Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 01.04.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, koji je u pripremi, nakon snažnih potresa, bit će uređen način i postupak obnove, odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u katastrofi. Na temelju ovoga Zakona, kako kažu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, obnavljat će se zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno poslovne zgrade i obiteljske kuće. Zakonom se predviđa i mogućnost izgradnje zamjenske kuće, ukoliko je kuća srušena u potresu. Privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, prema odredbama Zakona, osigurava bez naknade država putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

VARAŽDIN – Testiranja uzoraka osoba sa sumnjom na koronavirus provode se od sada i u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije. O ovom velikom iskoraku javnost su danas izvijestili načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj, Sonja Obranić iz Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju, voditeljica  Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju Iva Koščak te varaždinski župan Radimir Čačić. Zahvaljujući prethodnim ulaganjima u opremu i edukaciju djelatnika Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije počinje s testiranjima uzoraka na koronavirus čime staje uz bok velikih kliničkih centara u Hrvatskoj odnosno centrima iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, naglasio je župan Radimir Čačić. Ovakav iskorak nije iznenađenje, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj, podsjetivši na činjenicu kako je Mikrobiološki laboratorij još 2018. godine od strane Hrvatske akreditacijske agencije proglašen četvrtim laboratorijem u Hrvatskoj koji je akreditirao neke od svojih metoda dijagnostike. Dosad je napravljeno 34 testova na koronavirus, radi se u jednoj smjeni, a uskoro će biti osposobljeno još djelatnika i radit će se u dvije smjene. Za sada je osigurano testova za oko 800 uzoraka. Inače, ni danas nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u Varaždinskoj  županiji. Podsjećamo dosada je zabilježeno 24 slučajeva zaraze, a s obzirom na čak šest oporavljenih Varaždinska županija ima i najveći postotak ozdravljenih, u odnosu na broj zaraženih, od koronavirusa u Hrvatskoj.

KRAPINA – Broj zaraženih osoba koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji raste, te ih je sada ukupno 65, a od petero novo oboljelih, troje je iz Krapine i dvoje iz Pregrade u kojoj ima sada ukupno 30 oboljelih. Novi slučajevi su i dalje obiteljski kontakti – istaknuo je epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Lipovac. Na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite, održanoj ove srijede, 1. travnja 2020. godine, rečeno je da su zbog porasta broja oboljelih u pripremi i dodatni objekti za prijem bolesnika, a sve zdravstvene ustanove su u punoj pripravnosti. – U roku od 24 sata možemo primiti oboljele koji su pozitivni, a nemaju simptoma – istaknuo je načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek, dodajući da, na žalost, neki građani i dalje ne shvaćaju ozbiljno samoizolaciju, jer su u roku od 24 sata evidentirana 4 kršitelja samoizolacije. – Svima nama nije jasno na koji način ti ljudi razmišljaju – rekao je Ferek Jambrek. Trenutno je u županiji 450 osoba u samoizolaciji.

ZAGREB – Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije zaražen je koronavirusom i hospitaliziran, potvrdio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije u srijedu, 1. travnja evidentirano je 75 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom što je u razmaku od 24 sata deset osobe više, osam je izliječeno, a jedna je osoba preminula. Broj oboljelih najveći je u Velikoj Gorici 20, Zaprešića 19, te Svetoj Nedelji 15 dok je najmanje po  jedna oboljela osoba u Vrbovcu i Jastrebarskom. Kako poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je u srijedu, 1. travnja 2020. godine, kako su od utorka, 31. ožujka 2020. godine, potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Tako je u Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježeno 12 slučajeva zaraze, rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić te dodao kako je dobra vijest da prvo zaražena osoba danas napušta koprivničku Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“ jer nema simptoma koronavirusa, no isto tako je dodao kako se u narednim danima očekuje porast broja zaraženim ovim virusom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Četiri novo zaražene osobe kontakti su prije zaraženih, što znači, kako naglašava ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla da je epidemiološka slika u Županiji i dalje dobra, a zaraženi imaju vrlo blage simptome ovog virusa. Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Melita Ivančić naglasila je kako je na zahtjev Stožera u posljednjih 48 sati u županiju pristigao dio donacije iz Šangaja, te UNICEF-a, a radi se o 37 tisuća komada zaštitne opreme.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić uputio je u proceduru izmjenu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2020. godinu prema kojoj se roditelji/skrbnici korisnici dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od 1. travnja u cijelosti oslobađaju plaćanja participacije u cijeni vrtića do opoziva Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu Vlade RH.

ZAGREB – NastavnI zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” počeo je u utorak, 31. ožujka 2020. godine s “drive in” dijagnostikom koronavirusa, kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Prilikom ovog testiranja nije potrebno izlaziti iz osobnih automobila, što povećava razinu sigurnosti osoba koje se testiraju i zdravstvenih djelatnika sa Zavoda.

