Skip to content

Vijesti, 26.07.2017.

Posted in Vijesti

LOBOR – Povodom Dana općine i župe, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća u Loboru. Uz brojne uzvanike, svečanosti su prisustvovali izaslanik hrvatskog premijera, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te bivši predsjednik RH Ivo Josipović. Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je kako je Lobor skriveni biser, kojem su potrebni novi projekti koji će istaknuti njegove potencijale. Čestitajući Dan općine župan Željko Kolar naglasio je kako će Županija pružiti podršku u rješavanju prioriteta Općine Lobor, a to su sanacija ambulante i završetak izgradnje vodovoda.

ZAGREB –  Temeljem javnog poziva  Grad Zagreb dodijelit će potpore  za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i postupcima za dodjelu potpora Grada Zagreba za samozapošljavanje. Tekst poziva je dostupan na stranicama Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb – poslovna jedinica Poduzetnički centar – Plavi ured.Potpora se  ne može odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje od Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.Odobrene i dodijeljene potpore na temelju ovog javnog poziva smatraju se potporama male vrijednosti. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog ove godine.

KRAPINA/LOBOR – U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji danas je boravio bivši predsjednik RH Ivo Josipović. U Krapini je održao sastanak sa županom Željkom Kolarom, a kako je rekao, budući da često putuje i na poziv značajnih institucija posjećuje brojne zemlje, razgovarali su o tome na koji način može pomoći u gospodarskoj promociji ovog kraja. Nakon sastanka u Krapini Ivo Josipović posjetio je i Lobor, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici povodom Dana Općine.

ZAGREB – Osvajača brončane medalje na 8. Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Londonu, Velimira Šandora danas je primila i prigodno nagradila u ime Zagrebačke županije, zamjenica župana Nadica Žužak.  Tom prigodom Žužak je istaknula kako je Zagrebačka  županija  vjeran partner 25 tisuća  sportaša i 1500 trenera, sudaca i delegata. Da je tako svjedoče i ulaganja u sport. Županija je sredstva za sport osoba s invaliditetom u posljednjih nekoliko godina, kako je zaključila Žužak  udeseterostrucila.  Inače, Velimir Šandor član je Atletskog kluba za osobe s invaliditetom „Uspon“ iz Velike Gorice i član hrvatske reprezentacije koji je 2015. godine u Sočiju na Svjetskim igrama osvojio zlato, a potom iste godine i svjetsku broncu u Dohi. S Europskog atletskog prvenstva za osobe s invaliditetom u Grossetu vratio se sa srebrom, a s Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru s broncom. Za posljednje natjecanje, ono u Londonu s kojeg se vratio sa broncom oko vrata, kaže trenirao je intenzivno, a kako bi ostvario zacrtani cilj odnosno kako bi bacio osobni rekord. To se nije dogodilo, ali medalja je tu, što je kako kaže najvažnije. Uz to dodao je  kako već sada kreće s pripremama za Europsko prvenstvo u Berlinu koje ce biti održano u kolovozu sljedeće  godine. Inače, na natjecanju u Londonu sudjelovalo je 1100 sportaša   iz cijeloga svijeta.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv za prijavu programa/projekata za dodjelu potpora poduzetničkim potpornim institucijama i udruženjima obrtnika na području Županije  za što je ove godine osigurano 240.000 kuna. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca. Prijaviti se mogu poduzetničke potporne institucije u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i udruženja obrtnika sa sjedištem na području Zagrebačke županije. Potpore će se dodjeljivati za sufinanciranje pohađanja i organiziranja edukacija za podizanje razine poduzetničkih i institucionalnih znanja i vještina, za jačanje konkurentskih sposobnosti poduzetnika i obrtnika te djelatnika institucija i gradova i općina s područja Zagrebačke županije. Također, sufinancirat će se i oprema koja je nužna za organizaciju navedenih edukacija.Maksimalni iznos sredstava koje poduzetničke potporne institucije u vlasništvu jedinica lokalne samouprave mogu ostvariti je 50.000 kuna, a udruženja obrtnika 30.000 kuna. Zagrebačka županija sufinancirat će maksimalno 90% prihvatljivih troškova po pojedinom projektu.

VARAŽDIN – Varaždinska županija predala je projektnu prijavu na Otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za bespovratna sredstva za  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“  iz Europskog socijalnog fonda. Projekt pod nazivom „Ja mogu“  obuhvatit će ukupno 73 djece s poteškoćama kroz razdoblje od 4 godine, koliko traje projekt, te 51 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika. Traženi  iznos od 10 milijuna i 691 tisuću kuna gotovo  je maksimalan mogući, a od toga 92% su bespovratna sredstva dok se 8% sredstava osigurava iz županijskog proračuna.

PRIGORJE – Osnovne škole u Kalniku, Gornjoj Rijeci i Svetom Petru Orehovcu obišao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić kako bi se upoznao s aktualnom problematikom te planovima i potrebama za naredno razdoblje. U Osnovnoj školi Kalnik u tijeku je zamjena dijela stolarije i sanacija potkrovlja hola u vrijednosti od 30 tisuća kuna, a u školi Gornja Rijeka rekonstrukcija krovišta matične škole, vrijedna 253 tisuće kuna dok je u planu i zamjena dijela stolarije matične te područnih škola. U školi Sveti Petar Orehovec provodi se rekonstrukcija dijela zgrade škole vrijedna 3,9 milijuna kuna s ciljem boljih uvjeta za učenike i zaposlenike škole.

ČAKOVEC – Najveća čakovečka manifestacija Porcijunkulovo započinje u petak 28. srpnja i trajat će do 2. kolovoza. Iz čakovečkog su gradskog komunalnog poduzeća Čakom javili kako će u vrijeme trajanja manifestacije u gradu uvesti posebne cijene parkiranja. Tako će se parkiranje u vrijeme Porcijunkulova naplaćivati u vremenu od 8 do 22 sata svakodnevno, uključivši i subotu i nedjelju, 29. i 30. srpnja. Cijena parkiranja bit će pet kuna po satu.

loading