Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.-02.12.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Manifestacija “Prosinac u Krapini“ i ove godine donosi pregršt zanimljivih sadržaja. Nakon koncerta KUD-a Ilirci i otvorenja izložbe Likovnog društva “Ernest Tomašević“ u petak, u subotu 1. prosinca 2018. godine se na Trgu Ljudevita Gaja održavaju tradicionalni Medeni sejem i kružna utrka ulicama grada Krapine – peti “Krapinski cener”. Svake subote u 17,00 sati na središnjem trgu će se, uz prigodni program, paliti adventske svijeće. U nedjelju, 2. prosinca, u crkvi sv. Katarine u 19,00 sati će se obilježiti 25. godišnjica djelovanja Udruge Hrvatska žena Krapina, a posebno svečano bit će na blagdan sv. Nikole i Dan grada Krapine, 6. prosinca, kada se organizira niz događanja te svečani program povodom Dana grada.

ZAGREB – U subotu, 1. prosinca 2018. godine počinje već tradicionalni, tri godine uzastopce nagrađivani kao najbolji u Europi, Advent u Zagrebu, kao jedna od najznačajnijih turističko-kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine advent je posvećen Ivani Brlić Mažuranić pa su tako ukrasi i događanja na tradicionalnim lokacijama poput Trga bana Jelačića, Europskog trga, Zrinjevca, Ledenog parka i Štrosa inspirirani likom i djelom poznate spisateljice, a tu su i klizalište na Tomislavcu, brojni koncerti, radionice, izložbe, bogate gastronomske ponude kao i kružne vožnje novim elektro-vozilima u gradskom središtu te besplatan javni prijevoz od petka od 12,00 sati pa sve do nedjelje u ponoć.  Novosti su tri nove adventske lokacije u gradu: Stara Tkalča gdje će biti prikazani tradicionalni zagrebački obrti, Maksimir gdje će biti organizirane radionice i programi za cijelu obitelj, te Prolaz sestara Baković s temom Filmski Advent. Poseban naglasak ove je sezone stavljen i na kulturna događanja pa će tako na različitim lokacijama u gradu biti održani i prigodni klasični glazbeni festivali. Službeno otvaranje Adventa u Zagrebu bit će na glavnom zagrebačkom trgu  paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu te lampica na Zrinjevcu. Više informacija objavljeno je na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba. Zagrebački obrtnici već tradicionalno obogaćuju adventsku ponudu glavnoga grada svojim ručno rađenim, unikatnim proizvodima. Obrtničke suvenire, božićne dekoracije i raznovrsne ukrase građani i turisti mogu razgledati i kupiti na „Adventu zagrebačkih obrtnika“ kojeg je u subotu, 1. prosinca 2018. godine na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Tradicionalni Božićni sajam, 25 godinu za redom, na Zagrebačkom Velesajmu ove nedjelje, 2. prosinca otvoren je do 16 sati u organizaciji Međunarodnog kluba žena Zagreb. Ovaj jubilarni održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a na kojem se više od 45 predstavništva stranih država u Republici Hrvatskoj predstavlja s autohtonim jelima svojih država. Cjelokupno događanje obogaćeno je međunarodnom glazbom te spektakularnim nastupima u tradicionalnim nošnjama. Sajam je obišla zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je istaknula kako je Grad Zagreb podržao ovaj sajam logistikom i infrastrukturom, ali i s deset tisuća kuna. Ulaz je besplatan, a svrha ovogodišnjeg sajma je u prikupljanju sredstava koja su namijenjena Centru za palijativnu skrb u Zagrebu.ZAGREB – Tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove će se godine pridružiti Ured predsjednice Republike Hrvatske Adventom na Prekrižju. Ovogodišnji Advent na Prekrižju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svečano će otvoriti u subotu, 1. prosinca 2018., a građani će ga moći posjetiti svaki petak i subotu do Božića, u vremenu od 16,00 do 20,00 sati. Kako je želja Ureda predsjednice svake godine posvetiti program jednom dijelu Hrvatske, a nakon prošlogodišnjeg Adventa koji je bio posvećen slavonskoj blagdanskoj tradiciji, ove godine predstavit će se običaji Hrvatskoga zagorja. Naime, Vila Prekrižje i dvorište oko vile bit će ukrašeni motivima Hrvatskog zagorja, a glavni motiv bit će drvene igračke. Posluživat će se čaj i tradicionalno zagorsko jelo – zlevanka, a u prigodnom programu nastupit će domaći KUD-ovi.

ZAGREB – Na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ove subote, 1. prosinca obišao je gradilište na kojemu će biti postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Radovi idu svojom dinamikom, a ovaj potez Lenucijeve potkove u dužini od oko 3 kilometara daje cijelu hrvatsku povijest, rekao je gradonačelnik Bandić i dodao od Stepinca u katedrali, preko trga bana Jelačića, Zrinskog, Radića, Strossmayera, kralja Tomislava, do spomenika domovini i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu do Većeslava Holjevca koji na ulazu u Zagreb pozdravlja sve dobronamjernike. Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu bit će otkriven 10. prosinca.

