Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svjetski skijaški kup Snow Queen Trophy 2020. bit će održan na sljemenskom Crvenom spustu u subotu i nedjelju, 4. i 5. siječnja 2020. godine. Prodaja ulaznica za skijaški spektakl na Sljemenu – Snježna kraljica 2020. je u tijeku, a  natjecanje najboljih svjetskih slalomašica bit će održano u subotu, 4. siječnja s početkom prve vožnje u 13,00, a druge u 16,15 sati. Slalom za muškarce na rasporedu je u nedjelju, 5. siječnja s početkom prve vožnje u 14,15, a druge u 17,40 sati. Staza je prošla inspekciju i izvrsno je pripremljena tako da će, bez obzira na vremenske prilike, biti spremna za vrhunski nastup najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša, izjavio je rukovoditelj skijaških staza i terena Sljeme Igor Žiljak.

ZAGREB – Kao i ranijih godina, u Silvestarskoj noći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je dežurne službe te u ponoć sa sugrađanima na Trgu bana Jelačića dočekao Novu 2020. godinu. Tako je već uobičajno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao Prenoćište Crvenog križa u Kosnici, te Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, PU zagrebačku i  Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba. – Bila je to zahtjevna godina, s 20% više intervencija, njih oko 4 tisuće, održali smo više od 60 edukacija za djecu i odrasle, a zahvaljujući zagrebačkim vatrogascima spašeno je 25 ljudskih života – istaknuo je u Novogodišnjoj noći zapovjednik JVP grada Zagreba Siniša Jembrih. U ponoć, uz već tradicionalni vatromet, u društvu sa sugrađanima na Trgu bana Jelačića  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispratio je 2019. i dočekao 2020. godinu.

BRAČAK – Prvog dana Nove godine u 02,05 sati iza ponoći rođen je u Općoj bolnici Zabok dječak Leon Tkalec, čija je majka Anita iz Huma na Sutli, a mali Leon je beba od 4, 48 kilograma dugačka 53 centimetra. I druga  novorođena beba je dječak, Erik, kojeg je ujutro u 08,24 sati rodila Maja Vančina Mitrečić iz Zaboka. Tradicionalno, prve novogodišnje bebe je 1. siječnja 2020. godine, prije podne, posjetio i darovao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, u pratnji ravnatelja Bolnice Tihomira Vačine i voditelja Odjela ginekologije i porodništva Rajka Fureša. Majke dvojice dječaka s kojima je počela 2020. godina dobile su prigodni paket opreme za bebe s logom Krapinsko-zagorske županije i novčani dar.

ZAGREB – Academia Cravatica prigodnim svečanostima obilježava početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.  Tako je u srijedu, 1. siječnja, točno u podne, na Trgu sv. Marka  održana svečana novogodišnja Smjena straže Kravat pukovnije. Dan kasnije, 2. siječnja, na Trgu bana Jelačića, također u podne, kod spomenika banu Jelačiću, započet će svečano postavljanje crvenih kravata na 46 spomenika u Gradu Zagrebu.

ČAKOVEC – Brežuljak na čakovečkom Jugu osvanuo je pod snježnim pokrivačem debljine nekoliko centimetara, dovoljnim za sanjkanje, zahvaljujući uređaju za proizvodnju umjetnog snijega i djelatnicima gradskog poduzeća. Top za proizvodnju umjetnog snijega kupljen je prije nekoliko mjeseci, s ciljem da se djeci stvore uvjeti za sanjkanje neovisno o tome, hoće li biti snježnih padalina.  S obzirom da se tlo ispod snježnog pokrivača smrznulo, snijeg bi na sanjkalištu trebao ostati duže vrijeme, kao i u Perivoju Zrinskih na glavnom gradskom sanjkalištu, podno zidina Starog grada.

IVANEC – Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica organizira 8. noćni uspon na Ivančicu u subotu, 4. siječnja 2020. godine.  Okupljanje će biti na parkiralištu u Repikovcu u 17,00 sati, a uspon je planiran putem Pionira prema Pasarićevom domu. Organizirani je  zajednički povratak u 21,00 sat iz Pasarićevog doma, a za sudionike koji odluče prenoćiti, smještaj je besplatan. Iz HPD-a napominju da je obavezna planinarska oprema poput svjetiljka i štapova, dok ostalu opremu i odjeću treba prilagoditi trenutnim vremenskim uvjetima.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica kupio je 140 paketa prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština koje su djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica podijelili sugrađanima u potrebi. Iz vlastitih sredstva koprivnički Crveni križ kupio je još 204 paketa koje su predsjednici Općinskih društava Crvenog križa podijelili u svih 11 općina mještanima slabijeg imovinskog stanja. Iz programa FEAD, koprivničko je Društvo dobilo 1.600 kilograma neretvanskih mandarina koje su podijeljene korisnicima koprivničke Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge te po 11 okolnih općina. U Socijalnoj je samoposluzi tijekom prosinca podijeljeno 130 paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepština.

BJELOVAR – Nakon 12 godina pauze, vraćena je tradicija održavanja Novogodišnjeg koncerta Puhačkog orkestra Bjelovar koji je do posljednjeg mjesta ispunio bjelovarski Dom kulture. Na prvu ideju vraćanja Novogodišnjeg koncerta, svi su se odazvali, naglasio je predsjednik Puhačkog orkestra Bjelovar Mladen Novoselec, te dodao kako je u programu koncerta sudjelovalo 60 ljudi. Uz Puhački orkestar Bjelovar pod ravnanjem Mladena Oškere, nastupio je i Big band Bjelovar pod palicom dirigenta Brune Bišćana.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Posljednja Županijska izložba jaslica, u organizaciji Udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog bit će otvorena u petak, 3. siječnja 2020. u 19,00 sati u podrumu škole u Orehovici.

loading