Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak, 1. ožujka 2019. godine održana je svečana dodjela devet Potvrda o statusu korisnika potpora za ulaganje i četiri Odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora za nova uspješnim poduzetnicima za njihove projektne ideje i poduzetničke poduhvate. – Cilj je predstaviti javnosti primjere dobre prakse i potaknuti druge poduzetnike da koriste dostupne potpore, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje od listopada 2012. godine do sada dobilo je 377 poduzetnika, a ukupna planirana vrijednost odobrenih projekata ulaganja iznosi oko 16,1 milijardi kuna, uz planirano otvaranje 12 750 novih radnih mjesta.

KRAPINA – Povodom početka radova na rekonstrukciji i sanaciji nadvožnjaka na Staroj Zagorskoj magistrali kod Separacije u Ulici Matije Gupca u Krapini, u petak 01.ožujka 2019. godine, održana je konferencija za novinare. – Nadvožnjak je u jako lošem stanju, a sanacija iznosi pet i pol milijuna kuna, ističe gradonačelnik Zoran Gregurović, zadovoljan što su radovi konačno započeli, jer su s nadvožnjaka na prometnicu ispod već padali kameni blokovi i ploče. – Radovi bi trebali završiti u listopadu, navodi  šef poslovne jedinice Zagreb iz Hrvatskih cesta, Krešimir Futivić, a tijekom izvođenja završnih radova promet preko nadvožnjaka u rujnu će biti oko 40 dana kompletno zatvoren za promet.

ZAGREB – U Zagrebu je započeo sedmi simpoziji Hrvatske udruge patronažnih sestara koji okuplja više od 300 sestara primarne zdravstvene zaštite iz cijele Hrvatske. Cilj simpozija je prenošenje te razmjena znanja i iskustava kao i iznošenje problematika s kojima se patronažne sestre svakodnevno susreću te iznalaženje rješenja. Kako je istaknula predsjednica Hrvatske udruge patronažnih sestara, Suza Valenčak, iako se situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mijenja na bolje, mjesta za daljnji napredak, itekako još ima. „Bila bi jako sretna kada bi zdravstveni sustav i cijelo društvo prepoznali naše kompetencije i valoriziralo trud uložen u edukaciju jer patronažne sestre su i prvostupnice kao i magistre sestrinstva znači da imaju široku paletu znanja koje koriste u svakodnevnom radu“, rekla je Valenčak. Podršku patronažnim sestrama u radu obećao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kroz besplatno parkiranje u Gradu Zagrebu.

ZAGREB – Povodom obilježavanja 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić  ovog je petka, 1. ožujka 2019. godine u prostorijama županije u Zagrebu primio predstavnike operativnih snaga sustava Civilne zaštite Zagrebačke županije. Ovom prilikom župan Kožić  s njima je potpisao  ugovore o sufinanciranju rada i programa ukupne vrijednosti 4 milijuna 85 tisuća kuna. – Uz čestitke i zahvale na svemu što radite, Zagrebačka županija novčano, ali i na druge načine, pomaže vaš rad u spašavanju ljudskih života i imovine- istaknuo je župan Kožić te dodao kako edukacijom i boljom opremom spremniji mogu pomoći unesrećenima, a time se i građani Zagrebačke županije osjećaju sigurnijima.

VARAŽDIN – S ciljem dodatnog brendiranja te promocije ljekovitog djelovanja bučinog ulja, Varaždinska županija ove godine drugi put organizira Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe – Adria, koja će biti održana u subotu, 25. svibnja, u Županijskoj palači, a tim povodom ovog petka, 1. ožujka 2019. godine je održana i konferencija za medije. Poziv svim proizvođačima da prijave svoja ulja od buče na ovu manifestaciju uputili su župan Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek, a osvrnuli su se i na odlične rezultate protekle godine. – Ponosni smo što je upravo naše premium ulje u novo dizajniranoj boci dobilo titulu šampiona prošle izložbe, što pokazuje iznimnu kvalitetu – istaknuo je Čačić, dodajući da ove godine očekuje puno veću prepoznatljivost Varaždinskog bučinog ulja. – Nadamo se da ćemo ove godine biti prijavljeno 150 uzoraka iz sjeverozapadne Hrvatske, ali i Mađarske, Austrije i Slovenije – dodao je Čačić. Pobjedniku izložbe će pripasti nagrada od 15 tisuća kuna te će lakše moći svoj proizvod plasirati i na vanjsko tržište. Sudjelovanje na izložbi je besplatno, prijave traju do 24. ožujka, a obrazac za prijavu se nalazi na internetskoj stranici županije.