ZABOK – Dodjela studentskih stipendija Krapinsko-zagorske županije održana je u subotu, 1. prosinca 2018. godine u Gimnaziji AG Matoša u Zaboku. Studentima i njihovim roditeljima na svečanosti su se pridružili te im čestitali uzvanici, zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek, predsjednica Županijske Skupštine Vlasta Hubicki i župan Željko Kolar sa zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom Jambrekom. Za stipendije je u županijskom proračunu osigurano milijun i 310 tisuća kuna za ukupno 215 učenika i studenata stipendista, što dovoljno govori koliko su mladi bitni i sve ćemo učiniti da ih zadržimo u Zagorju,  kaže župan Željko Kolar i dodaje, kako je Krapinsko-zagorska u posljednjih pet godina po novootvorenim radnim mjestima druga županija u Hrvatskoj, a zahvaljujući projektima i mjerama koje se poduzimaju bit će još više radnih mjesta na kojima će se moći zaposliti mladi.

ZAGREB – Međunarodni klub žena Zagreb organizira već tradicionalni Božićni sajam u prostorijama Zagrebačkog Velesajma. Ovaj jubilarni, dvadeset peti po redu sajam održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske ove nedjelje, 2. prosinca 2018. godine od 11,00 do 16,00 sati. Preko 45 predstavništava stranih država u Republici Hrvatskoj će predstaviti autohtona jela svojih država. Cjelokupno događanje biti će obogaćeno međunarodnom glazbom te spektakularnim nastupima u tradicionalnim nošnjama. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a svrha je prikupljanje sredstava koja su ove godine namijenjena Centru za palijativnu skrb u Zagrebu.

KRAPINA – Manifestacija “Prosinac u Krapini“ i ove godine donosi pregršt zanimljivih sadržaja. Nakon koncerta KUD-a Ilirci i otvorenja izložbe Likovnog društva “Ernest Tomašević“ u petak, u subotu 1. prosinca 2018. godine se na Trgu Ljudevita Gaja od 9,00 sati održava tradicionalni Medeni sejem, a od 13,00 sati kružna utrka ulicama grada Krapine – peti “Krapinski cener”. Svake subote u 17,00 sati na središnjem trgu će se, uz prigodni program, paliti adventske svijeće. U nedjelju, 2. prosinca, u crkvi sv. Katarine u 19,00 sati će se obilježiti 25. godišnjica djelovanja Udruge Hrvatska žena Krapina, a posebno svečano bit će na blagdan sv. Nikole i Dan grada Krapine, 6. prosinca, kada se organizira niz događanja te svečani program povodom Dana grada.

VARAŽDIN – U posljednje vrijeme bogatim sadržajima i programima atrij Županijske palače u Varaždinu privlači sve više posjetitelja, koja je već poprimila svoje blagdansko ruho te je, kao i prošle godine, pretvorena u veliki Adventski kalendar s još ljepšim, ovoga puta zimskim motivima, a osobito zanimljivo bit će u sklopu programa „ Advent u atriju Županijske palače“ koji počinje u subotu, 1. prosinca 2018. godine, od 10,00 sati. U skladu s nastojanjem stjecanja prestižnog statusa Županija- prijatelj djece, prvi dan je posvećen djeci i mladima, naglasila je predsjednica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević. Valja izdvojiti i podjelu humanitarne sarme kao i izložbu „Bijeli Božić“, s radovima florista iz cijele Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani.

MARIJA BISTRICA – Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici nastavlja se i ove godine, s programom koji će se provoditi kroz četiri tematska vikenda od 01. do 31. prosinca 2018. godine. Posjetitelji će moći uživati u Bistričkom adventskom sajmu poznatom po jedinstvenim autohtonim božićnim ukrasima i originalnim tradicijskim igračkama, a za još ljepši doživljaj pobrinut će se brojni izvođači duhovne i zabavne glazbe. Ove godine Mariju Bistricu krasit će jedinstvene jaslice sa motivima drvenih dječjih igračaka pod zaštitom UNESCO-a te klizalište „Bistrička ledena bajka“. Za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Baziliku Majke Božje Bistričke bit će postavljen poseban okvir s motivima drvenih dječjih igračaka. 15. prosinca održat će  se Adventska noć svjetla uz puštanje lampiona sa duhovnom porukom, a sve to bit će začinjeno jedinstvenom gastro ponudom bistričke kuhinje čiji će vrhunac biti Tradicionalni adventski (do)ručku 23. prosinca. Advent u Mariji Bistrici završava tradicionalnim dočekom Nove godine u podne na središnjem bistričkom trgu.

ČAKOVEC – Bogat program manifestacije „Advent u gradu Zrinskih“, počinje u subotu 1. prosinca 2018. godine, paljenjem prve adventske svijeće kod crkve sv. Nikole te brojnih lampica i dekoracija diljem grada. Manifestacija traje zaključno do Badnjaka, a za Čakovčane i posjetitelje, uz ostalo, priređene se vožnje turističkim vlakićem i kočijama, Bijela čarolija u Centru za kulturu, Božićna bajka kućice djeda Božičnjaka, predstave i koncerti, a novost je Grad anđela, pored crkve te grijani šator na Trgu Republike gdje će se odvijati Adventski sajam uz 50-tak izlagača. Glavnina događanja fokusirana je na četiri adventska vikenda, a neće izostati ni brojni duhovni sadržaji u crkvi sv. Nikole Biskupa i sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu.

