Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.06.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Mobilno reciklažno dvorište u Gradskoj četvrti Gornji grad – Medvešćak danas će, kod križanja ulica Horvatovac i Ružičnjak, otvoriti  gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Ovo je treće mobilno reciklažno dvorište u Zagrebu u kojem građani, bez naknade, mogu predati manje količine 30 različitih vrsta otpada. Prva dva otvorena su u gradskim četvrtima Brezovica i Trnje, a, u dogovoru s vijećima gradskih četvrti, Čistoća ih postavlja u preostale gradske četvrti koja nemaju reciklažna dvorišta.

ZAGREB – Učenici zagrebačke XV. Gimnazije, popularnog MIOC-a, postali su svjetski prvaci u informatici na elitnom natjecanju koje je ovih dana održano u SAD-u. Na srednjoškolskom natjecanju Hrvatsku je predstavljalo 15 učenika u 3 tima.  Odlazak informatičara u Ameriku sufinancirao je i Grad Zagreb.

KRAPINA – Mreža hitne medicinske pomoći službeno je objavljena, a u Krapinsko-zagorskoj županiji ne kriju zadovoljstvo, jer su razgovori u Ministarstvu zdravlja urodili plodom. Ukida se dežurstvo u Konjščini, Klanjcu, Mariji Bistrici i Pregradi, no dobivena su dva tima T1, za Mariju Bistricu i Pregradu, dok će Konjšćinu i Klanjec pokrivati tri tima T2. Postigli smo izuzetnu pokrivenost područja hitnom medicinskom pomoći, ističe župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i dodaje, kako u slučaju nezgode svi žitelji Krapinsko-zagorske županije imaju istu šansu.

ČAKOVEC – U sklopu programa čakovečkog Centra za socijalnu skrb, Podružnice Obiteljskog centra i Sigurne  kuće pod nazivom „Grupa podrške žrtvama obiteljskog nasilja“, jutros je u Čakovcu održan prvi radni sastanak sa svim zainteresiranim sudionicama koje se žele uključiti u program i pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Naime, program će se sastojati od deset interaktivnih radionica koje će dva puta mjesečno provoditi stručne djelatnice Obiteljskog centra i Sigurne kuće Čakovec. Predstojnica čakovečke podružnice Obiteljskog centra Lidija VinkoviĆ ističe, da će kroz radionice žena ženi pružiti podršku i na taj način pokazati žrtvama fizičkog, psihičkog ili ekonomskog nasilja da nisu same.

ZAGREB – Za nastavak provođenja programa prevencije ovisnosti o drogama „Zajedno više možemo“, program prevencije neprihvatljivog ponašanja „Kazališna predstava Droga“, program „Ne, zato jer ne“ kao i program „Prevencija nasilja i senzibilizacija građana za suradnju s policijom“, koje provodi Policijska uprava zagrebačka, ove godine Zagrebačka županija osigurala je 160 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Osim videonadzora javnih površina u središtu grada, jučer je započeo  i nadzor brzine kretanja sa pet fiksnih kamera, postavljenih na prilaznim cestama Varaždinu. Kamere su postavljene u ulici Braće Radić, Zagrebačkoj ulici, ta na državnoj cesti u Hrašćici, u Trnovcu i u Turčinu. Iz policijske uprave stoga su zamolili i upozorili vozače da se pridržavaju ograničenja brzine kao i da poštuju ostale prometne propise.

ČAKOVEC – Na „Danima predstavljanja programa obrazovanja srednjih škola Međimurske županije“ koji će se od danas odvijati u Čakovcu, Županijska komora Čakovec i Upravni odjel za društvene djelatnosti Međimurske županije organiziraju predstavljanje pojedinih zanimanja. Cilj je pomoći učenicima završnih razreda osnovnih škola  i njihovim roditeljima  u odabiru budućeg zanimanja te pomoći poslodavcima da dođu do kvalitetne radne snage. Predstavljanje će se održati danas od 18,00 sati u Čakovcu, sutra u Murskom Središću, a u petak u Prelogu.

KRIŽEVCI – Projektna dokumentacija za energetsku obnovu škole Vladimir Nazor predstavljena je u Križevcima. Vrijednost dokumentacije je 196 tisuća kuna. Najvećim je dijelom financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a potom i iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radovi bi trebali završiti u narednih pet godina. Predstavljajući projekt ravnatelj križevačke škole Nazor Igor Brkić rekao je kako će se energetskom obnovom ostvariti značajne uštede. Ujedno je naglasio kako su jedna od četiri škole u Hrvatskoj koje su dobile novac za izradu projektne dokumentacije.

TUHELJ – “Zlatna lipa Tuhlja“, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova po sedmi puta održat će se ove subote, 4. lipnja u Tuheljskim Toplicama. Nastupit će 24 zbora iz Hrvatske, Slovenije i BIH, među kojima i 5 zagorskih. Natjecateljski program počinje u 11,00 i potrajat će do 18,00 sati, kada bi stručno ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu Josip Jerković, Zdravko Šljivac i Luka Vukšić, trebalo obznaniti odluku o najboljima. Natjecanje organiziraju KUD Naša lipa, Turistička zajednica općine Tuhelj i Terme Tuhelj, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog sabora kulture, Krapinsko-zagorske županije i Općine Tuhelj.

loading