Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.02.2018.

Posted in Vijesti

DONJA BISTRA – Osnovnu školu Bistra u Donjoj Bistri u kojoj su u tijeku radovi na dogradnji učionica i rekonstrukciji zgrade škole, obišao je danas, 1. veljače 2018. godine, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zajedno sa suradnicima. Na školi, koju trenutačno pohađa 601 učenik, rade se opsežni radovi koji obuhvaćaju povećanje površine osnovne škole za 1.583,4 metara četvornih, a u dograđenom dijelu nalazit će se, između ostalog, i nova kuhinja, blagovaonica, garderoba te 8 učionica s pripadajućim kabinetima. Investicija je vrijedna oko 30 milijuna kuna, a financira je Zagrebačka županija. – Ovo je bila nužna investicija jer je OŠ Bistra jedina škola u Zagrebačkoj županiji koja radi u tri smjene, a kada dogradnja završi nastava će se kvalitetnije odvijati u dvije smjene – rekao je Kožić. Župana Kožića i načelnika Bistre Krešimira Gulića u obilazak je poveo ravnatelj škole Eduard Kovačević koji je istaknuo da je zajednički cilj osigurati odvijanje nastave u novoj i suvremenijoj školi. Kraj radova predviđa se sredinom kolovoza, pa će učenici u obnovljenu i uređenu školu krenuti već od nove školske godine.

ZAGREB – Nakon što su Gradski zastupnici odbili smanjenje plaća pročelnicima gradskih ureda i savjetnicima gradonačelnika za 10 posto, Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića na konferenciji za medije, netom prije nastavka 8. sjednice Gradske skupštine, najavila je stavljanje na dnevni red izmijenjenog prijedloga kojim se ponovno traži rezanje plaća, u prosjeku, za 8 posto. Kako ističe zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, rezanje plaća, kako pročelnicima i savjetnicima, a potom u perspektivi i svim zaposlenicima Grada, je nužnost zbog izmjena zakona o porezu na dohodak koje su uzrokovale manjak od 500 milijuna kuna u gradskom proračunu.

ZAGREB –  Međunarodni turnir hrvanja grčko-rimskim stilom za seniore – UWW Zagreb Open Grand Prix 2018. održat će se u zagrebačkoj Areni ove subote, 3. veljače 2018. godine.  U organizaciji Saveza hrvačkih športova Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Svjetske hrvačke federacije na petom po redu turniru nastupit će više od 190 svjetskih hrvačkih imena iz 21 zemlje, među kojima će nastupiti osvajači 9 medalja s olimpijskih igara, 14 odličja sa svjetskih prvenstava, 17 odličja sa europskih prvenstava te osvajači brojnih Grand Prix turnira diljem svijeta. – Ovo je jedan od najjačih turnira jer se radi o jednom od pripremnih turnira za Prvenstvo Europe, a puno se očekuje i od naših hrvača, Dominika Etlingera, Bože Starčevića i braće Žugaj – istaknuo je danas, 1. veljače 2018.,  na konferenciji za novinare, predsjednik Saveza hrvačkih sportova grada Zagreba i pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić.

ZAGREB – Nakon gotovo 10 godina, tvrtka Terme Zagreb ide u likvidaciju. Gradska skupština u nastavku 8. sjednice odlučila je likvidirati tvrtku nakon što je isti postupak napravila INA, partner na projektu, nakon što je izgubila mogućnost dobivanja koncesijskog prava na iskorištavanje geotermalne vode u Blatu. Kako ističe pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić, upravo je neaktivnost tvrtke dovela do gubitka prava na eksploataciju geotermalnih izvora. „Trebalo je legalizirati rudarske objekte, odnosno bušotine, te riješiti imovinsko pravne odnose s vlasnicima zemljišta na eksploatacijskom polju. Društvo to nije napravilo i pravo na eksploataciju je po sili zakona prešlo na državu“, kazala je Jozić. Gubitak mogućnosti dobivanja koncesijskog prava na iskorištavanje geotermalne vode u Blatu, što je u konačnici rezultiralo likvidacijom Termi Zagreb, izazvala je negodovanje gradskih zastupnika. „Deset godina Terme Zagreb imale su u rukama dragulj, a nisu napravile ništa“, rekla je zastupnica Sandra Švaljek. „Izgubljeno je vrijeme, izgubljeni su novci i izgubljena je kvaliteta života u Zagrebu“, istaknuo je gradski zastupnik Zvane Brumnić. Kako je najavio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, Zagreb ipak ne odustaje o svojih termi. Novi partner bit će francuska tvrtka koja je dobila prava na eksploataciju geotermalnih izvora u Blatu, no i dalje nije poznata kada bi mogla početi realizacija iskorištavanja geotermalnih izvora za sportske, zabavne i medicinske svrhe.

ČAKOVEC – Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca usvojen je Plan gospodarenja otpadom Grada Čakovca za razdoblje od 2018. do 2023. godine. Naime Zakon o održivom gospodarenju otpadom određuje obavezu donošenja tog plana za svaku jedinicu lokalne, odnosno regionalne samouprave. Iz ovog plana proizlazi da je Grad Čakovec u tom razdoblju dužan osigurati sve potrebne infrastrukturne pretpostavke za adekvatno prikupljanje mješovitog i biorazgradivog otpada te sve za odvojeno prikupljanje otpada, što bi se trebalo odvijati već na kućnom pragu. Na pitanje hoće li doći do poskupljenja komunalnih usluga za građane, gradonačelnik Čakovca odgovara da će se prijedlog novog cjenika znati u roku od mjesec dana, a njega će predložiti Gradsko komunalno poduzeće Čakom, koje obavlja djelatnost organiziranog skupljanja, odvoza i odlaganja otpada na području Grada Čakovca i pet međimurskih općina- Male Subotice, Nedelišća, Orehovice, Strahoninca i Šenkovca.