ČAKOVEC – Međimurska županija danas, 01. ožujka 2019. godine, raspisala je čak dva javna poziva i to za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu Međimurske županije te javni poziv za potpore u turističkim događajima u Međimurskoj županiji u 2019. godini ukupne vrijednosti 550 tisuća kuna. Tim povodom konferenciju za medije u Međimurskoj palači turizma održali su župan Međimurske županije Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman i voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Temeljem prošlogodišnjeg Javnog poziva za potpore u turističkim događajima u Međimurskoj županiji, za koji je i ove godine osigurano 250 tisuća kuna, sufinancirano je 30 manifestacija u koje je uloženo više od 3,5 milijuna kuna što je pokazatelj da se županijska sredstva multipliciraju na najbolji mogući način podsjetio je voditelj Ureda TZ-a Rudi Grula. Raspisan je i javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, vrijedan 300 tisuća kuna, gdje će posebno će se bodovati originalnost i sadržajnost projekta, dosadašnji rezultati u turističkoj djelatnosti i mogućnost novih zapošljavanja rekla je zamjenica župana Sandra Herman. Temeljem ovog natječaja, koji se provodi od 2011. godine, u obogaćivanje specifičnih oblika turizma, odnosno u 68 turističkih projekta, Međimurska županija je uložila više od 2 milijuna kuna rekao je, uputivši poziv svim zainteresiranima da se prijave i ove godine, župan Matija Posavec. Oba javna poziva otvorena su do 29. ožujka ove godine.

VARAŽDIN – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite ovog petka, 1. ožujka 2019. godine je u Varaždinu održana svečana sjednica kojoj su prisustvovali predstavnici PU varaždinske, Opće bolnice Varaždin te drugih institucija koje su uključene u rad Stožera civilne zaštite. – Prošla godina je u županiji bila relativno mirna, postoji puno bolja koordinacija na slivu rijeke Drave pa nismo imali problema sa poplavama – istaknuo je načelnik Civilnog stožera županije, zamjenik župana Robert Vugrin. Inače, županijski stožer ima 24 člana, a kroz godinu puno ulaže u opremanje i edukaciju. – Milijun i pol kuna ulažemo u obnavljanje voznog parka Zavoda za hitnu medicinu, 780 tisuća kuna za vatrogasce, 450 tisuća kuna za županijsko društvo Crvenog križa – dodao je Vugrin. Također, na sjednici je dodijeljena i zahvalnica Ladislavu Grđanu, dugogodišnjem djelatniku Hrvatskih voda, za suradnju i pomoć u razvoju sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Županijsko natjecanje mladih tehničara Međimurske županije održava se danas, 01. ožujka 2019. godine, u Čakovcu. Ove godine na natjecanju sa svojim radovima sudjeluje 142 učenika, 30- tak mentora iz 30 međimurskih  škola, naglasio je ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić. Riječ je o natjecanju koje unapređuje znanja i jača kompetencije učenika na području elektronike, elektrotehnike, modeliranja, robotike i strojarskim konstrukcijama što je temelj kvalitetne budućnosti Međimurja napomenuo je otvarajući natjecanje župan Matija Posavec. Natjecanje se održava u organizaciji Graditeljske škole Čakovec i Tehničke škole Čakovec.

KOPRIVNICA – Okrugli stol „Kako privući i zadržati volontere“ održan je u koprivničkom Društvu Crvenog križa. Raspravljalo se o mogućnostima volontiranja, kako i na koji način senzibilizirati javnost da se uključi u volontiranje te o poboljšanju odnosa između organizatora volontiranja i volontera. Okrugli stol održan je kao dio projekta „Volimo volontiranje“ koji koprivnički Crveni križ provodi s Udrugom volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“, Gradom Koprivnicom te koprivničkim osnovnim školama „Đuro Ester“, „Braća Radić“ i „Antun Nemčić Gostovinski“, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu 1,1 milijuna kuna

KUMROVEC – Auto klub Delta Sport iz Zagreba u suradnji sa Općinama Kumrovec, Zagorska Sela Tuhelj te Termama Tuhelj uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije je i ove godine domaćin sportske automobilističke priredbe „8. INA RALLY KUMROVEC 2019.“ koja će se održati u petak i subotu 1. i 2. ožujka 2019. godine. Rally posade dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva, a zbog održavanja utrke privremeno će biti zatvorene prometnice u Zagorskim Selima i Kumrovcu.

loading