Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 01.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom Silvestarske noći obišli su  zagrebačke hitne službe koje skrbe o sigurnosti građana i imovine u novogodišnoj noći baš kao i svih ostalih dana u godini. Oboje su zajedno obišli Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba gdje su se uvjerili u rad ove službe. – Zahvaljujem na radu svim djelatnicima htinih službi, želim im što mirniju noć, a svim građanima Hrvatske sretnu i uspješniju Novu 2019. gdoinu – rekla je predsjednica Grabar Kitarović. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prije toga obišao je i prenoćište Crvenog križa u Kosnici, vatrogasce i policiju  te je ispratio 2018. i dočekao 2019. na Trgu bana Jelačića, uz već tradicionalni vatromet, gdje je u društvu sa sugrađanima, odbrojavao posljednje minute  2018. godine.

ČAKOVEC – Kao i svaki put dosad, glavni doček Nove godinu u Međimurju, bio je onaj na čakovečkom Trgu Republike. Staru smo ispratili uz „pomoć” Dražena Zečića, a tisućama okupljenima u središtu grada prvi je čestitao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Nakon vatrometa, tradicionalno, zajedno sa zamjenikom Mariom Medvedom, obišao je službe koje su tijekom novogodišnje noći bile dežurne. Obišli su Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec, Policijsku upravu Međimursku, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Međimurske bolnice i Županijsku bolnicu Čakovec, gdje su posjetili rodilište i Odjel pedijatrije. Sve dežurne službe rekle su da je noć protekla mirno uz minimalni broj intervencija. U ranim jutarnjim satima prva beba u Međimurju još nije bila rođena, no to bi se tijekom prvog dana Nove godine trebalo promijeniti. Kako su rekli, lani je u čakovečkoj bolnici rođeno oko 1080 mališana, što je otprilike na razini 2017. godine.

ČAKOVEC – Tradicionalno prvog dana u novoj godini, župan Međimurske županije Matija Posavec danas, 01.siječnja 2019. godine, obišao je dežurne službe koje su radile u novogodišnjoj noći. Posjet je započeo u PU međimurskoj u kojoj je sa zadovoljstvom konstatirano kako je protekli doček Nove godine bio jedan od najmirnijih u posljednje vrijeme bez ijednog slučaja narušavanja javnog reda i mira i sa samo dvije prometne nesreće. Župan Posavec potom je posjetio i Hitnu službu u Županijskoj bolnici Čakovec gdje je također protekla noć zabilježena kao jedna od mirnijih sa 34 intervencije, od čega 11 na terenu i sa samo jednom površinskom ozljedom od petarde.

BRAČAK – Dvojica dječaka prvi su mali Zagorci rođeni u 2019. godini. Na Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Marija Turčin iz Konjšćine na svijet je u 02,48 sati donijela svoje drugo dijete, malog Luku, a u 06,07 sati Jelena Kucelj iz Svetog Križa Začretja rodila je svoje prvo dijete, malog Davida. Majke i dječake je prije podne 1. siječnja, u pratnji ravnatelja bolnice Tihomira Vančine i voditelja odjela  dr. Rajka Fureša te liječnika  dr. Sanje Malinac Malojčić i dr. Brune Grabušića, koji su obavili porode, posjetio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i uručio im poklon pakete, kao i novčani dar. – Veseli nas, što je prošle godine ponovo porastao broj djece rođene u zabočkom rodilištu, što je dobar start za 2019. godinu – rekao je ravnatelj Tihomir Vančina i dodao, kako ima razloga za optimizam, jer je rodilište dobilo novu salu, a stalno uvodi i nove metode za što bezbolniji porod. – Već treću godinu u Krapinsko-zagorskoj županiji rađa se više djece, prošle godine rođeno ih je 877, što je u odnosu na prethodnu godinu 38-ero više i nadam se da će se taj trend nastaviti, a Županija će tome pripomoći kao i uvijek svojim mjerama demografske politike – istaknuo je prilikom posjete novogodišnjim bebama župan Željko Kolar.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić prvog je dana 2019. godine posjetio i čestitao Novu godinu djelatnicima  PU Varaždinske i Javne vatrogasne postrojbe koji su dežurali i brinuli o sigurnosti građana u novogodišnjoj noći. Župan Čačić će u srijedu, 2. siječnja 2019. godine  posjetiti i darivati prvo dijete rođeno u varaždinskom rodilištu.

ZAGREB – Ansambli Drame, Opere i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu imali su u 2018. godini ukupno 270 izvedbi, od čega dvanaest premijera, a program središnjeg nacionalnog teatra koji je, među ostalim, obuhvaćao sedam Filozofskih teatara i 50-ak gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, pogledalo je više od 182 tisuće ljudi. Prema podacima HNK-a Zagreb, njegov je dramski ansambl u 2018. godini održao 113 izvedbi, Opera 72, a Balet 69, dok je zajedničkih produkcija svih triju ansambala središnje hrvatske nacionalne kuće bilo 16. Među čak dvanaest premijernih naslova  izdvajaju se opere “Ukleti Holandez” Richarda Wagnera, “Turandot” Giacoma Puccinija i “Čarobna frula” Wolfganga Amadeusa Mozarta.

