, napomenuvši da vrtovi, osim ekonomske i ekološke komponente, razvijaju i zajedništvo te pridonose kvalitetnijem načinu življenja.

uv-stenjevecsvaljekU projekt Urbani vrtovi uključen je i Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta te Hrvatski savjet za zelenu gradnju, čijie su predstavnice, Vesna Židovec i Snježana Turalija, pozdravile ovaj hvale vrijedan Projekt i izrazile nadu da će se razviti i u ostalim krajevima Hrvatske.

uv-velikagorica2Projekt Urbani vrtovi do sada je realiziran i u gradovima Velika Gorica i Osijek. Zadovoljstvo uključivanjem Osijeka u projekt Urbani vrtovi izrazio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

osijek vrkićUrbani vrtovi postali su i vrhunsko mjesto za gospodarsku promociju mnogih partnera i omogućili pravu priliku za druženje predstavnika partnera s građanima.

urbani-vrtovi

Na vrh stranice

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading