Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Akademija u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore održana je danas u Zagrebu. Na Akademiji su najzaslužnijim obrtnicama i obrtnicima uručena najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore „Zlatne ruke“, a ujedno su promovirani novi majstorice i majstori, njih 1.368, koji su položili majstorske ispite u proteklih godinu dana. Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je nagradu Ministarstva “Šegrt Hlapić” najboljem učeniku strukovne škole, i to u obliku trogodišnje stipendije za stručni studij.imageimageimageimageimage

ZAGREB Delegacija Grada Zagreba koju predvodi gradonačelnik Milan Bandić sudjeluje na Urbanističkome forumu u Moskvi, konferenciji koju je jučer službeno otvorio gradonačelnik Moskve Sergej Sobyanin. Urbanistički forum se bavi problemima i izazovima modernih gradova, održivim razvojem i urbanom aglomeracijom. U svome izlaganju zagrebački gradonačelnik Bandić je iskazao zadovoljstvo što je forum posvećen  urbanomu razvoju, odnosno gradovima koji su posljednjih godina u fokusu. Grad Zagreb ima jasnu globalnu viziju pametnog, održivog i uključivog razvoja, a svoja dugoročna strateška opredjeljenja izražava u temeljnome razvojnom dokumentu ZagrebPlan 2020+, sa svim strateškim razvojnim ciljevima u kojem su definirane vizije o Gradu Zagrebu kao o urbanom inkubatoru održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Postupak provjere štete od elementarne nepogode koju je župan Željko Kolar proglasio početkom svibnja, nakon što je cijelo područje Krapinsko-zagorske županije u noći s 25. na 26. travnja 2016. godine pogodio snažan mraz, dovršila je Krapinsko-zagorska županija. – Povjerenstvo je nažalost ustanovilo ono čega smo se i pribojavali, naime završeno izvješće govori o iznosu od 51 milijuna i 960 tisuća kuna štete koju su zagorski poljoprivrednici pretrpjeli uslijed jakog kasnotravanjskog mraza – ističe župan Kolar. Izvješće Županijskog povjerenstva dostavljeno je Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.“

ZAGREB – Odluka o dodjeli deset javnih priznanja jučer je usvojena na Skupštini Zagrebačke županije. Nagrade će biti uručene 15. srpnja uz Dan županije.  Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Pčelarskoj udruzi „Lipa“ Jastrebarsko 1990, Mješovitom pjevačkom zboru  „Ban Josip Jelačić“, Udruzi Ivana Perkovca, paraolimpijki Mariji Horvačić i Obrtu za prijevoz i usluge Vlahovac. Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će učenik trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača koji je lani osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz Osnova i mjerenja u elektrotehnici. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se poduzeću ŽE-MA, karate reprezentativki Ani Lenard te poduzeću  Ivanićplast.

RADOBOJ – Novi Dječji vrtić otvara se na jesen u Radoboju. Sukladno projektnoj dokumentaciji i projektnom rješenju, po najnovijim pedagoškim standardima koji maksimalno zadovoljavaju potrebe i interese djece izgradit će se moderan objekt sa više od 400 metara četvornih površine. Predviđena su tri odjeljenja sa prostorom dnevnog boravka, garderobom, sanitarijama i natkrivenom terasom, za djecu od navršene jedne godine života do polaska u školu. U kompleksu su planirani i zajednički multifunkcionalni prostor za tjelesne aktivnosti djece i priredbe, te kuhinja, prostori ravnatelja, odgojitelja i stručnih suradnika, zdravstvenog voditelja te ostalo. Vrtić će imati i kreativno uređen vanjski prostor sa kvalitetnim dječjim igralištem. Time će uz osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, djeci i roditeljima biti omogućen i predškolski odgoj i obrazovanje u mjestu stanovanja.

KOPRIVNICA – Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Koprivničko-križevačke županije je razmatralo konačna izvješća općina i grada o nepogodi od mraza proglašenoj 5. svibnja ove godine. Ukupan iznos šteta iznosi 47,5 milijuna kuna, od toga je šteta na obrtnim sredstvima 37,3 milijuna, a na dugogodišnjim nasadima 10,2 milijuna kuna. Šteta je proglašena u 20 općina i tri grada Koprivničko-križevačke županije, a jedino općine Sokolovac i Koprivnički Bregi nisu tražile proglašenje. Županijsko je povjerenstvo konačna izvješća gradskih i općinskih povjerenstava sa zahtjevom za davanje pomoći uputilo Državnom povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede na daljnje postupanje.

ČAKOVEC – Više od 40 programa, sadržaja i novootvorenih kapaciteta, Međimurska županija je tijekom posljednjih pet godina provođenja programa Turističke potpore financirala izvan redovnog podupiranja turizma. Ove godine županija je osigurala 250 tisuća kuna bespovratne potpore za 11 turističkih projekata koji su ocijenjeni kao najbolji, a s  dobitnicima jučer je ugovore potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Najviše će sredstava, čak 50 tisuća kuna ići za kupnju turističkog vlaka za razvoj vinskih cesta i proširenje turističke ponude te po 30 tisuća kuna za projekte Show kuhinje u Mačkovcu i za prvu fazu projekta „Pozojevi gosti“ u Brezju.

LUDBREG – Povodom blagdana Krvi Isusove i blagdana svetog Tome Apostola, Grad Ludbreg i njegova Turistička zajednica, u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom, ovog vikenda organizira manifestaciju „Proštenjarska nedela“. S ciljem očuvanja izvorne i tradicijske baštine, manifestacija je zamišljena kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija i prikaz starih zanata. U sklopu programa sutra će s početkom u 18,00 sati biti održan nastup KUD- ova, a nastupit će i dramski glumac Zoran Kelava. Dan kasnije, u nedjelju u 10,30 sati na Trgu Svetog Trojstva služit će se sveta misa, a od 17,00 sati započinju Dječji folklorni susreti. Tijekom vikenda bit će predstavljeni i proizvodi ludbreškog kraja.

loading