Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.02.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Izborna sjednica Gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti Grada Krapine održana je u petak navečer, 1. veljače 2019. godine. Za predsjednika je izabran Branko Kučko, a kako je naglasio županijski povjerenik stranke Anđelko Topolovec, ovo je ukupno 12. organizacija osnovana na području Krapinsko-zagorske županije. Cilj je do 13. veljače, kada će biti osnovana i Županijska organizacija, osnovati ukupno 18 gradskih, odnosno općinskih organizacija. Stranka u Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno broji 580 članova, a do 13. veljače se nadaju brojci od 700 članova, ističe Topolovec. Izbornoj sjednici Gradske organizacije u Krapini prisustvovao je i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, koji ističe zadovoljstvo tempom osnivanja stranačkih organizacija na području Zagorja. – Zagorje trebamo približiti Zagrebu, jer trećina Zagoraca radi u Zagrebu i jedni bez drugih ne možemo, tako da trebamo pomoći da se životni standard Zagrepčana i Zagoraca izjednači, naglasio je Bandić.

VARAŽDIN – Čak 400-tinjak uzvanika i gostiju, među kojima i brojni uglednici iz diplomatskog, kulturnog i javnog života, uživali su na Svečanom balu Varaždinske županije u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u petak, 1. veljače. – Grad jedinstvene ljepote i bogate povijesti, koja uključuje i tradiciju balova te ova dvorana osmišljena za slavljenje glazbe i plesa današnjoj generaciji Varaždinaca ne samo da omogućuje, već od nas zahtijeva nastavljanje prekrasne tradicije. To i činimo u formi Svečanog bala Varaždinske županije, na kojem predstavljamo najbolje iz naše Županije – istaknuo je župan Radimir Čačić. Na Svečanom balu bili su bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, veleposlanici Rusije, Italije, Kazahstana, predstavnici veleposlanstava Ukrajine i Australije, saborski zastupnici, župani i brojni drugi. – Drago mi je da se odazvao velik broj gostiju i uzvanika, ali najviše me veseli velik broj Varaždinaca, koji su danas ovdje zaplesali i pokazali zašto je Varaždin najbolji. U punom sjaju je zablistala pozornica u Velikoj koncertnoj dvorani, a goste je oduševila vrhunska gastro i eno ponuda, što je odlična promocija domaćih proizvođača – istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica Organizacijskog odbora.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i daruvarski gradonačelnik, Damir Lneniček potpisali su danas u gornjogradskoj palači Dverce Povelju o suradnji i prijateljstvu između Zagreba i Daruvara. Tim činom dosadašnja suradnja na kulturnom, infrastrukturnom, obrazovnom kao i na sportskom polju će se dodatno produbiti. Kako je istaknuo Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tri su razloga za potpisivanje Povelje o suradnji i prijateljstva – rad, multikulturalnost, solidarnost i zajedništvo; lječilišni turizam te češka nacionalna manjina. „Želim da što prije počnemo operacionalizirati kako bi tu suradnju ojačali te približimo Daruvar Zagrebu i Zagreb Daruvaru“, kazao je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Tri predstavnika Grada Zagreba, tri iz Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok i jedan iz javnozdravstvene ustanove imenovani su u  radnu skupinu koja bi trebala početi rješavati problem onečišćenja zraka uz odlagalište Jakuševec. Oni će predlagati akcijske mjere i redovito se sastajati kako bi se riješio problem smrada. Zaključak je to posebne tematske sjednice Gradske četvrti Novi Zagreb – istok, čiji su vijećnici raspravljali o samo jednoj točki dnevnog reda: zagađenju zraka od Jakuševca. Do zagađenosti oko Jakuševca, kako kažu stručnjaci, dolazi uglavnom zimi, i to zbog povećanja prometa te loženja, a kad je zrak onečišćen u tom naselju, slično je i u ostalim dijelovima grada. Prema najnovijem prostornom planu, Grad mora do 2029. godine zatvoriti jakuševački deponij.

