Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.03.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Konferencija Energy investment forum održava se danas u Maloj dvorani Lisinski. Konferencija je treću godinu za redom posvećena razvoju energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji. Kako je rekao glavni urednik Poslovnog dnevnika, Mislav Šimatović,  u posljednje vrijeme regija proživljava snažnu ekspanziju investicijskih projekata u sektoru energetike, a samo u Hrvatskoj ulagačima se nude projekti vrijedni više od 8 milijuna eura. Važnosti energetskog sektora koji može pokrenuti cjelokupno gospodarstvo svjesna je i Vlada RH, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Energy investment forum tradicionalno je i ove godine okupio uz domaće i brojne strane stručnjake.

ZAGREB – Prijem u Palači Dverce sinoć je za sudionike dvodnevnog Prvog međunarodnog sigurnosnog foruma, koji je u Zagrebu okupio vrhunske stručnjake iz obavještajne zajednice, ali i sveučilišne profesore s ponajboljih europskih sveučilišta, priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je rekao gradonačelnik Bandić, želja mu je da ovaj Forum bude tradicionalan te da se u Zagrebu još uvijek piše “sigurnost velikim slovima”. Organizator 1. međunarodnog sigurnosnog foruma, čija je tema “Zaštita energetske kritične infrastrukture”,  je Udruga Sv. Jurja, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Cilj je povezati privatne tvrtke, javne institucije i znanost radi predviđanja mogućih problema i nuđenja rješenja za prevenciju mogućih ugroza.

KRAPINA – Županijski susret Lidrano 2016. održava se danas u Krapini. Ukupno sudjeluje 90 osnovaca iz 20 osnovnih škola te 26 srednjoškolaca iz sedam zagorskih srednjih škola, koji se predstavljaju u literarnom, novinarskom, radijskom i dramsko-scenskom izrazu. Cilj susreta je poticati učeničko stvaralaštvo u navedenim izrazima, ali i otkrivati te poticati učenike posebnih sposobnosti i kreativnosti. lidranoU stručnom povjerenstvu, čiji je predsjednik književnik Hrvoje Kovačević su dramski umjetnici Barbara Rocco, Adalbert Turner i Marija Borić. Prema njihovim prijedlozima, određeni učenici sa svojim će radovima sudjelovati na državnom susretu Lidrano, početkom travnja ove godine.

KOPRIVNICA – Dodjela certifikata za voditelje regionalnog razvoja u okviru projekta REThINK održana je danas u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja u Koprivnici. Radi se o međunarodnom projektu, čiji su ciljevi temeljeni na strateškim dokumentima Europske unije, a posebno na dokumentu Europa 2020, kaže ravnateljica PORE Melita Birčić. PORA je bila jedan od partnera u projektu od njih devet iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Poljske i Slovačke, a vodeći partner bila je Agencija za regionalni razvoj Varaždinske županije AZRA. Specijalističku edukaciju koja je provedena kroz četiri modula u Koprivničko-križevačkoj županiji prošlo je 27-ero polaznika kojima je danas župan Darko Koren uručio certifikate.

LJUBLJANA/VARAŽDIN – Prezentacija Klastera Središnje Hrvatske, na kojoj je prezentirana i turistička ponuda Varaždinske županije, održana je u Ljubljani, u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice, u organizaciji Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Slovenskim je  medijima  i turističkim agentima prezentirana najvažnija turistička ponuda cijele regije kroz šest ključnih proizvoda. Riječ je o  kulturi, prirodi, vjerskom turizmu, aktivnom turizmu, wellnessu i enogastronomiji, a promovirane  su i najposjećenije manifestacije. Predstavljanju su, uz zamjenicu predsjednika Turističke zajednice Varaždinske županije i pročelnicu županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelenu Zrinski Berger, direktoricu Ureda TZ Varaždinske županije Elizabetu Dolenec te direktoricu Ureda TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Jasnu Vaniček Fila, prisustvovali i dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije, Đurđica Ištef Benšić te Božena Leš iz Veleposlanstva RH u Sloveniji.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma u Međimurskoj županiji objavljen je na internetskoj stranici županije. Financijska sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 250 tisuća kuna osigurana su u županijskom proračunu. Korisnici potpore mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, fizičke osobe, obrti, trgovačka društva i drugi subjekti registrirani za turističku, odnosno ugostiteljsku djelatnost. Zahtjeve je potrebno dostaviti najkasnije do 31. ožujka na adresu Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije.

ZAGREB – Na zagrebačkoj Trešnjevci, u Selskoj ulici, uskoro će započeti gradnja stambene zgrade u kojoj će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom. Iako su potrebe puno veće, u Domu će biti smješten 31 korisnik. Gradnju doma financirat će sa 7,5 milijuna kuna Caritas Zagrebačke županije, a radovi bi trebali započeti polovicom godine.

KRAPINA – U cilju što bolje informiranosti djece i mladih o štetnosti konzumiranja sredstava ovisnosti, policijska uprava Krapinsko-zagorska četvrtu godinu zaredom sudjeluje u provedbi projekta Zdrav za 5. Glavne aktivnosti projekta provode se kroz edukativna predavanja, eko radionice te izlazno anketiranje učenika kojima će se mjeriti promjena stavova te uspješnost provedbe projekta. Dosadašnjom provedbom tijekom prošle školske godine na edukativnim radionicama je prisustvovalo 317 srednjoškolaca, te 699 osmaša, a do kraja školske godine planira se obuhvatiti učenike 14 osnovnih i tri srednje škole s područja Krapinsko zagorske županije.

KOPRIVNICA – Redovnu godišnju skupštinu kojom je ujedno proslavljena 142. godišnjica rada, održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Koprivnica. Istaknuto je kako su članovi DVD-a prošle godine bili iznimno aktivni. Sudjelovali su u zbrinjavanju izbjeglica na Botovu,  te nabavili kombi vozila i cisternu, a ženska A ekipa plasirala se na Državno natjecanje u Puli.  Na skupštini su podijeljene spomenice za 10, 20 i 40 godina aktivnog rada u Društvu kao i zahvalnice Vatrogasne zajednice Grada za aktivnosti oko izbjegličke krize na Botovu. Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među kojima i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal.

loading