Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prijedloge kandidata na javni poziv za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost do 17. travnja  mogu Odboru za javna priznanja zagrebačke gradske Skupštine dostaviti zagrebačke osnovne i srednje škole. Ova nagrada dodjeljuje se svake godine za prethodnu školsku godinu jednom učeniku viših razreda zagrebačkih osnovnih te jednom učeniku od 1. do 4. razreda zagrebačkih srednjih škola koji je svojim djelovanjem iznimno pridonio afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

ZABOK – Zbog radova, na dionici pruge Zaprešić-Zabok, od 1. travnja do 1. listopada 2019. bit će obustavljen sav željeznički promet, a putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi, po voznom redu vlakova. Dio autobusa vozit će izravno na relaciji Zaprešić-Zabok i obratno, a dio će se zaustavljati u svim stajalištima. Također, autobusi će prevoziti putnike na relaciji Zabok –Gornja Stubica i obratno umjesto osam vlakova koji radnim danom voze između 14,00 i 19,00 sati. Zbog veće cestovne udaljenosti između kolodvora te eventualnih gužvi na cestama očekuje se produljenje voznog vremena autobusa od 10 do 15 minuta u odnosu na vozni red vlakova. Detalje zamjenskog autobusnog prijevoza – gdje se točno nalaze autobusna stajališta, umjesto kojih vlakova voze brze ili spore autobusne linije te u koje dane u tjednu ne voze – putnici mogu saznati iz letaka koji se nalaze u vlakovima,  kolodvorima i stajalištima.

KRAPINSKE TOPLICE – Rekonstrukcija oštećene dionice lokalne ceste koja vodi kroz središte u Krapinskim Toplicama, vrijedne 2,4 milijuna kuna, tema je konferencije za medije koju je ovog ponedjeljka 1. travnja 2019. godine održao župan Željko Kolar. Naime natječaj za rekonstrukciju je raspisan, a dionica ove ceste, duga 577 metara, je u izrazito lošem stanju te ne zadovoljava prometne sigurnosne uvjete i predstavlja opasnost za odvijanje prometa. Zahvatom je predviđena potpuna rekonstrukcija kolnika, izrada sustava oborinske odvodnje te proširenje postojećeg kolnika. – Ovo je jedan sjajan i sveobuhvatan projekt, a nadam se da će stanovnici i gosti u Krapinskim Toplicama biti zadovoljni – istaknuo je župan Kolar. Uz župana Kolara, na konferenciji su govorili i ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec te načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić. Također, nakon rekonstrukcije postavit će se ponovno i uzdignute plohe za smirivanje prometa jer je cesta u blizini škole, a završetak radova očekuje se krajem ljeta ove godine.

ZAGREB – U gornjogradskoj palači Dverce predstavljena je knjiga „Indija – putovanje u pradomovinu“ saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Riječ je o svojevrsnoj zbirci osobnih doživljaja i iskustava autora s prošlogodišnjeg službenog putovanja Indijom. Knjiga se dotiče i odnosa Roma i države Indije – pradomovine Roma. „Želja svakog Roma je posjetiti svoju pradomovinu, a meni se ta želja ostvarila“ istaknuo je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i autor knjige. Naklada knjige Indija – putovanje u pradomovinu je 500 primjeraka a izdana je povodom 1000 godina migracija Roma.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv vrijedan 6 milijuna kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 27. svibnja. Prijaviti se može putem sustava ePrijave ili poštom. Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje, prijavni obrasci i ostalo nalaze se na mrežnoj stranici županije.

ČAKOVEC – Prijem za članove Judo kluba Zrinski Čakovec u ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije, priredio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima. Naime, pod vodstvom trenera Filipa Šekete, članovi Judo kluba Zrinski su na Prvenstvu Hrvatske za uzraste U21 i U14, održanom u Splitu, osvojili ekipni pehar 2. mjesto za djevojčice što je najveći uspjeh kluba od njegova osnutka 2012. godine.  Pri tom je Antonija Matoša postala prvakinja Hrvatske u kategoriji do 63 kg i time postala prva judašica u klubu koja je osvojila titulu prvaka Hrvatske dok je Lorenna Hranilović osvojila 3. mjesto.

IVANEC – Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja objavilo je Povjerenstvo Grada Ivanca. Prijedloge mogu uputiti građani, gradonačelnik, poduzeća i druge pravne osobe, tijela lokalne samouprave, ustanove i udruge građana. Javna priznanja mogu se dodjeljivati građanima grada Ivanca i drugim osobama,  udrugama, drugim lokalnim zajednicama, ustanovama, poduzećima i drugim pravnim osobama, vjerskim zajednicama, učenicima i studentima te volonterima za istaknute uspjehe u radu. Prijedlozi s obrazloženjem dostavljaju se Povjerenstvu za dodjelu priznanja  najkasnije do 15. travnja 2019. godine, a javna priznanja zaslužnima će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u lipnju, u povodu obilježavanja Dana grada Ivanca.

KOPRIVNICA – Besplatni gradski sustav bicikala BicKo je od 1. travnja 2019. godine ponovo dostupan u Koprivnici. Svi korisnici sustava pozvani su da obnove svoje ugovore i aktiviraju postojeće kartice. Tijekom zimskog razdoblja ne korištenja BicKo sustava zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, otklonjeni su svi uočeni nedostaci te su koprivnički gradski bicikli spremni za novu sezonu. BicKo sustav i dalje se koristi besplatno, svakodnevno od 6,00 do 22,00 sata.

loading