Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.02.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Constantin Mihail Grigorie danas boravi u službenom posjetu Međimurskoj županiji. Tom je prilikom u prostorima Grada Čakovca odradio radni sastanak s predstavnicima Međimurske županije predvođenim županom Matijom Posavcem i predstavnicima Grada Čakovca predvođenima gradonačelnikom Stjepanom Kovačem. S obzirom da je između Rumunjske i Međimurja već ostvarena kulturna suradnja i to u vidu kazališnih gostovanja čakovečke družine Pinklec, nastavak suradnje posebno trebamo razvijati i u segmentu gospodarstva, ali i obrazovanja. Dobar primjer suradnje vidi se na primjeru zajednice Roma Bajaša, ističe veleposlanik Grigorie koji zahvaljuje lokalnoj zajednici za svu potporu koju Bajaši dobivaju u Međimurju. „Hrvatska i Rumunjska imaju tu odlučnu suradnju, kako Rumunjska osigurava hrvatskoj djeci da uče svoj jezik, tako se nadam da će se i Bajašima osigurati da uče Rumunjski u Međimurju“, zaključio je veleposlanik Grigorie.

ZAGREB – Brošura „Eko-tila reciklira“ koju je izdala istoimena udruge za ekologiju, zaštitu okoliša i zdravlje predstavljena je u prostorijama TZ Zagrebačke županije. Cilj udruge koja djeluje od 2009. godine je potaknuti ljudi na recikliranje pa su upravo zato izdali brošuru koja je, kako kaže predsjednica udruge Duška Gregurek, po mnogo čemu posebna, jer ne prikazuje tehnike ili korake kako od staroga napraviti,  novo nego donosi fotografije starih predmeta u novom ruhu. Brošura je već sada dostupna u svim općinama i gradovima Zagrebačke županije.

ZAGREB –  Adria Hotel Forum jedna je od vodećih europskih hotelsko–investicijskih konferencija  u regiji koja će peti puta biti održana u Zagrebu 8. i 9. veljače.  Tu se okupljaju predstavnici  najvećih hotelskih grupacija, državnih tijela, investitori, hotelijeri,  financijske institucije i drugi s ciljem privlačenja što većeg broja velikih investicijskih  fondova zainteresiranih za ulaganja u regiju. Peti Adria Hotel Foruma tematski je posvećen  razvoju infrastrukture i  kontinentalnog turizma, rekla je u ime organizatora  Marina Franulić. Na Forumu će kroz 7 panel diskusija sudjelovati više od 50 stručnjaka od čega 37 iz inozemstva, a bit će tu i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i ministar turizma RH-a Gari Cappelli.

ZAGREB – Uoči lokalnih izbora, Gradska skupština dobila je još jedan klub zastupnika, koji će djelovati tek 3 mjeseca – do raspuštanja Gradske skupštine Grada Zagreba.  Klub HNS-a i HSU čine gradski zastupnici Tomislav Stojak, koji je ujedno i predsjednik Kluba, Davorka Vukadin Samardžić, potpredsjednica iz HSU-a, Vesna Sudar iz HSU-a i Vesna Roje iz HNS-a. Konstruktivnim prijedlozima i dalje ćemo pomagati rad Skupštine, ističe predsjednik kluba Tomislav Stojak. Novi Klub zastupnika nije odbacio mogućnost zajedničkog izlaska na lokalne izbore u svibnju, a HSU pružit će podršku HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš.

ZAGREB – U sklopu natječaja za nagradu Volonterski Oskar 2016. , koji se od 2009. godine dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba, primljene su 23 nominacije, a stručno povjerenstvo je odabralo troje kandidata koji prolaze u drugi krug. Tako će u drugom krugu građani glasati za jednog od finalista te donijeti konačnu odluku o dobitniku/ci Volonterskog Oskara. Finalisti su Martina Hodinj (18), volonterka Prve gimnazije, Matej Ilić Buljan (27), volonter Hrabrog telefona, Marijana Jergović (52), volonterka Udruge za promicanje potreba djece i mladih “Smiješak za sve”.Uz troje finalista, na prijedlog i prema zajedničkoj odluci članica Povjerenstva, volonterki Katoličke udruge „Kap dobrote“ – Mariji Fulgosi (67) bit će dodijeljena nagrada za životno djelo te skoro tri desetljeća dug volonterski angažman s najugroženijim članovima naše zajednice.

VARAŽDIN – Prijedlog za osnivanje Područnog carinskog ureda sa sjedištem u Varaždinu bit će na inicijativu županijske gospodarske komore Varaždin i uz suglasnost župana Varaždinske županije Predraga Štromara poslan Ministarstvu financija. Carinski ured Varaždin trenutno je naime u sastavu Područnog carinskog ureda Zagreb, a koji pokriva Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Karlovačku, Sisačku-moslavačku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju. Kako je Varaždinska županija prva županija u Hrvatskoj po ostvarenom robnom prometu s inozemstvom koncentracija izvozne prerađivačke industrije, ali i ostalih gospodarskih djelatnosti apsolutno zaslužuje osnivanje Područnog carinskog ureda Varaždin.

KRIŽEVCI – Radionica Ekonomije zajedništva održana je u Križevcima u organizaciji Udruge za ekonomiju zajedništva. To je ujedno bio i službeni početak zajedničkog projekta globalne mreže Ekonomija zajedništva – međunarodna inkubatorska mreža. Iskusni poduzetnici i djelatnici iz gospodarstva i ekonomije, kao što je križevački pročelnik za gospodarstvo i direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak, govorili su o svojim iskustvima iz poduzetništva te upoznali polaznike radionice s kojim se sve izazovima susreću početnici u poduzetničkim pothvatima. Radionica je obuhvatila i predavanja na temu osnovnih alata za ostvarivanje poslovne ideje te osnovama poslovanja, organizacije i upravljanja poduzećem. Nova radionica održat će se sredinom veljače.

JASTREBARSKO – Posebnu nagradu Hrvatskog motociklističkog saveza, na manifestaciji „Noć prvaka“ održanoj u Jastrebarskom, za doprinos motociklističkom sportu, posebno motocrossu, dobio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Inače, priznanja za 2016. godinu primili su najbolji vozači cestovnih moto utrka, skutera, motocrossa, supercrossa, crosscountryja, enduro utrka, motoslaloma, supermota, najbolji u disciplini moto ubrzanja, oldtimer utrka, moto turinga i speedwaya. Vozačem godine proglašen je Matija Kelava, prvak Hrvatske u motocrossu i supercrossu, član Motocross kluba „97“ iz Ključa Brdovečkog.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja objavila je Krapinsko-zagorska županija. Prijedlozi za županijska priznanja mogu se dostaviti do 1. ožujka 2017. godine, a dodjeljuje se Plaketa za životno djelo, plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije, plaketa za iznimno postignuće u protekloj godini i Povelja Krapinsko-zagorske županije. Dobitnici mogu biti istaknuti pojedinci koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim radom dali trajan doprinos i izuzetne rezultate trajne vrijednosti na unapređenju stanja i razvitku pojedinih područja, te pravne osobe koje su ostvarile izuzetne poslovne i druge rezultate trajne vrijednosti u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Republike Hrvatske i Županije.

loading