VARAŽDIN – Podjela organskog peletiranog gnojiva posjednicima zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju počinje sutra, 02. travnja 2020. godine. Pravo na gnojivo ostvarilo je 420 varaždinskih obitelji kojima će biti podijeljeno ukupno 100 tona gnojiva za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 200 tisuća kuna. Najmanja količina gnojiva po jednom prijavitelju iznosi 4 vreće (80 kg), a najveća 18 vreća (360 kg). Ovom mjerom Grad Varaždin želi potaknuti proizvodnju zdrave hrane za vlastite potreba na vlastitom zemljištu građana. Podjelu gnojiva organizirat će Mjesni odbori prema priloženom rasporedu uz primjenu strogih mjera za sprječavanje širenja zareze koronavirusom.

KRAPINA – Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini do 30. ožujka 2020. godine zaprimio je 1082 zahtjeva za potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, izjavio je pročelnik Goran Vukmanić, dodavši kako su ugovore počeli slati odmah po pozitivnom rješavanju prvih zahtjeva još u četvrtak 26.ožujka. Točan broj radnika za koji se traži mjera znat će se tek kada se obrade svi zahtjevi, a procjenjuje se da se potpora traži za oko 5000 radnika. Cilj mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost, a većim dijelom radi se o djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, radno – intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije. Visina subvencije iznosi 3.250,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu.

BJELOVAR – U Bjelovarsko-bilogorsku županiju pristiglo je više od 43 tisuće komada razne zaštitne opreme. Radi se o kirurškim maskama i ogrtačima, maskama FFP2, zaštitnim naočalama, rukavicama i kirurškim kapama. Dio je to pristigle opreme iz Kine kao i donacije UNICEF-a. Zaštitna oprema dostavljena je u Opću bolnicu Bjelovar, bjelovarsko-bilogorskom Zavodu za hitnu medicinu, Domu zdravlja te Zavodu za javno zdravstvo.  Isto tako, određeni dio opreme u vidu zaštitnih maski dobile su i operativne snage Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

ČAKOVEC – Čakovečki online plac počinje s radom u srijedu, 1. travnja 2020. godine. Ova jedinstvena internetska platforma za kupnju prehrambenih proizvoda koji se inače tradicionalno kupuju na tržnicama, poput voća, povrća, sireva, suhomesnatih proizvoda, domaćih ulja i vina te ostalih proizvoda omogućit će građanima kupnju domaćih proizvoda, a proizvođačima plasman u vrijeme kad prodaja na klasična prodaja nije moguća. Čakovečki online plac funkcionira tako, da korisnik preko internetskih stranica obavi kupnju, željene proizvode stavi u virtualnu košaricu, te potvrdi svojim potpisom. Dostava je besplatna, a organizirana je u ponedjeljak, srijedu i petak. Za sada su u ponudi proizvodi 30-tak međimurskih OPG-a i proizvođača, od kojih većinu kupci dobro poznaju sa čakovečke tržnice. Dostava će se u početku obavljati sa četiri vozila, a bude li potrebe, angažirat će ih se još. Ponudu Čakovečkog  online placa može se razgledati i naručiti na internetskoj adresi online-trznica.cakovec.hr.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica do daljnjeg je odgodio podjelu uskrsnica za umirovljenike i osobe s invaliditetom, korisnike osobne invalidnine. Pravo na uskrsnicu imaju umirovljenici čija mirovina tuzemna i inozemna sa svim dodacima ne prelazi iznos od dvije tisuće kuna, kao i osobe s invaliditetom, korisnici osobne invalidnine s prebivalištem na području Grada Koprivnice i prigradskih naselja. Uskrsnica će umirovljenicima i osobama s invaliditetom, korisnicima osobne invalidnine biti isplaćena čim to okolnosti dopuste, odnosno nakon normalizacije stanja uzrokovanog koronavirusom, poručuju u Gradu Koprivnici.

VARAŽDIN – Svjetski dan svjesnosti o autizmu bit će obilježen sutra, 2. travnja 2020. godine. Grad Varaždina je zajedno s Udrugom za odrasle osobe s autizmom Plavo srce iz Varaždina osmislio način obilježavanja tog dana primjeren novonastalim uvjetima. Naime, Udruga Plavo srce osmislila je za svoje članove radionice izrade sapuna s logotipom Grada Varaždina. Takva aktivnost i radna okupacija za osobe s autizmom  u vremenu kada se ne izlazi iz stana je od velike važnosti. Sapune će podijeliti volonteri Gradskog društva Crvenog križa Varaždin koji obilaze starije i invalidne osobe donoseći im potrebne namirnice. U paketu će se ovih dana naći i sapuni Udruge Plavo srce s logotipom Grada Varaždina i uputama kako pravilno prati ruke i time spriječiti širenje zaraze.

KRIŽ – U sklopu projekta „U našem voćnjaku stara jabuka cvate“, u školskom voćnjaku OŠ Milke Trnine u Križu prije dvadesetak dana posađeno je prvih 15 sadnica starih, tradicionalnih sorti jabuke – božićnice, zlatne zimske pramenke i šampanjke. Ovaj školski projekt naslanja se na projekt Zagrebačke županije i zagrebačkoga Agronomskog fakulteta „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije“. Prva faza ovoga projekta završila je prošle godine, a u međuvremenu je on proširen i na Koprivničko-križevačku županiju.

loading