Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.-03.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Promet vlakova od Zaprešića do Zaboka ponovno je uspostavljen od petka, 1. studenoga 2019. godine. No, zbog radova koji predstoje, pruga će na zahtjev izvođača radova biti zatvorena od 4. do 16. studenoga od 8,35 do 15,55 sati. U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Zabok i obratno te Zaprešić – Bedekovčina i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi. U vremenu dok je pruga bila zatvorena u cijelosti je položen novi kolosijek. Uređeni su i peroni u kolodvorima za prihvat putnika, izgrađeni željeznički mostovi i propusti, a završeni su i radovi u pothodnicima kako bi putnici sigurno mogli doći do željenih perona. Predstoje još završni radovi na peronima, na dovršetku odvodnje uz prugu, na kontaktnoj mreži, izgradnji parkirališta kao i na dovršetku cestovnoga mosta Horvacka i ugradnji signalno-sigurnosnih uređaja. Također, razvlačit će se vozni vod, a u Zaboku će se polagati i prvi i drugi kolodvorski kolosijek te graditi bočni peron. Detaljnije informacije o regulaciji željezničkoga putničkog prijevoza tijekom dnevnih obustava željezničkog prometa putnici mogu pronaći na mrežnoj stranici HŽ Putničkog prijevoza.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Vijenac kod poprsja, ispred rodne kuće, prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, na blagdan Svih svetih, u Velikom Trgovišću položilo je izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice u kojem su bili potpredsjednik HDZ-a i ministar gospodarstva Darko Horvat, predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek, , pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić i nekadašnji ministar unutarnjih poslova i bliski suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana Ivan Jarnjak. Ovdje smo danas da iskažemo poštovanje predsjedniku Tuđmanu, utemeljitelju hrvatske države i svim poginulim i nestalim braniteljima koji su stali u obranu domovine, rekao je ministar i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat. Da se danas ostvaruju ciljevi njegove politike, drži Žarko Tušek, ističući kako skoro predsjedanje Hrvatske EU zaokružuje europsku ideju Tuđmanove politike. Ideju i način stvaranja hrvatske države Tuđmanu su mnogi osporavali, ali me veseli da danas i oni priznaju to veliko djelo, kao i da je on bio velik čovjek i velik državnik, izjavio je Ivan Jarnjak.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga baleta, u ponedjeljak, 4. studenoga, zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište otvara vrata građanima nudeći im neke od prizora novoga Orašara u koreografiji i režiji svjetski poznatog umjetnika, Vladimira Malakhova. Tako će građani imati priliku prvi vidjeti dijelove novog baletnog uprizorenja koji će svoju premijeru imati 29. studenoga. Zbog ograničenog broja mjesta besplatne karte za događanje koje će biti u ponedjeljak, 4. studenog moguće je preuzeti na blagajni kazališta do nedjelje, 3. studenoga ili do popunjenja gledališta. Svaki posjetitelj može preuzeti maksimalno dvije karte.

ZAGREB – Zagrebačka filharmonija i ove godine prati Chaplinove nijeme filmove. U godini kada se obilježava 130. obljetnica rođenja Charlieja Chaplina orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića uživo je izvodio glazbu uz projekciju kultnih filmskih klasika Mališan i Pasji život. Projekcije su održane u Ludoj kući, 2. studenog.

VARAŽDIN – Mlada kiparica i umjetnica Alana Kajfež na dvije je lokacije izložila svoje slike i skulpture u Varaždinu. Izložba je otvarena u sklopu programa ‘Srijeda u Muzeju’, u palači Sermage, a nastavljena u Galeriji Zlati ajngel. Izložba ostaje otvorena do 17. studenoga.

KOPRIVNICA – U predvorju dvorane koprivničkog Domoljuba može se razgledati izložba „Stara umijeća i znanja“ koja daje presjek suradnje Muzeja Grada Koprivnice i Udruženja obrtnika Koprivnica od 2003. do 2011. godine. Izložba je upriličena uz dan osnivanja Udruženja obrtnika Koprivnica, kao i uz 100. obljetnicu dvorane Domoljub koju su sagradili obrtnici nekadašnjeg Obrtničko-radničkog, kulturnog i pjevačkog društva Domoljub.

ZAPREŠIĆ – Kazalište za kikiće nedjeljom Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić donosi predstavu “Plesna haljina žutog maslačka”, u izvedbi Kazališta Prijatelj. Riječ je klasiku hrvatske dječje književnosti, prelijepoj bajci Sunčane Škrinjarić, koja upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. Predstava će se moći pogledati u nedjelju, 3. studenoga od 17,00 sati.

ČAKOVEC/ZAGREB – Tri kompleta dišnih aparata MSA u vrijednosti od 27.000 kuna, donaciju američkog Veleposlanstva primila je Vatrogasna zajednica Međimurske županije. Nastojanje da se hrvatskim vatrogascima olakša njihov zahtjevan i odgovoran posao, prepoznalo je Veleposlanstvo SAD-a koje je darovalo opremu u vrijednosti od 795.000 kuna. Oprema je podijeljena u 18 vatrogasnih zajednica, a u ime međimurskih vatrogasca preuzeli su ju Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP Čakovec i VZ Međimurske županije i Nikola Besedić, tajnik VZ Međimurske županije.

ZABOK – Mreža udruga Zagor iz Zaboka u narednom razdoblju organizirat će i provesti nekoliko aktivnosti za mlade. U sklopu projekta „Mladi za lokalne promjene“ koji je financiran u okviru Erasmus+ programa, planira se završna konferencija koja će se održati krajem studenog u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije, a na kojoj će se prezentirati ciljevi projekta i provedene aktivnosti uz prezentaciju primjera dobrih praksi. Projekt provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom i Savjetom mladih Krapinsko-zagorske županije.

VELIKO TROJSTVO – Održana je treća manifestacija „Jesen na Bilogori“ u prostoru Romske kuće u Maglenči, u organizaciji Romske kuće iz Maglenče. Posjetitelje je dočekala prava raskoš lokalnih proizvođača, a osim degustacije, mogli su kupiti po povoljnim cijenama domaće pekmeze, jabuke, tikvice, aroniju, razne rukotvorine te druge bilogorske proizvode.

loading