Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 1.-3.4.2016.

Posted in Vijesti

PREGRADA – Dan Grada Pregrade, slavi se tradicionalno na Bijelu nedjelju, misnim slavljem, svečanom sjednicom Gradskog vijeća i svečanim mimohodom povijesnih postrojbi ulicama grada Pregrade. Sudionici su postrojbe iz Kostela, Vinkovaca, Požege, Križevaca, Karlovca, Tomislavgrada i Žužemberka, uz pratnju Limene glazbe Pregrada.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, šesta po redu, održana je danas u Roses fashion outlet centru u Svetom Križu Začretju, u organizaciji Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije. Na izložbi je sudjelovalo 38 izlagača s ukupno 46 uzoraka bučinog ulja, što je najviše dosad, a pokazali su zavidnu kvalitetu u proizvodnji ovog gastronomskog dragulja Sjeverozapadne Hrvatske, što je i potvrdio Nenad Martinec, iz Bioinstituta iz Čakovca. Veliko zlato, najveću nagradu ove izložbe, osvojio je Mladen Cesarec iz Oroslavja., Ova je izložba povezala četiri susjedne županije u nastojanju da se poticanjem kvalitetne proizvodnje i stručnim ocjenjivanjem iznjedre najbolje kapi bučinog ulja, naglašava krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, zadovoljan što se je u tome uspjelo. U sklopu izložbe održano je predavanje pod nazivom Kap zdravlja iz Zagorja, o primjerima iz prakse Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina te degustacija proizvoda u čijoj su pripremi korišteni bučino ulje i drugi proizvodi od bučinih koštica. Sedma Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske bit će održana dogodine, u zagrebačkoj županiji.

GUDOVAC – Danas je otvoren 19. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji će trajati do nedjelje 3 travnja 2016. godine, a  održava se na sajamskom prostoru u Gudovcu. Proljetni sajam je druga najveća manifestacija Bjelovarskog sajma, a radi se o međunarodnom sajmu poljoprivrednog, gospodarskog i obrtničkog karaktera, koji svake godine bilježi neprekidni rast u broju izlagača i posjetitelja. U Gudovac se vraćaju veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije, koji su proteklih godina uslijed gospodarske krize izostali.bj sajam uzvaniciimageimage

ZAGREB – Ljetna oaza Zagrepčana, pozornica na Tuškancu uskoro će poprimiti nove obrise. Nakon višemjesečnih radova  izgrađen je popratni paviljon, a u planu je i izgradnja svlačionica iza pozornice koja je obnovljena u razdoblju od 2009. – 2012. Do Sv. Ilije, odnosno 20. srpnja ove godine ovdje ćemo imati najmanje jednu ili dvije predstave. Ovo je nešto najljepše što se Zagrebu moglo dogoditi, komentirao je gradonačelnik Bandić poznatu Ostrogovićevu pozornicu. Nakon hortikulturnog uređenja koje će uslijediti kroz 10-ak dana, krećemo u sljedeću fazu, a za sve će  iz gradskog proračuna biti izdvojeno 2,5 milijuna kuna rekao je pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić. Tri puta više, odnosno 8,5 milijuna izdvojit će se za uređenje Radićeve. Radovi će biti gotovi 4 mjeseca prije roka. Kako je rekao gradonačelnik Bandić sve mora biti završeno do 7. kolovoza. Na ulazu u Radićevu Bandića su dočekale kumice nezadovoljne što više ne mogu raditi na Splavnici. Riješit ćemo vaše probleme – cvijeće možete prodavati u košarama, a za 4 mjeseca ste opet na staroj poziciji zaključio je Bandić. Dodajmo, da se kumice sa cvijećem  mogu pronaći i na Opatovini.

ČAKOVEC – Trideseta godišnjica djelovanja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Međimurske županije obilježena je danas prijepodne u Centru za kulturu Čakovec. Radi se o društvu koje je osnovano 1986. godine, a koje danas okuplja 650 članova iz cijelog Međimurja. Kao najveći uspjeh, članovi društva navode brojne projekte kojima su poboljšali kvalitetu života osoba s invaliditetom, poput programa „Ponudimo više“ iz 2011. godine, usmjerenom pružanju socijalnih usluga. Današnja svečanost je bila prilika za dodjelu priznanja koja su uručena osnivačima i svim dosadašnjim predsjednicima Društva. Najveće priznanje članovima društva će uslijediti 29. travnja, kada će im biti uručena nagrada „Zrinski“ Međimurske županije za 2015. godinu.

ZAGREB – Prezentaciju „Informacijski sustav prostornog uređenja Zagrebačke županije“ danas  je organizirao  Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije. Cilj prezentacije  je  poticanje korištenja javno dostupnih podataka. Naime, već godinama županijski Zavod obrađuje podatke te sada ima na web-u dostupne prostorne planove. Time svaki građanin može pogledati svoju česticu i uspoređivati ju s planovima, kako bi se informirao da li je ona u sklopu poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta, blizu neke od planiranih prometnica, dalekovoda i slično, istaknula je ravnateljica zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije Željka Kučinić.

ČAKOVEC – Novouređeno dječje igralište s novim spravama i igralima za djecu otvoreno je od danas na ulazu u Perivoj Zrinskih u Čakovcu. U njega je uloženo 250 tisuća kuna, a zajedno s djecom iz čakovečkih Dječjih vrtića, otvorio ga je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Radi se o prvoj fazi radova na uređenju, dok će se u drugoj fazi, koja slijedi postaviti videonadzor i rasvjeta igrališta, kao i pametna klupa za punjenje mobilnih uređaja. Posebnost ovog čakovečkog igrališta je ta da će uskoro biti postavljena igrala i sprave za djecu s invaliditetom.