ZAGREB- Sve roditelje, njih 21, u zagrebačkoj KB Sveti Duh na prvi dan Nove 2019. godine u poslijepodnevnim satima obišao je i prigodno darivao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Posebno sam zadovoljan što je u ovoj zagrebačkoj bolnici u 2018. godini rođeno 23 djece više nego u 2017. godini- istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić najavivši kako nakon besplatnih udžbenika prema Vladi RH-a će uputiti prijedlog za uvođenje mjere za cijelu Hrvatsku, koja je u Zagrebu zaživjela i to je roditelj- odgojitelj. Pozitivan trend povećanja novorođenčadi u KB Sveti Duh iz 2018. kada je rođeno ukupno 2.746 beba mogao bi se nastaviti i u 2019. godini obzirom da je u ovoj bolnici 1. siječnja rođeno šest beba.

ČAKOVEC – Umirovljenici, nekadašnji zaposlenici Međimurske županije, rado se sjećaju svojih radnih dana, a da i Županija misli na njih, potvrdilo je to tradicionalno druženje koje su povodom božićnih i novogodišnjih blagdana organizirali župan Međimurske županije Matija Posavec te zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec. Tom prilikom župan Posavec je uz ostalo istaknuo kako se zahvaljujući i njima Međimurska županija danas izdvaja u Hrvatskoj kao institucija čiji se rad i funkcioniranje često ističu kao primjer te im je zaželio sretne i blagoslovljene blagdane, puno zdravlja, sreće i mira u zasluženoj mirovini.

JASTREBARSKO – Redovitu godišnju skupštinu, na kojoj su doneseni plan aktivnosti i financijski plan za 2019. održala je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije. Bila je to prigoda i za obilježavanje 25. godišnjice ustroja Zajednice. Prema zadnjim podacima HVZ-a na području Zagrebačke županije ima preko 17.000 vatrogasaca. Povodom obilježavanja 25. godišnjice rada VZZŽ-a, na sjednici su uručene povelje i plakete s likom bana Josipa Jelačića. Među dobitnicima je i Zagrebačka županija.

ZAGREB – Protekla je kalendarska godina za zagrebačko Gradsko kazalište Žar pticu bila više nego uspješna, s postavljena tri premijerna naslova i odigranih 307 predstava koje je pogledalo 54 tisuće gledatelja. Tradicionalno, početak 2019. godine,  od 8. do 10. siječnja, teatar na Bijeničkoj nastavlja s akcijom darivanja predstava djeci školske dobi, “Nema zime u Žar ptici”. Zimske školske praznike moći će provesti uz poznate kazališne hitove, “Malena i Klepetan”, “Kako živi Antuntun”, “Indijanska priča” i “Plava boja snijega”. Ulaznice za sve predstave su besplatne, te se preuzimaju na blagajni kazališta jedan sat prije početka predstave.
.
BEČ – Poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić opet je iznenadio, ovog puta svojom skladbom koja je izvedeana na uglednom novogodišnjem koncertu u grandioznom Volkstheatru u Beču i to na tamburi. Na Novogodišnjem koncertu u Volhlstheatru u Beču izvedena je Bobićeva kompozicija Concertinato za tamburu i glasovir, a tamburu je sviao Mario Zbiljski, dok je za glasovirom bio Konstantin Krasnitsky. Izvođenje spomenutog djela na tamburi bila je promocija hrvatskog tradicionalnog instrumenta u području klasične glazbe i to na visokoj umjetničkoj i kulturnoj razini. No, to je bio i prvi program ove vrste odsviran na tamburi ikada i izlazak tambure kao solističkog instrumenta na svjetske pozornice.

KOPRIVNICA – Krenula je još jedna škola klizanja na koprivničkom klizalištu postavljenom u središtu grada. Kao i svake godine, Mala sportska škola organizira „Igre na ledu“, odnosno školu klizanja za djecu školske dobi. Svakodnevno u igrama na ledu sudjeluje 50-ak djece, a škola traje do 5. siječnja naredne godine kada će se održati završna prezentacija naučenog.

KRAPINA –  Problemu kamo s božićnim drvcima nakon blagdana odlučili su doskočiti u Gradu Krapini čije će komunalno društvo KRAKOM ove godine po prvi puta organizirano prikupljati drvca u razdoblju od 07. do 11. siječnja 2019. godine sukladno rasporedu odvoza zelenih spremnika za miješani komunalni otpad. Korisnici svoja drvca trebaju staviti uz zeleni spremnik ili na prvu zelenu površinu na način da se ne ometa promet te da je moguć pristup teretnom vozilu za odvoz otpada. Drvca će se prikupljati zasebno od miješanog komunalnog otpada te će se dalje zbrinuti preko tvrtke specijalizirane za izradu biomase.

loading