Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svoj vrt na Savici u petak, 1. lipnja 2018. godine obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zadovoljan viđenim zagrebački gradonačelnik rekao je kako barem dva puta dnevno obiđe vrt koji je dostupan građanima Savice kao oblik samoposluge. Uz to, gradonačelnik Bandić  je podsjetio kako je projektom zagrebačkih gradskih urbanih vrtova, kojemu je medijski partner bio i Radio Kaj,  građanima Zagreba omogućeno da koriste gotovo 2 tisuće parcela gradskog zemljišta na nekoliko lokacija čime se njeguje zdrav način života, ali i socijalizacija te uštedi nešto od kućnog buđeta.

ZAGREB – Udarna sezona radova na komunalnoj infrastrukturi u Gradu Zagrebu već je u tijeku. Trenutačno najveći projekt, izgradnja i rekonstrukciji dijela Radničke ceste, od nadvožnjaka preko željezničke pruge do Domovinskog mosta, u punom je zamahu te se očekuje da bi radovi bili okončani krajem ove godine. Idući veliki projekt u Zagrebu je sanacija tramvajske pruge na Ilici od Ulice Republike Austrije do Kačićeve ulice. Radovi će trajati do 17. lipnja te zbog njih nije moguće prometovati iz Primorske ulice na Ilicu te se primjenjuje privremena prometna regulacija. Obilazni pravac: Primorska – Kordunska – Krajiška – Klaićeva – Ulica Republike Austrije – Ilica. Osim Radničke ceste i tramvajske pruge uređuje se i prometnica i pješačka staza u Blatu kraj Sveučilišne bolnice, a gradi se i ograda Groblja Mirogoj dužine 720 metara uz Remetsku cestu a radovi će biti gotovi do kraja kolovoza. S napretkom radova na trenutno četiri najveća gradilišta u gradu zadovoljan je i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. – Stvari se ne mogu lomiti preko koljena. Riječ je o osjetljivom poslu i moramo paziti da nam se ne potkrade greška. Bolje je dva ili tri puta čvršće vezati kako bi se prije došlo do cilja – rekao je Bandić prilikom obilaska gradilišta.

ZAGREB – Grad Zagreb prodaje dio poslovnih prostora u svojem vlasništvu. Riječ je o šest nekretnina na različitim lokacijama u gradu veličine od 13 do 160 četvornih metara. Zahtjev za kupnju poslovnoga prostora podnosi se Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada u roku od 90 dana od javne objave. Više informacija, kao i obrazac za kupoprodaju moguće je, do lipnja,  pronaći na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba.

BRAČAK – Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, privela je kraju projekt opremanja vrijedan 15,7 milijuna kuna. Nabavljenom novom opremom kojom dnevne bolnice dosad nisu raspolagale, omogućit će se pružanje 20 novih usluga poput kiretaže i biopsije, te time rasteretiti akutne bolničke odjele. Također, kroz projekt bit će nabavljena 61 stavka medicinske opreme.Tim povodom bolnicu je danas posjetila i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koju je u obilazak poveo ravnatelj bolnice Tihomir Vančina. – Ova medicinka oprema će smanjiti liste čekanja i ostanak ljudi u bolnici te omogućiti što više pretraga, liječenja i operacija u bolnici – rekla je Jasna Petek. Nova oprema te povećanje kapaciteta omogućit će smanjivanje broja prijema pacijenata na akutne bolničke odjele za 10 % u odnosu na 2016. godinu. Projekt Opremanje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj.

ZAGREB – Zaklada “Hrvatska kuća srca” u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije “Oživi me” i povodom Dana Grada Zagreba organizira u subotu, 2. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta  i obilnog vanjskog krvarenja. Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

ZAGREB – Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria i 8. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske održane su u Varaždinu, gdje je pristiglo 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Na izložbama je dodijeljeno ukupno 11 zlatnih, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja. S područja Zagrebačke županije sudjelovalo je 11 proizvođača, od kojih su zlatnu medalju osvojili Zlatko Vularić iz Donje Kupčine iz općine Pisarovina za nerafinirano bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom te Sara Andrić iz Ivanić-Grada za bučino ulje prešano hladnim postupkom.

