Skip to content

Varaždinski klipič 27. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Posted in Vijesti

VARAŽDIN- Europska komisija je 6. listopada 2020. godine objavila da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je „Varaždinski klipič“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda. Konferenciju za medije, povodom europske zaštite Varaždinskog klipiča, u srijedu, 7. listopada 2020. godine održao je župan Radimir Čačić sa suradnicima te Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije, uz nazočnost saborske zastupnice Natalije Martinčević. Proces zaštite naziva „Varaždinski klipič“ inicirao je poznati i priznati kuhara Damir Crleni, a službeno je započeo u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Varaždinski klipič“, podsjetio je župan Čačić. Naime, Republika Hrvatska sada ima 27 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, pri čemu najveći broj zaštićenih proizvoda dolazi iz Varaždinske i Splitsko- dalmatinske županije, pri čemu valja naglasiti kako je i ludbreški hren u proceduri postupka zaštite, napomenuo je Čačić.
Uz sada registrirani naziv „Varaždinski klipič“, drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik.

loading