Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.06.2017.

Posted in Vijesti

OROSLAVJE – Krapinsko-zagorsku županiju u četvrtak, 1. lipnja 2017.godine posjetio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, na poziv saborskog zastupnika Žarka Tušeka. Uz stručne suradnike i ravnatelja Savjetodavne službe Zdravka Tušeka, obišli su grad Oroslavje te općine Lobor i Mače kako bi se detaljnije upoznali s problematikom zagorskih poljoprivrednika te objasnili nove zakonske mogućnosti na kojima je posljednjih šest mjeseci radilo Ministarstvo poljoprivrede.

ZAGREB – U kolovozu 2014. godine u Zagrebu se krenulo s realizacijom višemilijunskog projekta rekonstrukcije glavnog odvodnog kanala, na dionici nizvodno od Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Radovi u Resniku su završeni, a u uređenje i denivelizaciju glavnog odvodnog kanala uloženo je 7,6 milijuna eura. Ranko Gregorin iz vodoopskrbe i odvodnje ističe, kako je ovaj zahvat bio nužan za kvalitetnu odvodnju iz Zagreba, jer se na GOK ulijevaju otpadne vode cijelog zapadnog, centralnog i sjevernog djela grada, kao i istočnog i jugoistočnog Zagreba. Zadovoljni izvršenim radovima su i u tamošnjem Vijeću gradske četvrti. Predsjednik vijeća, Dragan Lucić ističe, kako će se izgradnjom ovog kanala zasigurno povećati kakvoća zraka, što će ujedno povećati i kvalitetu života u Resniku. Da je izgradnja ovoga kanala dio sustavne brige grada za okoliš, ali i ljude, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić i naglasio, kako je uređenje GOK-a preduvjet za izgradnju centra za gospodarenje otpadom.Inače, ovi radovi su obuhvatili 2,6 km GOK-a koji je najveća građevina kanalizacijskog sustava u Zagrebu.

KRAPINA – Konferenciju za medije povodom početka rada u novom mandatu održali su danas u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek. Rezultat postignut na izborima od 58,77% za župana i zamjenike župana te 49,66% za županijsku skupštinu sa apsolutnom većinom od 24 vijećnika daje nam priliku da možemo u miru provoditi projekte i planove koje smo pripremili za naredno četverogodišnje razdoblje, ističe župan Željko Kolar. On je također, na današnjoj konferenciji za medije naglasio da će, jednako kao i u prve četiri godine njegovog mandata, i u narednom četverogodišnjem razdoblju, svi gradonačelnici i načelnici, bez obzira na političku opciju biti  parter županije, jer svi zajedno trebaju raditi za dobrobit svakog dijela ove županije.

ZAGREB – Najmudrija generacija Zagrepčana dobila je danas poseban, za njih specijalizirani vodič. Riječ je o petom, izmijenjenom i dopunjenom izdanju vodiča koji na jednom mjestu donosi sve informacije o pravima i mogućnostima koje osobe starije životne dobi, ali i članovi njihovih obitelji mogu koristiti u Zagrebu. Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna predstavljajući vodič istaknula je, kako je posebna pažnja posvećena socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, mirovinskom osiguranju kao i kulturi, obrazovanju i sportu za starije osobe. Od 2001. godine – kada je izašlo prvo izdanje vodiča, tiskano je 40 tisuća besplatnih primjeraka. Vodič je dostupan u svim gradskim domovima za starije osobe kao i na web stranicama Grada.

KOPRIVNICA –  Gradu Koprivnici odobren je projekt energetske obnove Osnovne škole „Braća Radić“. Vrijedan je 7,9 milijuna kuna, Grad će iz proračuna izdvojiti 3,6 milijuna kuna, a ostali dio Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu. Osim štednje energije, dobit će se kvalitetnije ozračje, zrak i rasvjeta, kaže ravnatelj Krešo Grgac, dok zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako je ovo nastavak ulaganja u obrazovni sustav. Projektom će se obnoviti ovojnica zgrade škole, izolacija krovišta i tavana, zamijenit će se vanjska stolarija, uvest će se izmjena zraka u učionicama te prozračivanja u kuhinji, a u cijeloj će školi biti uvedena visoko učinkovita rasvjeta. Škola će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a ugovor o provedbi bit će potpisan u srpnju. Svi radovi trebali bi biti gotovi do jeseni 2018.

ZAGREB – Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na zagrebačkom Goljaku dobila je novu pješačku stazu koja je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Nova pješačka staza s potpornim zidom i koso podiznom platformom te pratećim stubištem povezuje objekte bolnice koji su do sada bili fizički odvojeni. Kako je naglasio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, grad će nastaviti ulagati u prilagođavanje gradske infrastrukture potrebama osoba s invaliditetom. Radovi na pješačkoj stazi Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku iznosili su 2,1 milijun kuna.