KOPRIVNICA – Elementarnu nepogodu od tuče na području općina Drnje, Gola i Podravske Sesvete proglasio je župan Koprivničko-križevačke županije.Tuča  je protekle srijede, 23. svibnja u ovom podravskim općinama nanijela velike materijalne štete na poljoprivrednim površinama. Prema prvim procjenama općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, ukupna nastala šteta u ove tri općine iznosi 3,6 milijuna kuna.

KRAPINA – Ugovor za projekt Žene za Zagorje prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program zapošljavanja žena“ Ministarstva rada i mirovinskoga sustava sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, uručen je u srijedu, 30. svibnja 2018. godine u Karlovcu Gradskom društvu Crvenog križa Krapina. Ukupna vrijednost projekta je deset milijuna kuna, za što će se dodijeliti bespovratna sredstva u 100%-tnom intenzitetu potpore. Projekt će trajati 30 mjeseci i provodit će se na području 13 jedinica lokalne samouprave, odnosno na području Gradskih društava Crvenog križa Krapina, Pregrada i Klanjec. U sklopu projekta će biti zaposleno 50 žena koje će pružati potporu i podršku za 250 krajnjih korisnika u nepovoljnom položaju. Tiskovna konferencija povodom potpisivanja ugovora, održana je u petak, 1. lipnja 2018. godine, u Krapini, a prema riječima gradonačelnik Grada Krapine Zorana Gregurovića, vrijednosti projekta su višestruke, odnosno od njega će imati koristi čitava zajednica, a ponajprije žene koje će nakon dugo vremena naći zaposlenje, te starije osobe koje će zahvaljujući njihovoj pomoći izbjeći smještaj u domove i druge ustanove.

ČAKOVEC – Na temelju Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, Ministarstvo turizma odobrilo je Međimurskoj županiji sufinanciranje projekta razvoja cikloturizma u iznosu od 500 000 kuna. Upravo je projektu Međimurske županije „Unaprjeđenje cikloturističke mreže Cyclist welcome Međimurje“ odobren najveći pojedinačni iznos sufinanciranja, a Ugovor su potpisali ministar turizma Gari Capelli i župan Međimurske županije Matija Posavec.  Kroz projekt  će se uz ostalo trasirati i retrasirati postojeće biciklističke rute diljem Međimurja, izabrati nove trase, izraditi putokazni znakovi, izraditi info panoi sa opisom ruta i montirati 9 bike servisnih stanica za popravak bicikala.

VARAŽDIN – Manifestacija Vintage day koju već tradicionalno organizira Bike Vintage Klub što okuplja zaljubljenike u stare bicikle iz Varaždina, uz rekreacijsku vožnju biciklima i druge zanimljive sadržaje, održat će se u nedjelju, 3. lipnja u Varaždinu. Nedjelja će u atriju Županijske palače u Varaždinu biti svojevrsni Pin up day brojnim sadržajima i događanjima koji započinju već u 10 sati  vezan uz pedesete godine prošlog stoljeća.  Večernji dio nedjeljnog programa završit će u atriju županijske palače nastupom Tria Decoro.

ZAPREŠIĆ – “Susret u vrtovima” na kojem će se raspravljati o uređenju imanja i perivoja povijesnog kompleksa Novih dvora Jelačićevih bit će održan ove subote, 2. lipnja u tek obnovljenoj Vršilnici. Predavanje na temu “Povijest formiranja imanja i perivoja Novih dvora zaprešićkih u kontekstu tendencija 19. stoljeća” počinje u 10,00 sati, a nakon toga će biti predstavljen i projekt uređenja samog perivoja.

loading