Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Program već tradicionalnog, šestog izdanja Festivala Miroslava Krleže, koji će trajati od 1. do 7. srpnja 2017. godine, posvećen je ljubavi i politici. Upravo će Memorijalni centar Bele i Miroslava Krleže biti glavno poprište brojnih događanja koja su pripremili organizatori Festivala, u sklopu kojeg će po prvi puta biti dodijeljene i nagrade najboljem glumcu i glumcici Festivala – Krležin štap i Belina ogrlicu.

ZAPREŠIĆ – Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održava se ove subote, 1. srpnja 2017. godine, na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću od 11,00 sati. Nakon prigodnih pozdrava uzvanika, od 11,45 sati bit će održano polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata na Trgu žrtava fašizma, a sveta misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja bit će služena u podne nakon čega slijedi prigodno zajedničko druženje.

VARAŽDIN – Tradicionalno 328. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se od 1. do 3. srpnja 2017. godine. Hodočašće okuplja mnogobrojne vjernike iz župa grada Varaždina i okolice, a organizator ovogodišnjeg hodočašća je župa svetog Nikole iz Varaždina i predvodit će ga varaždinski biskup Josip Mrzljak. On će predvoditi i središnje zavjetno euharistijsko slavlje u nedjelju 2. srpnja u 11,00 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke, pa će se više stotina varaždinskih hodočasnika pješaka u subotu 1. srpnja u 03,00 sata ujutro uputiti prema Mariji Bistrici.

BEDEKOVČINA – Svake druge nedjelje, počevši od 2. srpnja pa do 27. kolovoza 2017. godine, svi zaljubljenici u kazalište moći će uživati u predstavama Kerekesh Teatra, koje će igrati na Bedekovčanskim jezerima, u sklopu nove kulturne manifestacije “Ljeto na Bajerima”. Ovo je prva takva vrsta ljetnih kulturnih događanja na otvorenom u Krapinsko-zagorskoj županiji, kojom se ujedno želi revitalizirati Bedekovčanska jezera. Publiku očekuje pet naslova, a manifestaciju ove nedjelje, 2. srpnja otvara predstava “Skupština”. 16. srpnja na rasporedu je “Ufuraj se i pukni”, 30. srpnja “Sve u tri…” i 13. kolovoza “Dimnjačar”. Premijera predstave “Pokopaj me nježno” održat će se 27. kolovoza. Sve predstave počinju u 21,00 sat, a manifestaciju organizira Općina Bedekovčina, uz podršku Krapinsko-zagorske županije

NEDELIŠĆE- „Mamičine žetve“ naziv je međimurske turističke manifestacije koja se u organizaciji Općine Nedelišće i Turističke zajednice Općine održava tijekom cijelog dana u naselju Pušćine. Za treće izdanje „Mamičine žetve“ organizatori su pripremili bogat cjelodnevni program, od meditacije na međimurskim poljima do takmičenja u žetvi, a središnje događanje bio je tradicionalni prikaz žetve koji su za sve posjetitelje upriličili članovi tamošnjih kulturno- umjetničkih udruga. Ove godine organizatori su povezali turističke djelatnike Međimurske i susjedne Varaždinske županije, a sve s ciljem što veće promocije turizma na kontinentu. Posjetitelji mogu doći i turističkim „Japičinim vlakecom“, koji se kreće na tri relacije, od Nedelišća prema Čakovcu i Varaždinu, a napomenimo i to da će se manifestacija održavati sve do kasnih večernjih sati u Pušćinama.

KRIŽEVCI – Predstavnici Djela Marijinog – Pokreta fokolara posjetili su križevačkog gradonačelnika Marija Rajna te ga upoznali sa svojim aktivnostima, kako se cijeli Pokret razvijao te projektima koje provode. Istaknuli su kako je naglasak Pokreta na mlađim generacijama, a gradonačelnik Rajn naglasio je kako mu je bitno da upravo mladi počnu Križevce prepoznavati kao mjesto gdje će trajno živjeti. Jedan od razloga posjeta bio je i „Ljetni kamp Čovjek – svijet 2017.“ koji će se održati od 16. do 30. srpnja u Križevcima, a očekuje se oko 300 sudionika iz različitih zemalja diljem svijeta. U sklopu kampa 20. srpnja na Stossmayerovom trgu održat će se sajam naroda gdje će sudionici predstaviti svoja mjesta i kulturu, a 22. srpnja planiran je koncert.

ZAGREB –  Svjetski kup ZG STRONG 2017 na kojem će nastupiti 200-ak najboljih natjecatelja iz 20 država Europe, Azije i Afrike održat će se ove nedjelje, 2. srpnja 2017. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog saveza za obaranje ruke. Program natjecanja počinje od 17,00 sati, a finalne borbe bit će od 19,00 sati. Specifičnost zagrebačkog Svjetskog kupa je mogućnost nastupa amatera početnika za koje je osigurana jedna kategorija gdje se biraju najjači obarači ruke koji nisu u sustavnom treningu te nisu nastupili niti na jednom profesionalnom natjecanju te kategorija osoba s invaliditetom koji također imaju osiguranu jednu kategoriju. Pripremljene su brojne novčane nagrade u raznim kategorijama.

loading