Skip to content

Veleposlanik Narodne Republike Kine Qi Qianjin u posjetu Čakovcu i Međimurskoj županiji

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji boravio je u petak, 10. ožujka 2023. godine, veleposlanik Narodne Republike Kine, nj. e. Qi Qianjin sa suradnicima. S kineskim gostima radni sastanak održali su gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec sa suradnicima. Predstavili su postojeće potencijale ovog dijela Hrvatske u pogledu baštinjenih povijesnih i kulturnih vrijednosti te planove gospodarskog i turističkog razvoja kao i korištenja zelenih i obnovljivih izvora energije.

– Prvenstveno vidimo potencijale u primjeni dobrih kineskih iskustava sa solarnim panelima. Također, ono u čemu nam Kina može biti primjer, su njihove zelene oaze usred velikih centara grada, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i podsjetila kako je Grad Čakovec, prije godinu dana, potpisao sporazum prijateljstva s kineskim gradom Yanchengom. Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec sastanak je ocijenio vrlo kvalitetnim.

– Našim gostima smo predstavili „osobnu kartu“ Međimurja, naše prednosti i želje i planove. Bez obzira što smo mi mali, no vitalni, dok su oni veliki i mnogobrojni to se nije primijetilo. Zato smatram da je važno graditi mostove suradnje na ravnopravnoj osnovi, rekao je Grivec i izrazio uvjerenje u nastavak suradnje na različitim područjima u obostranom interesu. Kina i Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose prije 30 godina, podsjetio je veleposlanik Qi Qianjin.

– Uvjerili smo se kako postoji veliki potencijal za suradnju dviju zemalja. Osobito bismo voljeli poboljšati naše odnose na području gospodarstva, trgovine i zelene energije. Želio bih ovdje istaknuti gospodina Maravića koji već dugi niz godina djeluje na kineskom tržištu kao uspješan poduzetnik, ali i na neki način kao kineski ambasador u Hrvatskoj, dodao je Qi Qianjin. Uz obilazak Grada Čakovca i Riznice Međimurja, kineska delegacija, predvođena veleposlanikom nj.e. Qi Qianjinom, posjetila je II. osnovnu školu Čakovec, koju polazi učenik porijeklom iz NR Kine. Tom prilikom, školi je uručena donacija NR Kine u pogledu didaktičkog pribora i opreme.

loading