HUM NA SUTLI – Da tradicija i humanitaran duh idu ruku pod ruku dokazano je ne 15. županijskoj manifestaciji „Advent u Zagorju“, organiziranoj povodom prvog dana Adventa koja je održana večeras, 2. prosinca 2018. godine, pred brojnom publikom u Humu na Sutli. Uz kulturno zabavni program i paljenje prve adventske svijeće posjetitelji su, uz donaciju iz Općine i Krapinsko-zagorske županije prikupili 10 tisuća kuna za novi televizor za Dječji vrtić „Balončica“ čiji su mališani, između ostalih, na pozornici izveli plesni broj u znak zahvale. Program su iz prvih redova pratili i župan Željko Kolar te načelnik Zvonko Jutriša. Inače, ove godine manifestacija je u znaku dječjih vrtića, pa će se  druga adventska svijeća upaliti u DV Gustav Krklec, u Krapini, u ponedjeljak, 10. prosinca, treća u ponedjeljak, 17. prosinca u DV u Bedekovčini, a četvrta tradicionalno u Svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju, 23. prosinca, na misi zornici.

MURSKO SREDIŠĆE – Program “Advent pri Serjojnskom mlinaru” održat će se u subotu 01. prosinca 2018. godine s početkom u 18,00 sati odnosno nakon paljenja prve adventske svijeće u Gradskom parku Grada Mursko Središće koje će biti u 17,30. Ulaz u Centar za kulturu “Rudar” je besplatan, a program izvode KUD “Mura”, OŠ Mursko Središće, DV Maslačak i DV Pahuljica.

PUŠĆA- Tradicionalni 15. Poljoprivredni božićni sajam ove subote, 1. prosinca u sportskoj dvorani Osnovne škole „Pušća“ otvorio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.- Zagrebačka županija može se pohvaliti s najvećim brojem mladih poljoprivrednika i OPG-ova, a što se može vidjeti i na ovom sajmu, a u županijskom proračunu za 2019. godinu osigurana su značajna sredstva, 24,5 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede – istaknuo je župan Kožić. Ove godine na sajmu u Pušći sudjeluje preko 70 izlagača iz zaprešićkog kraja, Zagrebačke županije, grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije. Sajam je iz godine u godinu sve bolji, a u ovih 15-ak godina sudjelovalo je više od tisuću izlagača, rekla je načelnica općine Anđela Cirkveni. Poljoprivredno božićni sajam u OŠ Pušća može se posjetiti ove subote, 1. prosinca do 20 sati te u nedjelju , 2. prosinca od 9 do 20 sati.

ZAGREB – 33. “Gavelline večeri” održat će se u zagrebačkom kazalištu Gavella od 1. do 14. prosinca 2018. godine. “Gavelline večeri” u svom ovogodišnjem programu, u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Hrvoja Klobučara, obuhvaćaju 12 predstava od čega je 11 u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala. Tijekom 12 večeri gledatelji mogu vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba.

ZAGREB – Predstavljanje kalendara U DOBRIM RUKAMA Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba za 2019. godinu čije fotografije razotkrivaju svakodnevicu terenske službe Skloništa bit će održano u subotu, 1. prosinca 2018. godine u 11,00 sati na Strossmayerovom šetalištu na Gornjem gradu, a u sklopu svečanog otvorenja Adventa u Zagrebu.

ZAGREB – Vatrogasci grada Zagreba organiziraju atraktivnu Humanitarnu vatrogasnu utrku stepenicama u poslovnoj građevini VMD-a u  Strojarskoj 20, koja će biti  održana ove subote,  1. prosinca 2018. godine s početkom u 10,00 sati. Sve kotizacije i donacije prikupljaju se u svrhu Udruge Kolibrići, udruge roditelja vitalno ugrožene djece.

ZAGREB – Veseli božićni tramvaj krenut će u subotu, 1. prosinca 2018. godine na prvu ovogodišnju vožnju. Sve do 6. siječnja iduće godine, najveseliji tramvaj svakodnevno će prolaziti zagrebačkim ulicama i razveseljavati sve, a posebice najmlađe.  Dugogodišnja ZET-ova priredba uključuje vožnju turističkim tramvajem kroz gradsko središte, a sve one koji se odluče sudjelovati u polusatnoj bajkovitoj vožnji s Djedom Božićnjakom i njegovim društvom očekuje pregršt zabave, smijeha i, naravno, prigodni pokloni. Polazna stanica Veselog božićnog tramvaja je na uglu Praške i Trga bana Josipa Jelačića, a vozit će radnim danom od 15,00 do 19,00 sati, a polasci će se ostvarivati svakih 30 minuta. U dane vikenda tramvaj vozi od 9,00 do 14,00 sati i od 15,00 do 19,00 sati.

loading