ZLATAR BISTRICA – Ugovore o financiranju, s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Krapina i Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, potpisao je u petak, 1. veljače 2019. godine na  gradilištu baze HGSS-a u Zlatar Bistrici župan Željko Kolar. U proračunu Krapinsko-zagorske županije ove godine za Vatrogasnu zajednicu je osigurano milijun kuna, a za rad HGSS-a 150.000 kuna.

KRAPINA – Na temu „EU natječaji – novosti iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“ press konferenciju je u Krapini, u prostorijama HDZ-a, održao u petak, 1. veljače 2019. godine Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Temeljem 29 poziva s kraja prošle godine poduzetnici bi mogli investirati 7,5 milijardi kuna i otvoriti 1.700 novih radnih mjesta, rekao je Antonić i dodao, kako ove godine poduzetnike očekuje još niz natječaja usmjerenih ponajprije na inovacije, istraživanje i razvoj, što bi trebalo rezultirati većom dodanom vrijednosti, a time i mogućnostima za povećanje plaća.

VARAŽDIN – Jedno od 23 najopasnijih mjesta na hrvatskim cestama, koje će se sanirati sredstvima Ministarstva mora prometa i infrastrukture,  je i raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu. U Ministarstvu je potpisan ugovor kojim je dodijeljeno više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Projekt sanacije. Na raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice trebao bi se izgraditi turbo rotor, a sada kada su se razradile ideje, kreće se u dobivanje građevinske i lokacijske dozvole. – Jedno od rješenja je također da će prije toga biti još jedan manji turbo rotor kod sadašnjih semafora.

ČAKOVEC – Manifestaciji Noć muzeja 1. veljače, pridružuje se Muzej Međimurja Čakovec koji svake godine tom prigodom obiđe oko 3.000 posjetitelja. Osim stalnih postava, moći će se razgledati nedavno postavljenu izložbu o 100-toj obljetnici oslobođenja Međimurja od mađarske države. Već od 8,00 do 13,00 sati održavaju se dječje radionice: edukativno – kreativna radionica animacije, likovna radionica te radionica QR kodiranja na podlozi Oproštajnog pisma Petra Zrinskog Katarini. Svečano otvorenje Noći muzeja je u 18,00 sati, nakon čega će uslijediti otvorenje stalne izložbe donacije Danijela Režeka.

ZAPREŠIĆ –  U Muzeju Matija Skurjeni, u sklopu manifestacije “Noć muzeja“, otvara se 1. veljače u 18,00 sati samostalna izložba slika Marijana Richtera, akademskog slikara iz Zagreba, naziva “Fragmenti”. Afirmirani i svestrani umjetnik, koji se uspješno okušao u svim likovnim medijima i formama, i koji je kao stipendist Zagrebačke filharmonije studirao na muzičkoj i likovnoj akademiji izložit će svoje najnovije radove. Ti višeslojni, apstraktni, (neo)konceptualni i (neo)primarni radovi svjedoče o velikom i jedinstvenom iskustvu kreativnog glazbenika i slikara.

KOPRIVNICA – Učenici koprivničke Osnove  škole „Đuro Ester“ u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, prikupljali su odjeću u svojoj školi na Volonterskoj točki. Vrijedni volonteri prikupili su 156 kilograma odjeće koja će biti podijeljena korisnicima koprivničke Socijalne samoposluge.

ZAGREB – Izvanrednim besplatnim linijama koje će u prometu biti od 18,00 sati, u petak,1. veljače, u manifestaciju Noć muzeja 2019., uključuje se ZET. Turistički tramvaj vozit će do 1 sat iza ponoći na muzejskoj liniji kružnom trasom Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Praška – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske. Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad trasom Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg Svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara. Autobus će od 18,00 sati pa sve do ponoći voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom Trg Mažuranića – Savska – Ulica grada Vukovara –  Nacionalna sveučilišna biblioteka – Muzej suvremene umjetnosti. Uspinjača će voziti do 2 sata ujutro.

loading