Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.- 02.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Javnozdravstveno akciju povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije, podrške oboljelima od raka te poticanja svih u društvu u borbi protiv ove opake bolesti, ove subote, 1. veljače 2020. godine na Cvjetnom trgu organizirala je Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life). Od 10 do 13 sati dijelile su se jabuke kao i savjeti liječnika te edukativni materijali kako bi se informiralo građane o važnosti prevencije malignih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika i sudjelovanjem u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. – Ove godine ovom akcijom darovat ćemo 10 TV-a Petrovoj bolnici, a do svibnja ćemo prikupljati sredstva za nabavku histeroskopa za potrebe operacija u KBC-u Zagreb- rekla je predsjednica Udruge P.I.N.K- life Nives Moric. Akciju je dolaskom podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Kako se navodi u priopćenju Zagrebačkog velesajama na sastanku Grupacije generalnih zastupnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja okuplja 15 uvoznika vozila, zaključeno je da se dopunjava i mijenja koncept ovogodišnjeg Zagreb Auto Showa. Naime, fokus ovogodišnjeg izdanja sajma pored motocikala stavljen je na gospodarski program – prateća industrija i gospodarska vozila, sve u cilju rasta proizvodnog potencijala značajnog za razvoj gospodarstva Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Uz postojeći trend, jedan od razloga promjene koncepta je i odustajanje od sudjelovanja na ovogodišnjem Zagreb Auto Showu većine izlagača marki osobnih vozila. Zagrebački velesajam, u kontekstu globalnih, a očito i lokalnih trendova proaktivno nastavlja realizaciju ovog sajma za koji je do sad prijavljeno 164 izlagača.

VARAŽDIN – Predstava ‘Maskerata’ prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Ivana Planinića, premijerno je izvedena ove subote, 1. veljače 2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Predstava okuplja troje glumaca HNK u Varaždinu – Marinko Prga, Karlo Mrkša i Hana Hegedušić, a priča prati ljubavni trokut. Reprizne izvedbe će se održati 5., 7. i 8. veljače u istom terminu te 6. veljače od 11,00 sati za srednjoškolce.

PRELOG – Knjižnica i čitaonica grada Preloga jedna je od tri ovogodišnje dobitnice međunarodne nagrade EIFL za program digitalnog i financijskog opismenjavanja djece uzrasta od 3 do11 godina. Knjižnica je, naime, dobro prepoznala da djeca uče digitalne vještine dosta kasno te da za ovako mladi uzrast ne postoji valjana edukacija koja bi kombinirala digitalnu i financijsku pismenost. Njen trud prepoznat je i u međunarodnim okvirima, od neprofitne organizacije EIFL (Electronic information for libraries) koja preko knjižnica u više od 60 zemalja u svijetu i na svim kontinentima želi omogući dostupnost digitalnim informacijama i znanju.

ZAGREB – Premijera predstave „Pukovnik Ptica“ Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana održana je u nedjelju, 02. veljače u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostime Marita Ćopo, scenografiju Dragutin Broz, glazbu Mate Matišić. U predstavi igraju, između ostalih, i Borko Perić, Dražen Čuček, Vilim Matula i Branka Trlin.

KOPRIVNICA – Blagajna Grada Koprivnice od ponedjeljka, 3. veljače 2020. godine prestaje s radom na dosadašnjoj adresi Zrinski trg 1. Gradska će blagajna biti spojena s blagajnom Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac na Gradskoj tržnici, kod drvenih kućica. Svi računi za komunalne i vodne naknade, otplate gradskih stanova, stipendija, najma društvenih domova, računi Koprivničkih voda, KC plina i Komunalca moći će se plaćati na jednom mjestu bez naknade, poručuju iz koprivničke Gradske uprave.

GORNJI DESINEC – Redovna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Desinec, 91. po redu, održana je u subotu, 1. veljače 2020. godine u prostorijama vatrogasnog doma s početkom u 19,00 sati. U ime Zagrebačke županije sjednici je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak.

BJELOVAR – Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar prošle je godine dnevno prosječno uslužila 340 korisnika, a ukupno ima 5,665 članova. Lani se najviše posuđivala knjiga „Genijalna prijateljica“, autorice Elene Ferrante, a titulu najčitanije hrvatske knjige u bjelovarskoj Knjižnici ima „Pohvala starosti“ Pavla Pavličića. Najčitaniji naslov na dječjem odjelu, izuzev lektirne naslove, lani je bila „Gregov dnevnik-Kronike Grega Feffleyja“, Jeffa Kinneya.

loading