HRŽENICA-OTOK – Zahvaljujući  suradnji Centra za vozila Hrvatske, Županijskih uprava za ceste Varaždinske  i Međimurske županije, Policijskih uprava Varaždinske i Međimurske, te Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, završena je rekonstrukcija raskrižja županijske i lokalne ceste koja povezuje Varaždinsku i Međimursku županiju u mjestu Otok kod Hrženice. Rekonstrukcijom ovog raskrižja u kružni tok bit će povećana sigurnost  i protočnost prometa. Vrijednost investicije je 2 milijuna i 45 tisuća kuna, a novi rotor otvoren je danas. Svečanom otvorenju prisustvovali su župani Varaždinske i Međimurske županije Predrag Štromar i Matija Posavec, načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije Tomislav Osonjački te ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Ljerka Cividini.

ZAGREB – Započeli su radovi  na izgradnji dječjeg igrališta i parka na području Mjesnog odbora Kajzerica. Zelena oaza središta Kajzerice bit će sačuvana, dodatno posađeno 28 stabala te uređen dječji park i postavljeno 15-ak klupa, nakon čega će biti uređen i park za pse. Sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna  su osigurana kroz Plan malih komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. Kasnije će se nešto dalje na gradskoj parceli graditi i crkva.

ZAGREB –  Festival ulične zabave i uličnih zabavljača popularni 21.  Cest is d`Best, koji svake godine upotpunjuje sve bogatiju zagrebačku turističku ponudu, traje do 4. lipnja. U svega nekoliko dana predstavit će se preko 500 izvođača iz 10 zemalja, od kojih je  najviše iz Hrvatske. Moći će se uživati u više od 700 sati kvalitetnog programa za sve uzraste na 7 gradskih lokacija – Cvjetni trg, Bogovićeva, Zrinjevac, Trg bana Jelačića, po prvi put Europski trg, Tkalčićeva, Strossmayerovo šetalište, uz još neke dodatne lokacije na kojima će se moći vidjeti ulične zabavljače, zborove, likovne instalacije i slično. Pokrovitelji manifestacije su Grad Zagreba i zagrebačka Turistička zajednica.

ZAGREB – Poziv za podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2017. godinu, koji je dostupan na web stranici Zagrebačke županije, objavila je Europska komisija. Ukupni proračun programa Erasmus+ za sve programske zemlje za 2017. godinu iznosi 2,16 milijardi eura, od čega je gotovo 19 milijuna eura planirano za Republiku Hrvatsku. Erasmus+ pruža niz mogućnosti za međunarodnu mobilnost pojedinaca, suradnju između različitih organizacija u svrhu razmjene dobre prakse i stvaranja inovacija te podršku reformi politika.

KRIŽEVCI – Sastanak s predstavnicima škola, dječjih vrtića i udruga s područja Grada Križevaca  održan je na inicijativu Grada i Centra za socijalnu skrb Križevci. Gradonačelnik Branko Hrg tom je prilikom predstavio novu ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Sanju Jakopović nagasivši da je sastanak, osim predstavljanja, sazvan kako bi se vidjeli temelji na kojima udruge, škole, vrtići i Centar te grad mogu zajednički kao partneri prijavljivati projekte i programe na natječaje. Na sastanku su predstavljene gradske aktivnosti vezane za socijalnu skrb, kao i rad Centra s predstavnicima udruga, škola i vrtića.

ČAKOVEC – U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Županijske lige protiv raka Čakovec i drugih partnera te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, a u sklopu Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week 2017. godine), u Prelogu će se u nedjelju, 04. lipnja, održati Festival nordijskog hodanja i pješačenja. Na njemu se očekuje oko 250 sudionika iz cijele Hrvatske, a za njih su organizirane četiri rute različitih duljina po gradu i uz rijeku Dravu, a sve to uz upoznavanje prirodoslovnih osobitosti tog područja.

KRAPINA – Nakon završetka rekonstrukcije mosta kod Kotke, kao što je gradska vlast u Krapini i najavljivala, sukladno Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa na području Grada Krapine, uvedena je nova regulacija prometa u Ulici Matije Gupca. Njome se uvelo jednosmjerno odvijanje prometa u smjeru jug – sjever, lijevom stranom kolnika, i to na dionici od raskrižja s Ulicom bana Josipa Jelačića do raskrižja, odnosno novog kružnog toka pred Wohlovim mostom. Ujedno su uspostavljena uzdužna parkirališna mjesta uz desni rub kolnika na navedenoj dionici. Također, i Ulica Petra Zrinskog i Krste Frankopana ponovno je postala jednosmjerna, od križanja s Ulicom bana Jelačića do Krambergerove ulice.

loading