Skip to content

Velika prekogranična vježba spašavanja u Klanjcu

Posted in Vijesti

KLANJEC – Prekogranična demonstracijska vježba spašavanja većeg broja unesrećenih, održana je u četvrtak, 6. listopada 2022. godine, u Klanjcu u sklopu provedbe projekta CRO SI SAFE. Prave akcijske scene odvijale su se na prostoru tvrtke u Novodvorskoj ulici privukle su veliku pozornost građana, a scenariji su obuhvatili spašavanje iz prometne nesreće autobusa i osobnog vozila te unesrećenih s krova, a prikazano je i kako što djelotvornije spasiti unesrećene iz potresa i požara.

U organizaciji Krapinsko-zagorske županije na terenu je bio velik broj vozila i zaposlenika svih žurnih službi, koje bi u takvim situacijama i bile na terenu da pomognu mještanima kod velikih nesreća. Svoje vještine pokazali su djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, županijskog Zavoda za hitnu medicinu i Društva Crvenog križa, HGSS Stanice Zlatar Bistrica, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, ali i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Svi čelnici službi također su bili prisutni kako bi mogli provjeriti funkcionalnost i brzinu djelovanja, ali i vidjeti koju je opremu još potrebno nabaviti. Kako ističe voditeljica projekta CRO SI SAFE iz Zagorske razvojne agencije Tanja Ivek, ovo je projekt kojim se želi unaprijediti prekogranično partnerstvo hitnih spasilačkih službi.

– Shvatili smo da, kroz brojne nepogodne koje su nas zadesile u posljednje vrijeme, poput orkanskih vjetrova i potresa do nesreća uzrokovanih ljudskim faktorom, ljudi stradaju jer ne znaju pravilno reagirati u takvim situacijama, a ovim projektom želimo širu javnost osvijestiti o pravilnim reakcijama te naše žurne službe dodatno ojačati i znanjem i opremom, dodaje Ivek. Zadovoljan viđenim bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Vježba će nam pokazati gdje smo mogli biti brži i učinkovitiji, ali možemo reći da smo ponovno pokazali da imamo izuzetno dobro opremljene i obučene hitne službe, a na Županiji je da opremljenost dovedemo na razinu njihove motiviranosti i obučenosti i onda će naši građani biti sigurni, zaključuje župan Kolar.

 

loading