Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.-02.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložba „Botanička kutija“, renomiranog njemačkog umjetnika Jochena Lemperta, inače aktualnog dobitnika prestižne austrijske nagrade za suvremenu fotografiju, u Francuskom paviljonu u Studentskom centru u Zagrebu otvorena je u subotu, 1. rujna 2018. godine. Umjetnik se predstavlja s dijelom svojeg prepoznatljivog opusa u kojem prevladavaju crno-bijele fotografije s motivima prirode. Obrazovan za biologa, Lempert je ranih 1990-ih počeo s izradom umjetničkih fotografija životinja, bilja i prirodnih fenomena, u kojima se očituje spoj poetskog senzibiliteta i istraživačke radoznalosti. Izložba  je nastala u suorganizaciji Hrvatskog fotosaveza i Ureda za fotografiju, a bit će otvorena za razgled do srijede, 19. rujna.

KOPRIVNICA – U podravsko-prigorske osnovne škole po prvi će puta u školske klupe će sjesti 1.045 prvašića. U odnosu na godinu prije, 29 je učenika manje. U koprivničke osnovne škole upisano je 310 učenika u prve razrede, što je smanjenje za 31 učenika, a najveći je broj prvašića upisan u koprivničku Osnovnu školu „Braća Radić“, njih 130, odnosno za 30 učenika više nego lani. Povećanje broja učenika prvih razreda je u đurđevačkim osnovnim školama gdje ih je upisano 77, dok su u Križevcima upisana 186 učenika, odnosno tri više u Đurđevcu i 14 više u Križevcima nego protekle godine.

KUMROVEC – Kulturna baština, tradicionalna kuhinja, dobra zabava, domaći proizvodi, bicklijada – sve to i još mnogo više održava se u sklopu Eko, etno, fletno festivala u Kumrovcu. Događanja traju od petka, 31. kolovoza 2018. godine, a nastavljena su u subotu, 1. rujna  prikazom tradicijskih obrta, kićenjem kuća mladenaca, te nastupom brojnih KUD-ova. Uoči Zagorske svadbe, prikaza svadbenih običaja sutlanskog kraja, u izvedbi Etno udruge ‘Zipka’ i gostiju, te revije KUD-ova, manifestaciju je, u nazočnosti načelnika općine Kumrovec Roberta Špajta i saborske zastupnice Marije Puh, otvorio izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra Predraga Štromara, saborski zastupnik Stjepan Čuraj.

PAVLOVEC ZABOČKI – U znak sjećanja na svojeg prerano preminulog člana Marka Piljeka, DVD Pavlovec Zabočki već deset godina organizira vatrogasni kup, natjecanje koje iz godine u godinu raste i okuplja velik broj ekipa. Na jubilarnom 10. vatrogasnom kupu Marka Piljeka u subotu, 1. rujna 2018. godine nastupilo je oko 50 ekipa, ponajviše vatrogasne mladeži koje su, osim iz Krapinsko-zagorske, stigle iz Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te susjedne Slovenije. Ovakvi susreti su više od natjecanja i Krapinsko-zagorska županija u tome prepoznaje njihovu vrijednost, rekao je  otvarajući Kup Marka Piljeka župan Željko Kolar.

JASTREBARSKO – Svečana proslava 80. Obljetnice rada i djelovanja Puhačkog orkestra DVD-a Domagović održava se u nedjelju, 2. rujna 2018. godine u prostorijama DVD-a Domagović u Jastrebarskom  s početkom u 15,00 sati. U ime Zagrebačke županije proslavi će prisustvovati zamjenica župana Nadica Žužak.

ZAPREŠIĆ – U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor, Lužnica, održan je 1. rujna 2018. godine od 19,30 sati koncert povodom hrvatsko-njemačkog prijateljstva. Uz Zbor sestara milosrdnica je nastupio Tamburaški sastav “Kristali” iz Županje, a posebna gošća koncerta bila je poznata violončelistica Ana Rucner.

ČAKOVEC – Čak dva festivala održavaju se ovog vikenda u Čakovcu. Zrinski Art festival traje do nedjelje, 2. rujna, na četiri lokacije u gradu – u Perivoju Zrinskih, Zgradi Scheier, Domu Sindikata i na Trgu Republike, a donosi radionice, performanse, koncerte i izložbe, uz sudjelovanje 35 autora iz 7 država, a tu je i dvodnevni program 3FF festivala alternative koji, uz glazbeni program, donosi i košarkaši turnir, ali i Festival dječjeg filma u suradnji s međimurskim školama.

DEKANOVEC – Općina Dekanovec i Limena glazba Dekanovec organiziraju 5. glazbenu večer kantora Florijana Andrašeca, u nedjelju 2. rujna 2018. godine, s početkom u 18,00 sati na otvorenom prostoru sportskog centra Mladost Dekanovec. Glavni pokrovitelji su uz Općinu Dekanovec, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Međimurska županija.

ZAGREB – Nakon pet godina prekida, Grad Zagreb ponovno je domaćin teniskog turnira Zagreb Ladies Open. Na terenima teniskog centra Maksimir na Ravnicama od 02. do 09. rujna nastupa 80 tenisačica iz 50-ak zemalja, kako u pojedinačnim ogledima tako i u igri parova, a Hrvatsku predstavljaju Tereza Mrdeža, Tena Lukas, Silvija Njirić i Lea Bošković. Kako kaže direktor turnira Zagreb Ladies Open 2018, Jonuz Aliti, sve gledatelje očekuje kvalitetan tenis, a Turnir se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

loading