RADOBOJ – Električno vozilo nabavila je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša Općina Radoboj. Vozilo, čija je cijena 226 tisuća kuna, predstvljeno je danas na konferenciji za novinare. Električnim automobilom postići će se znatne uštede, jer će koristiti električnu energiju iz fotonaponskih kolektora postavljenih na zgradi Zavičajne zbirke. Kapacitet baterije, s jednim punjenjem, omogućit će vožnju do 170 km, a na auto su ugrađena dva priključka za punjenje, u punionicama ili na klasičnom električnom priključku. U ljetnim mjesecima ove godine u Radoboju će biti postavljena i brza punionica za vozila na električni pogon, što će također biti sufinancirano sredstvima Fonda.topolovec vozilo

ZAGREB – Prva enduro biciklistička staza u Zagrebu u Parku prirode Medvednica bit će otvorena ove subote u 10,00 sati, na Sljemenskoj cesti, 500 metara od  „Stare Lugarnice“ prema Tomislavovom domu. Stazu su izgradili članovi „BK Opušteno“ u suradnji sa Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Javnom ustanovom „Park prirode Medvednica“ i HGSS-a. Na dan otvorenja ZET i Grad Zagreb su osigurali dodatnu biciklističku autobusnu liniju koju će pratiti kombi za prijevoz bicikala.

LUDBREG – Dan centra svijeta obilježava se danas u Ludbregu.  Prema legendi, upravo je Ludbreg središte svijeta, a uz današnji je datum  vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, čiji se rođendan obilježava upravo prvoga travnja.  Već tradicionalni prigodni program tim povodom na središnjem trgu organiziraju Grad Ludbreg i gradska turistička zajednica. Zabavno- kulturni program održava se na trgu Svetog trojstva, a predstavlja se i Garešnica,  od ove godine novi grad prijatelj Ludbrega.      ĐURĐEVAC – Objavljen je Javni poziv za dodjelu nepovratnih potpora i subvencija za provedbu programa mjera za poticanje poduzetništva na području grada Đurđevca. RMjere među ostalim omogućavaju poduzetnicima, koji posluju na području Đurđevac ili imaju zaposlenike s područja Đurđevca, da po povlaštenoj cijeni od kunu za metar prostorni otkupe zemljište na kojem je predviđena stambena gradnja. Dopunjen je i program za sufinanciranje uređenja i opremanja ugostiteljskih terasa. Ugostitelji ovom mjerom mogu ostvariti subvenciju od 50% troškova, a najviše trogodišnji iznos poreza na korištenje javne površine. Dodana je i mjera za udomitelje kojima je omogućen prijelaz u obiteljski dom, uz potporu od 50% ulaganja, do maksimalno 50 tisuća kuna, dok je drugi kriterij iznos do 5 tisuća kuna po smještaju jednog korisnika.

KRAPINA  – Deveto izdanje Glumačkog festivala u Krapini počinje večeras u 20,00. Otvara ga predstava „Kaos iza kulisa“, Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca. U 17 dana trajanja popularnog GFUK-a bit će ispričano deset vrhunskih kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini, ali i u 21 dvorani gradova i općina diljem Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije, ističe predsjednik Udruge Glumački festival u Krapini, Adam Končić. Bit će postavljeno čak 30 izvedbi dramskih naslova, a održat će se i dvije promocije knjiga, koncerti i drugi popratni sadržaji. Ovogodišnji festival posvećen je književniku Ksaveru Šandoru Gjalskom koji je točno prije 130 godina napisao poznatu zbirku novela “Pod starim krovovima”.         

ČAKOVEC – U organizaciji Udruge za autizam “Pogled” iz Međimurja u Čakovcu će sutra biti obilježen Dan svjesnosti o autizmu. Tim će povodom u 10,00 sati u Centru za kulturu biti održana kazališna predstava „Grimmix“ Umjetničke organizacije Kerekesh Teatar, dok će na glavnom gradskom trgu, u znak potpore djeci i osobama s autizmom, župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa članovima Udruge i njihovim obiteljima puštati balone.

KRIŽEVCI – Održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih grada Križevaca na kojoj je sedmero članova biralo predsjednika i zamjenika predsjednika. Za predsjednicu je izabrana Magdalena Vrabec. Sjednicu je, do izbora predsjednice, vodio predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Guzalić, a prisustvovali su joj i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i njegov zamjenik  Tomislav Katanović. Gradonačelnik Hrg je nove članove Savjeta mladih upoznao sa zakonskim odredbama i okvirima njihovog djelovanja, naglasivši kako su im gradske službe uvijek dostupne te kako i dalje Savjet mladih, kao i do sada, dobivati pozive za sjednice Vijeća i Kolegija.

OROSLAVJE – Manifestacija Dani humora počela je večeras, 01. travnja 2016. godine na sam Svjetski dan šale u Oroslavju, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije. U Gradskoj knjižnici Oroslavje otvorena je tradicionalna izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista, uz glazbenog gosta Darka Luke. Program  Dana humora upotpunio je nastup poznatih hrvatskih stand-up komičara iz zagrebačkog Studija smijeha: Marine Orsag, Saše Turkovića i Tihomira Paravi.  

loading