ZAGREB – Izmjene i dopune Odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada kojima se skraćuju rokovi dostave dokumentacije, nakon sklapanja sporazuma između Grada i upravitelja zgrada, radi ubrzanja postupka obnove pročelja usvojene su na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Time su skraćeni rokovi dostave s dosadašnjih devet mjeseci na 30 dana za osnovnu dokumentaciju, a za tehničku dokumentaciju 90 dana, odnosno 120 dana, ako se izrađuje energetski certifikat te na 120 dana ako je za zgradu potrebno ishoditi rješenje gradskoga upravnog tijela nadležnog za zaštitu spomenika i ako je uz rješenje potreban i energetski certifikat na 150 dana od dana sklapanja Sporazuma. Inače, obnovu uličnog pročelja Grad sufinancira sa 80% iznosa. Ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada. Na dva javna pozva do sada je na Listi prioriteta 2.000 prijavljenih zgrada, a sporazumi su sklopljeni s upraviteljima za 289 objekata.

KRAPINA – Potaknuta informacijama o ukidanju Bolnice hrvatskih veterana u Zaboku, potpredsjednica HNS-a i saborska zastupnica Marija Puh, oglasila se priopćenjem u kojem poručuje kako gašenje Bolnice hrvatskih veterana ne dolazi u obzir te ona neće biti ukinuta. Naime, nakon što je Županijska organizacija HNS-a primila informacije o poteškoćama s financiranjem Bolnice hrvatskih veterana u Zaboku, saborska zastupnica Puh inicirala je niz sastanaka s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem te ministrom branitelja Tomom Medvedom. U resornom ministarstvu pripremaju se ugovori za ovu godinu, sredstva za rad su osigurana, no isplata će se vršiti drugačijom dinamikom. Do sada je svaka veteranska bolnica bez obzira na broj obrađenih pacijenata mjesečno primala 500 tisuća kuna no od ove godine sredstva će se dodjeljivati po broju obrađenih pacijenata i provedenih dijagnostičkih postupaka. Prošlog je tjedna na inicijativu zastupnice Puh, održan sastanak s ministrom Kujundžićem na koji je pozvan i ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina, koji se na sastanak nije odazvao.

ZAGREB – Javni poziv za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području Grada Zagreba u ovoj  godini uputila je Zagrebačka županija. Naime, kako na području Županije nema opće bolnice, građani se liječe u zagrebačkim bolnicama čije opremanje medicinskom i laboratorijskom opremom već godinama sufinancira Zagrebačka županija.  Ukupne troškove nabave županija će sufinancirati nepovratnim novčanim sredstvima u visini 50% investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 50.000 kuna s uključenim PDV-om. Nabavu medicinske ili laboratorijske opreme provodi bolnička ustanova ili poliklinika, podnositelj zahtjeva za sufinanciranje nabave. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstva, najkasnije do 31. listopada.

KRAPINA – Natječaj za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizaciji i razvoja civilnog društva, raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Zainteresirane udruge mogu prijaviti i ugovoriti samo jedan program ili jedan projekt u okviru ovog Natječaja, na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Ista udruga može biti partner na više programa/projekata prijavljenih na ovaj Natječaj. – Radi se o Natječaju za koji je osigurano 600 tisuća kuna, a prošle godine na njega se prijavilo 66 udruga – objašnjava zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek i dodaje kako se nada da će ih ove godine biti i više. Svi uvjeti za prijavu i odgovarajući obrasci mogu se naći na internetskoj stranici županije, a rok za podnošenje prijedloga programa i projekata završava 15. veljače 2018. godine.

PADOVA – Na konferenciji pod nazivom  „Internacionalizacija tvrtki Veneta u Hrvatskoj“ u sjedištu glavne trgovinske komore u Padovi koja okuplja oko 1.600 proizvodnih tvrtki u talijanskoj regiji Veneto, talijanskim su investitorima predstavljeni gospodarski potencijali Varaždinske županije. U Padovi su Varaždinsku županiju predstavili Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, te predstavnici Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić i Mario Klapša.  Talijanski investitori su iskazali zanimanje za ulaganje i pokretanje poslovanja na području Varaždinske županije, pa su im predstavljene mogućnosti ulaganja, gospodarske zone, kao i postojeći talijanski ulagači koji već nekoliko godina uspješno posluju na području Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Gradsko vijeće Čakovca danas, 01.veljače 2018. godine, u podne će u čakovečkoj Gradskog vijećnici započeti redovnu sjednicu. Vijećnici će raspravljati i donositi odluke o Planu gospodarenja otpadom Grada za razdoblje do 2023. godine. Na dnevnom redu naći će se i odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada,  te o provedbi posebnih mjera sprečavanja nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš, kao i mjera za njegovo uklanjanje.

BUDIMPEŠTA – Na 2. Regionalnom Digitalnom skupu u Budimpešti sudjelovale su zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž i direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić. Tom prilikom predstavljena su rješenja i ideje car sharing-a u Koprivnici gdje hibridni i električni automobili služe za zajedničku upotrebu svim djelatnicima gradske uprave i gradskih i javnih ustanova. Zamjenica Ostriž u sklopu Skupa potpisala je Povelju o namjeri o uspostavljanju Smart City Foruma, a izjavu su uz Koprivnicu, potpisali i Zagreb, Budimpešta, zajednica njemačkih gradova te Fakultet ekonomije i tehnologije iz Budimpešte.

loading