Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 01.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalna proslava Međunarodnog dana rada u zagrebačkom parku Maksimiru okupila je više desetaka tisuća Zagrepčana koje je u jutarnjim satima dočekala limena glazba i zagrebačke mažoretkinje, a kroz dan su ih zabavljati brojni hrvatski glazbenici. Kao i proteklih godina, posjetioci parka Maksimir na dar su dobili karanfil te prvomajski grah kojeg je tradicionalno dijelio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Grad Zagreb je i ove godine osigurao 60 tisuća porcija graha koji je pripremljen u Ustanovi Dobri dom.

ZABOK – 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj je 1995. godine u svega 32 sata oslobođeno 500 kilometara četvornih Zapadne Slavonije, obilježena je danas u Zaboku u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije. U Domovinskom ratu nije bilo oslobodilačke bitke u kojoj nisu sudjelovali Zagorci, s ponosom ističe predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Stjepan Pavliša, pa je tako i u Bljesku sudjelovalo oko 300 Zagoraca. Velikih trenutaka iz Domovinskog rata uvijek se treba prisjećati, istaknuo je obraćajući se sudionicima proslave Bljeska župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je  u Zaboku,  kod spomenika policajcima sudionicima Domovinskog rata, zajedno s ostalim sudionicima proslave zapalio svijeću.

VARAŽDIN – Praznik rada obilježava se u Varaždinu i diljem Varaždinske županije. Već tradicionalno, brojni posjetitelji praznik slave na izletištu Drava u Varaždinu, a uz besplatan grah i prigodan program, proslava se kao i svake godine održava i u Trakošćanu. Svečano je  i u planinarskom naselju na Grebengradu, gdje se uz proslavu Praznika rada  od ove godine obilježava i obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak s Udrugom specijalne policije PU varaždinske Roda.

BEDEKOVČINA – Već tradicionalno, Međunarodni praznik rada, 1. svibnja 2018. godine, druženjem  uz grah i prigodni zabavni program, Općinska organizacija SDP-a Bedekovčina sa Županijskom organizacijom SDP-a Krapinsko-zagorske županije obilježava na Bedekovčanskim jezerima. Zagorskim SDP-ovcima na popularnim Bajerima pridružio se potpredsjednik Hrvatskog sabora, inače predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije, Siniša Hajdaš Dončić koji kao poruku ovogodišnjeg Praznika rada ističe borbu za minimalnu plaću od 4.000 kuna i za dostojanstven život umirovljenika. Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek drži da su povijesne poruke Praznika rada i  danas aktualne, ponajprije veće plaće, ali i uvjeti rada koji više neće ljude, osobito mlade, tjerati da odu izvan Hrvatske.

ČAKOVEC/MURSKO SREDIŠĆE/PRELOG – Niz proslava i događanja u povodu obilježavanja Praznika rada danas, 1. svibnja 2018. godine, održava se i diljem Međimurja. U Čakovcu se podno zidina Staroga grada organizira tradicionalno druženje građana, a bit će podijeljeno nekoliko tisuća porcija besplatnog graha. Na sjeveru županije, Grad Mursko Središće organizira proslavu na Športsko-rekreacijskom centru Zalešće. U Prelogu se povodom Prvog svibnja vozi se Prvomajska biciklijada dužine 25 kilometara, a za sve sudionike na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina organizirano je i druženje. U proslavu Praznika rada uključuju se i mnoge međimurske općine, udruge, sportska društva i ugostitelji.

ZAGREB/SKRADIN – Zagrebačka županija ovogodišnji je partner 10. sajma agroturizma Šibensko-kninske županije koji se od 30. travnja do 1. svibnja 2018. godine održava u Skradinu, na prostoru ulaza u Nacionalni park Krka. Zagrebačka županija predstavlja se sa županijskim robnim markama, vinima, sirevima te nastupom kulturno umjetničkih društava.

KOPRIVNICA – Tradicionalna proslava Praznika rada održava se na središnjem koprivničkom trgu. Uz brojne popratne programe, točno u podne dijelit će se prvomajski grah. Pripremljeno je 4.500 porcija, a građanima će ih dijeliti čelnici Grada Koprivnice, gradski vijećnici i predstavnici političko-kulturnog života. U 10,00 sati sa Strossmayerovog trga u Križevcima, tradicionalnim pucnjem iz pištolja župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, počinje deveto izdanje Županijskog polumaratona Križevci-Kalnik 2018. Cilj za polumaratonce iz brojnih zemalja Europe je podno Starog grada na Kalniku.

loading