Skip to content

Vijesti, 26.11.2015.

Posted in Vijesti

RADOBOJ – Desetu obljetnicu postojanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije obilježena je danas u Radoboju, sjedištu ove ustanove.Svečanost je održana u Edukacijsko – promidžbenom centru u Radoboju, a tom prilikom su predstavljena najvažnija postignuća Javne ustanove tijekom proteklog desetljeća.  Dodijeljena su priznanja pojedincima i predstavnicima ustanova koji su doprinijeli i pomogli pri osnivanju i razvoju ustanove.  Među dobitnicima priznanja su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica županijske Skupštine Vlasta Hubicki.            

ZAGREB  – Komemoracija za žrtve terorističkog napada u Parizu održat će se sutra u 17,00 sati na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Paljenjem svijeća Zagrepčani će se prisjetiti 130 osoba koji su život izgubili u terorističkom napadu prije dva tjedna u Parizu. Ovo je prigoda da Zagreb i Pariz na dijelu demonstriraju solidarnost, brigu i pijetet za one koji su na takav strašan način završili svoj život, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, u nazočnosti francuske veleposlanice Michèle Boccoz, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji nije propustio pozvati Zagrepčane da se sutra okupe na Trgu bana Jelačića, gdje će volonteri od 16,30 sati dijeliti građanima svijeće, a komemoracija će započeti minutom šutnje točno u 17,00 sati.

ZABOK – Obnovljeni vozni park Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije predstavljen je danas u Zaboku. Zavod je sada bogatiji za osam novih automobila, a da su oni prijeko potrebni za rad na terenu, ističe ravnatelj Tomislav Jadan. Novi automobili, ukupne vrijednosti oko 800 tisuća kuna, zamijenili one već dotrajale u voznom parku, starosti između deset i trinaest godina, a ova investicija samo je dio u velikom ovogodišnjem investicijskom ciklusu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Naime, Zavod je ove godine dobio opremu ukupne vrijednosti oko dva milijuna kuna, a sa ulaganjima bi se trebalo nastaviti i u predstojećem razdoblju, naglašava župan Željko Kolar.

ZAGREB – Na izdavanju dokumenata u Petrinjskoj ulici posljednjih je dana veća gužva nego što je uobičajeno, a kako pri samom ulasku u zgradu te na svojim službenim stranicama, zagrebačka policija poručuje, razlog je unapređenje informacijskog sustava MUP-a RH zbog čega su mogući prekidi u radu sustava. Kako ističu u policiji, djelatnici intenzivno rade na otklanjanju poteškoća i što žurnijoj uspostavi normalnog funkcioniranja sustava. Kako opisuju djelatnici, sustav proradi pa stane, a trude se što više zahtjeva obraditi dok sustav radi. Dnevno zbog potreba izdavanja nove putovnice, osobne ili prijave promjene adrese prođe i nekoliko tisuća ljudi, a samo 1.500 bude na zaprimanju zahtjeva za osobne iskaznice.

VARAŽDIN – I u Varaždinu je započelo postavljanje božićnih ukrasa i dekoracija. Istovremeno, na središnjem je varaždinskom trgu, Trgu kralja Tomislava postavljena i božićna jelka. Jelka visoka 17 metara dopremljena je iz Delnica. Umjetna jelka koja je prošle godine ukrašavala „Korzo“,  sada je postavljena na Kapucinskom trgu  gdje će i ove godine biti klizalište od 600 metara  četvornih sa stazom za klizanje dužine 100 metara.

KOPRIVNICA – Kako unaprijediti trgovinsku razmjenu Koprivničko-križevačke županije i Republike Mađarske bila je tema razgovora tajnika za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske Milana Radacsia i savjetnika za ekonomske odnose Karolya Roberta Scherczera s predstavnicima Županijske gospodarske komore Koprivnica koje je predvodio direktor Krunoslav Vitelj. Prema zadnjim podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni, udio uvoza iz Mađarske u ukupnom gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije iznosio je 10%, a udio izvoza u Mađarsku u ukupnom izvozu bio je 4,8%. Gosti iz mađarskog Veleposlanstva domaćine su upoznali s radom u našoj zemlji te uslugama koje su na raspolaganju hrvatskim poduzetnicima koji imaju interes poslovati u Mađarskoj. Na sastanku je iskazan interes obiju strana za sudjelovanje na zajedničkim prekograničnim projektima osobito u području suradnje malih i srednjih poduzetnika.

ZAGREB – Klinici za infektivne bolesti Zagrebačka županija dodijelit će 49.875 kuna za nabavu 4 aspiratora i 10 pulsnih oksimetara, dok će se za Kliniku za psihijatriju Vrapče osigurati 15.225 kuna za nabavu aparata za određivanje brzine sedimentacije eritrocita. Već ranije Zagrebačka županija je dodijelila sredstva i Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju i to 49.560 kuna za nabavu 7 Holtera za mjerenje krvnog tlaka, Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ 50.000 kuna za nabavu kompleta instrumenata za lameralnu keratoplastiku, te Klinici za dječje bolesti Zagreb 30.126 kuna za nabavu oftalmoskopa. Zagrebačka županija, koja nema svoju opću bolnicu, ove godine s ukupno 194.786 kuna sudjeluje u nabavci opreme i poboljšanju kvaliteta usluga liječenja u zagrebačkim bolnicama.

ČAKOVEC – Nakon završene evaluacije projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faze 2, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je Odluku o financiranju 25 projekata u ukupnom iznosu od 29.030.000 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, čime su osigurana sredstva za poboljšanje kvalitete obrazovne ponude ustanova za obrazovanje odraslih. Među izabranim projektima je i projekt „Agroeduca“ Gospodarske škole Čakovec za koji je odobreno 1,5 milijuna kuna. Projektom će se modernizirati tri postojeća i kreirati tri nova programa obrazovanja odraslih. Ukupna vrijednost projekta je oko dva i pol milijuna kuna, a planirani početak aktivnosti je siječanj iduće godine.

loading