Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREBPrometna problematika, odnosno usporivači i prometna signalizacija u Ulici Bernarda Vukasa na raskrižju s Horvaćanskom cestom u zagrebačkom naselju Jarun bili su tema ranojutarnjeg obilaska zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Na poziv građana prilikom obilaska konstatirano je da se na Horvaćanskoj cesti prije pješačkih prijelaza prema osnovnim školama i dječjem vrtiću te tržnici Jarun obnove 30 godina stari uspornici. Uz to gradonačelnik je obišao i Macanovićevu i Štritofovu ulicu, gdje stanovnici, na postojećem raskrižju sa semaforima, žele da se iz tih ulica omogući spoj s Horvaćanskom cestom. Nakon toga, gradonačelnik Bandić obišao je i novouređen južni kolnik Zagrebačke avenije na potezu od Selske ulice do Savske koji je završen u zadanom roku i otvoren za promet već nekoliko dana.

VARAŽDIN – Županijska gospodarska komora Varaždin, u suradnji s Industrijskom i trgovinskom komorom Trnava iz Slovačke,  organizirat će gospodarski susret i poslovne razgovore tvrtki dviju regija. Slovačke tvrtke za poslovne razgovore,  predviđene za listopad,  animirat će Industrijska  i trgovinska komora iz Trnave, na osnovi iskazanog interesa varaždinskih tvrtki. Varaždinska gospodarska komora stoga je pozvala tvrtke zainteresirane za poslovnu suradnju sa slovačkim tvrtkama, te sve koji imaju pitanja u vezi s planovima za poslovanje na slovačkom tržištu, da popune online prijavu za sudjelovanje na gospodarskom susretu. Prijava se može ispuniti na web stranici  Županijske komore  Varaždin  do 10 rujna.

ZAGREB – Najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi smještena je u zagrebačkoj Gundulićevoj 4. Backo Mini Express, nova je turistička atrakcija grada koja je Zagrepčanima, ali i turistima dostupna od svibnja ove godine. U ovih nekoliko mjeseci na 75 četvornih metara, nakon četverogodišnjeg rada i truda petorice entuzijasta i zaljubljenika u vlakove, postavljeno je čak 1.050 metara mini tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra. Maketa Backo Mini Express po svojim dimenzijama i sadržaju spada među dvadeset najvećih u Europi, a 80 posto tog sadržaja je izvorni hrvatski proizvod.

ZAGREB – Kupači na jezerima Jarun i Bundek prilično su neodgovorni, a spasioci su ove godine više no inače priskaču u pomoć. Alkohol je sve veći problem i zbog njega su spasioci odradili četvrtinu svojih intervencija, pokazuje statistika spasilačke službe. Tijekom ove kupališne sezone Jarun i Bundek posjetilo je 43 tisuće kupača pa je logično, ističu spasioci, da je mnogo problema i intervencija. Podsjetimo, zagrebačka spasilačka služba ima 45 spasilaca. Dnevno ih, ovisno o danu i događajima, na Bundeku radi između tri i šest, a na Jarunu od 16 do 30.

ĐURĐEVAC – Potpisivanju je ugovor za izgradnju novog vodocrpilišta u Đurđevcu. Vrijednost investicije je oko 6,6 milijuna kuna, od čega 80 posto osiguravaju Hrvatske vode, 10 posto Koprivničko-križevačka županija te 10 posto Grad Đurđevac, općine s distributivnog područja i tvrtka Komunalije. Ovaj bazen na istočnom dijelu Županije je najkvalitetniji i najizdašniji u Hrvatskoj te po kvaliteti, snazi i mogućnostima peti u Europi, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora zamjenik Koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota te potvrdio financijsku podršku i praćenje projekta od strane Županije. Radovi bi trebali završiti do kraja godine, a osigurat će se opskrba vodom za područje Đurđevca i za dio Bjelovarsko-bilogorske županije.Trenutačno je u izgradnji spojni cjevovod za uključivanje novog vodocrpilišta, vrijednosti oko 2,2 milijuna kuna.

ZAGREB – Besplatni udžbenici dočekat će sve zagrebačke osnovno i srednjoškolce na klupama već krajem kolovoza, odnosno početkom rujna, potvrdio je to danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. 25. kolovoza udžbenike će dobiti osnovnoškolci, a 5. rujna srednjoškolci. Za udžbenike je u proračunu osigurano 85 milijuna kuna te dva milijuna kuna za poplavljene školarce u Županjskoj posavini i 500.000 kuna za 100 obitelji najslabijeg imovinskog stanja putem Hrvatskog Caritasa.

MARIJA BISTRICA – Zlatar Bistrica će ove nedjelje biti prva stanica Vozočašća konjskih zaprega i jahača koji tradicionalno krajem kolovoza hodočaste u Nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Vozočašće konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu, 13. po redu, okupiti će i ove godine veliki broj sudionika. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji konjskih zaprega i konja koju tradicionalno prve nedjelje poslije Velike Gospe organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina. Očekuje se sudjelovanje uzgajivača konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije i naravno i s područja cijele Hrvatske. Više od stotinu zaprega i 300-tinjak jahača krenuti će iz Zlatar Bistrice prema Mariji Bistrici, a dolazak sudionika Vozočašća u Mariju Bistricu očekuje se oko 10,00 sati.

PLEŠKOVEC – Dvjestotinjak mališana iz trideset mjesta diljem Međimurja, dvanaest educiranih trenera, pet dana sporta i zabave uz nebrojeno mnogo volontera i entuzijasta, brojke su koje čine okosnicu ovogodišnje Otvorene zabavne škole nogometa, točnije Open Fun Football Schools koja se ove godine održava do 21. kolovoza. Projekt je u Međimurskoj županiji krenuo 2006., a u regiji je aktualan već duži niz godina. Okupljanje mališana počelo je jučer u sportskoj dvorani u Pleškovcu, a kako su naglasili organizatori cilj je da se kroz zabavne igre i druženje, djeca iz različitih sredina međusobno približe te pritom nauče toleranciji i uvažavanju. Za to će se tijekom cijelog tjedna trajanja pobrinuti u Udruzi mladih Mali Mihaljevec uz pomoć Udruge mladih iz Mihovljana i Šenkovca, Udruge žena Mali Mihaljevec, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mali Mihaljevec i Nogometnog kluba Mali Mihaljevec.

SAMOBOR – Svoj vlastiti prostor za rad, nakon 140 godina podstanarstva, dobilo je pjevačko društvo Jeka, kao i Matica hrvatska – ogranak Samobor. Gradske prostorije se nalaze na Trgu matice hrvatske 5, te su javnim natječajem dodijeljene ovim dvjema udrugama.

loading